KOSGEB, Kocaeli’nde oyuncak sektöründe faaliyet gösteren “CİDAGU Oyuncak” işletmesinin KOSGEB’le başlayıp ve KOSGEB’le başarıya giden yolculuğu üzerine işletme yetkilisi Ali Kamberoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..
KOSGEB, Kocaeli’nde faaliyet gösteren “CİDAGU Oyuncak” işletmesinin KOSGEB’le başlayıp ve KOSGEB’le başarıya giden yolculuğu üzerine işletme yetkilisi Ali Kamberoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen söyleşinin detaylarını tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İşletmeyi tanıyabilir miyiz?
Bir Türk markası olan Cidagu, 2014 yılında kuruldu. Kaliteli, sağlıklı, güvenilir, çok parçalı yapboz ahşap oyuncaklar üretiyoruz. Faaliyet alanımız pedogojik gelişmeler doğrultusunda eğitici oyuncak materyaller geliştirmek, lisanslamak, üretim ve pazarlamasını yapmak.
Cidagu eski Türkçede kullanılan ve yetkin, yetenekli, yeterli anlamları olduğu gibi, hırçın, yaramaz ve haşarı anlamları da mevcuttur. Bizce tüm anlamları değerli.
Kuruluşumuz olan 2014 ve 2016 yılı ortalarına kadar Ar- Ge çalışmalarına ve üretim proseslerine ağırlık verdik. Bu faaliyetlerimiz hala devam etmektedir. Ar-Ge’ye ve pedagojik yönden çocuğu geliştiren tasarımı tamamen bize ait kaliteli ve güvenilir ürün üretmeye çok önem veriyoruz. 2016 yılı 2. yarısı ürünlerimiz satışa başladı ve artarak devam ediyor.
Neden ahşap malzeme tercih ettiniz?
İnsanın elindeki en eski ve en değerli kaynaklardan biri ahşaptır. Oyuncak ve oyun araçları olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Neden ahşap oyuncak sorusu yanıtı sayfalar alabilir. Toparlayacak olursak. Doğal malzeme olması nedeniyle ahşap oyuncak çocuk sağlığı için en doğru materyaldir. Ahşabın sıcaklığını, ahşap oyuncağın dokusunu hissetmek, ahşaba dokunmak, onunla oynamak çocuğun vücuttaki elektriği alır, onu rahatlatır.
Ahşap oyuncakta ürün yelpazesi sonsuzdur, ahşap oyuncağın üzerinde bakteri üremesi çok güçtür, nemli bir bezle silinmesi yeterlidir. Ahşap oyuncaklar nesilden nesile geçen ürünlerdir, eskiyince de değerlidir. Tamamen geri dönüşümlüdür. Ahşap oyuncak dayanıklıdır, tamiri kolaydır, Gelişmiş ülkeler de en başta tercih edilen oyuncaklar ahşap malzemeden yapılanlardır.
Ürünlerinizin genel özellikleri nelerdir?
Ürünlerimiz çocuğun keşif ve tasarlama gücünü geliştiriyor. Kas gelişimini olumlu etkiliyor. Dikkat toplama ve yaptığı işe odaklanma yeteneği kazandırıyor. El-göz koordinasyonu sağlıyor. Sorgulama yapma alışkanlığı geliştirip, birden fazla çözüm bulma yeteneği kazanmasına yardımcı oluyor. Çocuğun sosyalleşmesini destekliyor Aynı zamanda büyüklere de hitap ediyor ve ailece keyifli zaman geçirmenizi sağlıyor.
Birkaç ürününüz hakkında genel bilgi verir misiniz?
Cidagu çok parçalı yapboz “Kır Evi” ev serileri birinci ürünüdür ve diğer setlerle uyumludur. Çocuk bir yapının elemanlarını, işlevlerini öğreniyor. Alternatif tasarım fikirleri geliştirerek icatçı, keşifçi yönünü geliştiriyor. Cidagu çok parçalı yapboz “Yayla Evi” ev serileri ikinci ürünüdür. ‘’Cidagu Kamyon’’, huş ağacından üretilen 138 parçadan oluşmuş tam bir tasarım harikasıdır. Sevdiklerinizin ev veya ofislerinde yıllar boyu yerini alacak koleksiyon değeri olan bir üründür. Cidagu kalitesi ve güveni ile üretilmiştir. Tümü boyanabilir. Damper, kapılar ve kaputu sökülüp takılabiliyor ahşap damperli kamyon çocukların zihinsel, düşünsel gelişimine katkı sağlıyor ve onları çok eğlendiriyor. Asma köprüler, çocukların en çok merak ettiği yapılardır. Çok parçalı yapboz “Cidagu Asma Köprü” köprü serileri birinci ürünüdür. ‘’Cidagu Kemerli’’, köprü geçmişten günümüze iki yakayı birbirine bağlamak için çok sayıda kemerli köprü inşa edilmiştir. Bu köprüler çocukların en sevdiği yapıların başında gelmektedir. Çok parçalı yapboz “Cidagu Kemerli Köprü” çocuklara çevresindeki yapıları tanıtıp nasıl yapıldıkları ile ilgili fikir vermektedir. Köprü serileri ikinci ürünüdür. Ürünlerimiz bu şekilde devam etmektedir.
Şu an Ar-Ge’si devam eden ürününüz var mı?
Ci-Ta-Le ürün serileri adını verdiğimiz, özel geçme yerleri sayesinde çocuğun hayaline göre biçim oluşturmaya imkân tanıyan, özel ahşap parçalardan oluşmuş, eğitici çok parçalı yapboz oyuncak setler ile ilgili Ar-Ge’sini Aralık 2017’de başlayıp bu ürünü geliştirmeyi planlıyoruz. Bu ürünlerle çocuk hayalindeki tüm nesneleri yapmaya özellikle hareketli robotlar arabalar basit programlamalar geliştirebilecek. Hareket verebilecekler. Ci-Ta-Le adı verdiğimiz ürün, çocuğun keşif ve tasarlama gücünü geliştirecek. Bu ürün Ar-Ge‘si tamamlanınca ticari hale getirilecek ve tüm dünyaya pazarlanacak.
Dünya ülkelerine göre Türkiye’nin oyuncak sektöründeki yeri neresi?
Oyuncaklar, toplumların kültürlerini, inanışlarını ve daha birçok özelliklerini yansıtmaktadır. Toplumların kültürel özelliklerini bu denli yansıtan oyuncaklar, kültürel bir iletişim aracı görevi de görür. Bu açıdan bakıldığında oyuncak ve oyuncak sektörü ülkeler için çok kritik ve stratejik bir öneme sahip olmaktadır. Günümüzde bu durum çok daha önemli bir hal almıştır. Türkiye’de ise durum hiçte iç acıcı değil. Ve oyuncağın önemi kavranmış değil.
Türkiye’de toplam oyuncak ithalatı 2016 yılında 609 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılının 624 milyon dolara çıkması beklenmektedir. Türkiye’de toplam oyuncak ihracatı ise 2016 yılında 108 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 sonunda 126 milyon dolara çıkması beklenmektedir. Bu alanda ithalata bağımlı bir yönümüz var. Türkiye’de oyuncak sektörü gelişmemiş. Bunun birçok sebepleri var ancak en önemlileri özgün ürün tasarımlarının yetersizliği. Günümüzde üstün tasarımlı ürünler gelişmiş ülkeler de çok rahat pazar bulmaktadır. Sektördeki oyuncak firmalarının büyük bölümü ithalatçı olup, sadece pazarlama faaliyetleri yürütmektedir. Bu durumda ister istemez bizi pazar ülke yapıyor. Yani kısaca Türkiye oyuncak sektöründe pazar bir ülke. Kendi ürünlerimiz yeteri kadar özgün ve ticari değil. Ürün tasarımlarımız taklit ya da birebir kopya olması ve kültürümüzden bağımsız hareket etmesi sektörün olumsuzlukları. Bu alanda üretici KOBİ’ler desteklenmeli.
Oyuncak sektöründeki yerinizi nerede görüyorsunuz ve hedefiniz nedir?
Biz dünyada bu işin nasıl yapıldığını, hangi ülkelerin bu konuda önde olduklarını, o ülkelere nasıl ürün ihraç edebileceğini ve dünyada nasıl bilinir marka olunacağını araştırıp çözmek zorundayız. Bu yüzden Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz. Haliyle bu durum bizi büyük düşünmeye ve büyük adımlar atmaya sevk ediyor. 2 patent ve 20 endüstriyel tasarım tescil başvurumuz oldu. Şu an tamamen kendi lisanslı ünlerimizi üretiyoruz ve 11 ürün üretimde. Özgün tasarım sayımız 50’yi buldu. Bu bizim ürün gamımızda çok önemli bir sayı. İnşallah yakın bir süreçte üretim sayısı 20’yi geçecek. Bizim amacımız bir oyuncak üreticisi olarak kalmak değil dünya markası olmak. Hedefimiz dünyaya açılmak, beğenilen ürünler yapmak. Başta AB olmak üzere ABD, İngiltere ile birlikte 40 ülkeye ihracat yapmayı planlamaktayız. Bu da tamamen Ar-Ge’den geçer. Biz yerli eğitici oyuncakların ülkemiz için çok büyük stratejik önemi olduğuna inanıyoruz.
