MÜSİAD: Yerli Danışmanlık ve Eğitimde Markalaşmalıyız!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Düzce'de "Yerli Danışmanlık ve Eğitimde Markalaşma" paneli gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) sektörlerin nabzını tuttuğu Türlkiye İstişare Toplantıları'na hız kesmeden devam ediyor. Bu kez "Yerli Danışmanlık ve Eğitimde Markalaşma" konusunu gündemine taşıyan MÜSİAD, iş ve kamu dünyasının birbirinden değerli isimlerini konuk ettiği bir panel gerçekleştirdi.

31 Mart 2018 Cumartesi günü Düzce'de düzenlenen istişare toplantısına; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, MÜSİAD Kurumsal İlişkiler ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av.Kerim Altıntaş, MÜSİAD Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Başkanı Salim Çam, MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsa Şengüloğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nigar Demircan Çakar, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Âdem Ceylan'ın yanısıra MÜSİAD Şube Başkanları ve sektörün önde gelen temsilcileri katıldı.

Altıntaş: "Kendi Değerlerine Sahip Çıkan Bir Nesil Yetiştirilmeli"

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Av. Kerim Altıntaş, eğitimde markalaşma konusunun Türkiye gibi genç bir nüfusa sahip olan bir ülke için çok önemli bir konu olduğunu belirtti. Kendi değerlerine sahip çıkan bir neslin, yerli bir danışmanlık sistemine mümkün olabileceğini belirten Altıntaş; "Gençlerimizi dünyadaki gelişmelere açık bireyler olarak yetiştirirken diğer yandan da değerlerine bağlı kalmalarını sağlamak zorundayız. İşte “yerli danışmanlık” konusunun önemi, burada karşımıza çıkıyor. Çağı yakından takip eden, fakat içine doğduğu medeniyetin de farkında olan gençler yetiştirmek, ancak bu milletin içinden çıkmış, bu toprakların değerlerini benimsemiş bir danışmanlık sistemiyle mümkün kılınabilir." dedi.

Sürdürülebilir Büyümenin Şartı Nitelikli Eğitim

Türkiye’nin 2017 yılında elde ettiği büyümenin sürdürülebilir olması için nitelikli eğitimin şart olduğunu vurgulayan Altıntaş; “Şu an için bu anlamda da kara bir tablo yok karşımızda. Ancak Türkiye, gelecekte dünya ekonomisinde söz sahibi olma hedefi olan bir ülke. Dolayısıyla, ürettiğimiz ürünlerin niteliğinden, insan gücümüzün eğitim ve kalite düzeyine kadar üzerinde incelikle çalışmamız gereken bir dizi konu var. Ülkemizde son yıllarda eğitime ulaşma oranı ve kadınların üretime katılma oranında memnuniyet verici gelişmeler yaşanıyor. İşte bu eğitimli ve üretmeye, çalışmaya hevesli nüfusun, doğru alanlara ve doğru biçimde yönlendirilmesi gerekiyor. Bu, hem gençler başta olmak üzere ülkemiz insanının barındırdığı inovatif düşünce yapısının açığa çıkabilmesi hem de bunun sağlıklı şekilde değerlendirilmesi bakımından önemli.” diye konuştu.

Mesleki Eğitim Vurgusu

Nitelikli eğitim için mesleki eğitimin ön plana çıkarılması gerektiğini ifade eden Altıntaş;  “İş dünyasının uzun yıllardır gündemini meşgul eden nitelikli insan gücü bulunması noktasındaki sıkıntı da, üretimden elde edilen verim ve hatta çalışan nüfusun işinden aldığı tatminin de anahtarı bu kavramda saklı. Çünkü yetenekleri doğrultusunda belirli bir alana yönlendirilen bir genç, o işte ustalaşacaktır. Hayatını, ustalaştığı, mutlu olduğu bir işten kazanacaktır.

İşinde usta olan bir personelin, işten alınacak verim ve hatta maliyetler noktasında işverene olan katkısı bir yana, az önce bahsettiğim nitelikli büyümeye olan etkisi her şeyden değerlidir. MÜSİAD olarak kurulduğumuz günden bu yana mesleki eğitim vurgusu yapıyoruz, bu alanda yoğunlaşmamız gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Buna ek olarak somut bir adım da atarak, geçtiğimiz ekim ayında, alanında bir ilk olan Bağlarbaşı MÜSİAD Pazarlama ve Perakende Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’ni eğitime kazandırdık. Burada yetişen gençler, iş kaygısı yaşamadan ve kendi yetkin olduğu alanlarda çalışarak ülke ekonomisine katkı sunacaklar. Biz önümüzdeki dönemde de bu konunun üzerinde çalışmaya ve yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çam: "Eğitimdeki İddiamızı Yukarı Taşımamız İçin Çok Çalışmalıyız"

Altıntaş’ın ardından kürsüye gelen Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Başkanı Salim Çam, Türkiye’nin eğitim alanında gerçekleştirdiği atılıma ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı.

Çam; “Türkiye, son 10 yılda birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da tabiri caizse şapkasını önüne koyup düşünmüş ve bir gelişim hamlesi gerçekleştirmiştir. Ülkemizde eğitim harcamalarına baktığımızda, 2016 yılında, 2015 yılına göre %18,9 artış olduğunu ve 160 milyar 873 milyon Liraya yükseldiğini görüyoruz. Eğitim harcamalarımızın gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı, 2015 yılında %5,8 iken, 2016 yılında %6,2’ye yükselmiştir.

Türkiye genelinde çalışanlarına mesleki eğitim kursu veya mesleki eğitimin diğer türlerini sağlayan girişimlerin sayısı da artış kaydetmiştir. Bu girişimlerin tüm girişimler içindeki oranı 2010 yılında %33,9 iken, 2015 yılında % 39,8'e ulaşmıştır.

Yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında da yine, 2016 yılında kurum-kuruluşlar tarafından düzenlenen kurs sayısı 2015 yılına göre %1,5 artış gösterdi.Yaygın eğitim faaliyetleri alanında, 2016 yılında bitiren kursiyer sayısı artarken, eğitici sayılarında da artış gözlenmiştir.

Buna göre eğitici sayısı, 2016 yılında bir önceki yıla göre %19,1 artmıştır. Bunlar son derece memnuniyet verici gelişmeler olmakla birlikte, bizim gibi dinamik ve gelecek vadeden bir ülke için yeterli değil. Bu rakamları da, eğitimdeki iddiamızı da yukarı taşımamız için çok çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.

Şengüloğlu: "Yerli ve Milli Olabilmek İçin Eğitim Kalitemizi Uluslararası Standartlara Taşımalıyız"

MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsa Şengüloğlu ise son dönemde Türkiye'nin temel tezlerinden birinin yerli ve milli olmak olduğunu vurgulayarak, "Bir ülkenin dünyada saygın bir yer edinebilmesi için, öncelikle kendi kültürel ve tarihsel değerlerine sahip çıkması gerekmektedir. Yerli ve milli olabilmek için eğitim kalitemizi uluslararası standartlara taşımalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Dağlı: "Bizden Medet Bekleyenler Bizi Ümit Olarak Görenler Var"

Programa katılan Düzce Valisi Zülkif Dağlı ise  Cumhurbaşkanı’nın yerlilik ve millilik çağrısına Düzce olarak, ortaokul birinci sınıf öğrencilerinden başlamak suretiyle hazırlanacak pilot projeyle cevap vereceklerini belirtti.

Düzce’nin çok avantajlı bir konumda olduğunu vurgulayan Vali Dağlı, İstanbul’un katma değeri yüksek sanayisini getirmek için çabaladıklarını, sanayiye yön vermek gerektiğini dile getirdi.

Vali Dağlı, “Bu yön nedir, Düzce sanayisi milli ve yerli anlamında neler yapmalı. Hangi adımları atmalı, sonuçta toplumun önde gelen insanları olarak öncülük etmek zorundayız. Kurumlarımızla bir çalışma yapmak suretiyle Türkiye’de yine örnek bir çalışma ile yerli ve milli sanayide üst düzey aktörlerin de yer aldığı bir çalıştayı en kısa sürede MÜSİAD’ımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Hiçbir zaman Cumhurbaşkanımızın talimatları karşısında gür bir sesle cevap vermeliyiz. Bizden medet bekleyenler bizi ümit olarak görenler var” dedi.

İki oturumda gerçekleşen toplantı, farklı alanlardan konuşmacıların sunumları ile son buldu.

Haberimizi danışmanlık ve eğitim sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor