3. Global Tarım Girişimciliği Zirvesi Türkiye’de Gerçekleşti!

Global Tarım Girişimciliği Zirvesi 2018, Borsa İstanbul’da küresel girişimcilik ekosisteminin en önemli zirvelerinden biri olan Global Girişimcilik Kongresi’nin kardeş etkinliği olarak gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

Besin kaynaklarımızı derinlemesine inceleyip, daha verimli kullanmayı hedefleyen, tarım ve teknolojiyi birleştiren Tarımsal Gıda (Agrifood Sector) alanında dünya çapındaki en önemli etkinliklerden biri olan Global Tarım Girişimciliği Zirvesi (Global Agripreneurs  Summit - GAS) 3. defa gerçekleşirken Türkiye  ilk kez ev sahipliği yaptı.

GAS 2018, Borsa İstanbul’da küresel girişimcilik ekosisteminin en önemli zirvelerinden biri olan Global Girişimcilik Kongresi’nin kardeş etkinliği olarak  gerçekleşti.Besin tedarik zincirinde yaşanan devrimsel dönüşümlere ve sektörde hızla gelişen inovasyonlara odaklanan, her yıl değişen trendlere uygun olarak, uzmanları, inovasyon öncülerini ve paydaşları bir araya getiren Global Tarım Girişimciliği Zirvesi'nde tarımsal gıda endüstrisinin geleceği derinlemesine konuşuldu. Global Tarım Girişimciliği Zirvesi'nin açılışını Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ  yaptı.

Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Borsa İstanbul olarak tarım sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılara destek olmak ve daha rekabetçi bir pazar ortaya çıkarmak için azami gayret gösteriyoruz. Tarım sektörü ile finans sektörün entegrasyonunu arttırmak adına çeşitli projeler yürütüyoruz. Melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonları üzerinden tarım sektörüne yönelik yenilikçi fikir ve projeleri olan firmaların fon bulmalarına aracılık ediyoruz” şeklinde ifade etti.

Future Agro Challenge ve Global Tarım Girişimciliği Zirvesi kurucusu Carla Tanas, "Global Tarım Girişimciliği Zirvesi 3. Senesinde ve ilk kez İstanbul, Türkiye evsahipliğinde gerçekleşiyor. Giderek artan dünya nüfusununu beslemek için sürdürülebilir ve sağlıklı gıda üretiminin de artmasını sağlayacak inovasyon ve teknoloji yani tarım girişimciliğinin desteklenmesi tüm ülkelerin önceliğinde olması gereken bir konu. Future Agro Challenge yarışması ekonomik büyümenin ve sürdürülebilirliğin temellerinden biri olarak gördüğümüz tarım ve girişimciliği bir araya getirip canlandırarak, dünya işgücünün %40 ını oluşturan çiftciler korumak için yaratıldı. Global Tarım Girişimciliği Zirvesi ise, esasen bu alanın paydaşlarını halkla bir araya getirerek gıda kaynaklarımızı tartışırken, besin zincirinde devrim yaratan inovasyonlara odaklanan bir eğitim platformu."

Uluslararası konuşmacı, girişimci, Scale kitabı yazarı, Priceline eski CEO’su Jeff Hoffman, "Dünyanın bir araya gelip tarımda inovasyon geliştirmek için fikirlerini paylaşması hiç bugünkü kadar önemli olmamıştı. Yerkürenin beslenmesi herkesin önceliklerinde en üstte yer alması gereken bir konu, Global Tarım Girişimciliği Zirvesi de hepimizin geleceğini etkileyecek bu konuda en ileri çözümleri, en son teknolojiyi, en parlak beyinleri bir araya getiriyor."

Global Tarım Girişimciliği Türkiye yerel Partneri Stage-Co Kurucusu Patrick Bosteels, “Tarım ve gıdada sürdürülebilirliğin ülkemiz ve dünya için öneminin farkındayız, Stage-Co olarak en önem verdiğimiz konuların başında tarım inovasyonu geliyor. Dünyanın her yerinden tarım girişimcilerini ve fikir önderlerini bir araya getiren bu dev etkinliğe destek verdiğimiz ve bir tarım ülkesi olan Türkiye’de bu konuda bir farkındalığın uyanmasına katkıda bulunabildiğimiz için sevinçliyiz. Türkiye’de tarım girişimciliğinin ve agrotekin gelişebilmesi için çalışmaya devam edeceğiz."