Oyuncak üreten KOBİ olarak ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz ve bu konudaki beklentileriniz nelerdir?
Yatırım ve işletme finansına ulaşamıyoruz bu konudaki mevzuatlar bizim gibi KOBİ’lere uygun değil. Oyuncak sektörüne özel desteklerin bir an önce hayata geçmesi gerekli, finansa ulaşım daha rahat olmalı ve bu sektördeki üretici firmaların kapasitelerinin arttırılmasına yönelik desteklenmeliler. Diğer bir zorluk ise, faaliyet alanımızda sürekli yeni ürünler geliştirmek olduğu için makinaları bir çok fonksiyonlu ve farklı malzemelerle çalışmasını da tercih ederiz. Bu durum da makine Ar-Ge’sini zorunlu kılmaktadır. Ve bu alan da desteklenmelidir. Biz aslında oyuncağın da ötesinde eğitim gereçleri tasarlıyoruz. Eğitim kurumlarının eğitici oyuncaklara bakış açısı ticari olmaktan çıkmalı ve özellikle özel okulların bu alandaki ürünlerin farkına varıp yerli üreticilerden alım yapmaları ve bir bilincin oluşması gerekmektedir.
Diğer oyuncak üretici KOBİ’lere tavsiyeleriniz nelerdir?
Bizim gibi firmalara tavsiyemiz; her şeyden önce doğru malzemeyle ve yöntemlerle çalışmalı ve özgün tasarıma çok büyük önem veren standartlara uygun üretim yapmalarıdır. Tüm bunlar tamamen Ar-Ge’si oluşmuş firmalar tarafından gerçekleştirilebilir.
KOSGEB desteklerinin iş kurmanıza olan katkıları nelerdir?
İşletmemiz kurulurken Girişimcilik Destek Programı kapsamında; İşletme Kuruluş Desteği, Kuruluş Dönemi Makine Teçhizat Desteği ve İşletme Giderleri Desteği aldık. Bu destekler iyi bir iş fikri olan ancak öz sermayesi az olan işletmemiz için katkı sağladı ve bize can suyu oldu. İşletmemiz daha sonra Genel Destek Programı kapsamında Sınai Mülkiyet Hakları Desteği aldı. Bu kapsamda, geliştirdiğimiz ve tasarımını yaptığımız ürünlerin patent ve endüstriyel tasarım başvurularını yaptı. Böylece ürünlerini koruma altına aldık. Bu desteklerden faydalanmaya devam ediyoruz. Ürünlerimizin testleri için Test Analiz ve Kalibrasyon Desteği aldık ve halen bu desteği almaya devam ediyoruz. İşletmemiz Türkiye’de çok büyük oranda ithalata bağlı ve yerli tasarım ve üretimin hemen hemen hiç olmadığı bir sektör olan oyuncak sektöründe büyük hayaller ile yola çıktı. 2014 yılından şimdiye kadar ekonomik değeri çok yüksek ürünler geliştirdik. Bu konuda yeni ürün ve Ar-Ge çalışmalarımız devam edecek.
KOSGEB olmasa bu işe girişir miydiniz?
Bize KOSGEB desteğinin katkısı olmasaydı belki de iş fikrimizi hayata geçirmeyecektik. Teşekkürler KOSGEB.
Son söz: Geleceğe yönelik inşallah Cidagu olarak dünya markası olma iddiamızı başarırız. İnsanlara daha çok iş olanakları sunarız. Ürünlerimizi dış dünyaya satarak hatırı sayılır bir dövizin ülkemize girmesini sağlarız. Daha çok vergi vererek, ülkemizin kalkınmasına yardımcı oluruz.
CİDAGU Oyuncak hakkında detaylı bilgi edinmek ve ürünlerini incelemek için web siteleri www.cidaguoyuncak.com'u hemen ziyaret edebilirsiniz.
CİDAGU Oyuncak girişimcisini ve yetkililerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. KOSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.