Tarımsal gıda sektörünü en çok etkileyen konuların yanı sıra, kamusal regülasyonların da konuşulduğu  Global Tarım Girişimciliği Zirvesi'nden bazı konu başlıkları şöyle idi:

  • Tarımda Blockchain Uygulaması – Gıda tedarik zincirinde şeffaflığın anahtarı olabilir mi?
  • Gen Düzenlemesi – Toplumsal açıdan ve beslenmeye dair etkileri neler olabilir?
  • Big Data & Machine Learning -  Bu teknolojilerin ezber bozan sonuçları neler olabilir?
  • Yapay Zeka & Robotik – Geleceğin iş dünyası ve gençler için ne anlama geliyor?
  • Beslenme – Beslenmeyi Nasıl Tanımlıyor ve Anlatıyoruz?

Yılın Tarım Girişimcisi Avustralya'dan

Stage-Co'nun konferans organizasyonunda yerel partner ve kolaylaştırıcı olarak destek verdiği Zirve kapsamında finali yapılan Future Agro Challenge (FAC) Yarışmasında, 5 kıta ve 50 ülkeden yarışan ekipler arasından, birinciliği kazanan ekibe Yılın Tarım Girişimcisi olarak işini geliştirmesi ve yeni pazarlara ulaşması için benzersiz kaynaklara erişim sağlandı. Avustralyalı startup Agunity, Future Agro Challenge (FAC) 2018 birincisi oldu. Agunity Afrika’da tarımla uğraşan mikro girişimcilere bir yazılım ve mobil cihaz kanalıyla blockchain üzerinden ödeme alma ve nakit döngüsünü kolaylaştırma hizmeti veriyor. Türkiye’den katılan Nebran Doğal ise dünya çapında dördüncülük elde etti.

Yarışma geçtiğimiz 3 yılda dereceye giren ekiplere profesyonel strateji koçluğu, geniş networklere açılım, yatırıma hazırlık eğitimleri ve mentorlük anlamında benzersiz olanaklar sağladı.

2016’da Kolombiya ve 2017’de Güney Afrika'dan sonra şimdi de 2018’de Türkiye’de gerçekleşen Uluslararası Tarım Girişimciliği Zirvesi, tarladan çatala bütün süreçteki en son teknoloji çözümlerini, sektörün uzmanları ve paydaşlarını yeni sinerjiler ve sınır ötesi fırsatlar için potansiyel oluşturan toplantılarda bir araya getiren, sürdürülebilirlik, gıda güvenliği, üretim ve süreç takip alanlarında fikir önderlerini ve ezber bozan görüşleri dinlediğimiz benzersiz bir etkinlik olarak ön plana çıktı. Geleneksel tarım sektörüne inovasyon kültürünün yerleşmesiyle hem tarımsal çalışmaların canlanması, hem de küresel ekonomik büyüme ve sürdürebilirlik için büyük katkıda bulunması bekleniyor.

Çiftçilerin %69’unun küçük ölçekli  tarım yaptığı Türkiye’de çiftçiler için finansal zorluklar doğuran mevcut yapı, hassas bir zirai ekonomiye sebep olurken, zirai ekonomi projelerine odaklanan tarım girişimcilerin için de müthiş fırsatlar doğuruyor.

Yeni Nesil Süper Çiftçileri Ortaya Çıkartmak İçin Bir Fırsat

Türkiye’de tarımsal üretim yapan çiftçilerin yaş ortalaması dünya geneline göre oldukça yüksek, bu nedenle genç yaştaki kişilerin çiftçilikle ilgilenmesi için de büyük ihtiyaç var. Agritech (teknolojik tarım) konusunda donanımlı ve buna uygun projeler geliştiren tarım girişimcileri için Türkiye’de tarım alanında potansiyel olarak çok büyük kaynaklar mevcut.  Türkiye’nin süper çiftçileri ülkedeki tarım girişimcilerine destek olarak ve güçlendirerek ortaya çıkacak. Türkiye’de tarımın gelişmesi için genç çiftçiler ile uluslararası projeler yapan tarım girişimcilerinin bir araya gelmesi ve ortaklaşa bir girişim atmosferi oluşturması büyük etki yaratacak. Future Agro Challenge (FAC) Türkiye’nin hedefi de tarım girişimcilerini daha donanımlı hale getirmek, genç ve yüksek potansiyele sahip çiftçiler ve tarım girişimcileri için bir platform sağlayarak gıda üretiminin sürdürülebilir bir geleceğe sahip hale gelmesi için bir farkındalık yaratmak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor