Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı 2018 Araştırması Başladı!

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleştirilen “Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın” 3.’sü için başvuru süreci başlıyor. Detaylar haberimizde..

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleştirilen “Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın” 3.’sü için başvuru süreci başlıyor.

TİM’in ilk kez 2016’da gerçekleştirdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması”nın üçüncüsü için başvuru süreci başladı. Araştırmaya başvurular telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, müteahhitlik hizmetleri, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler, eğlence ve kültür hizmetleri, yolcu taşımacılığı hizmetleri, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri, mali hizmetler ve diğer iş hizmetleri kategorilerinden yapılıyor.

Firmaların başvurularını beklediklerini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl başvuru sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz. 2017 yılında yüzde 2,4 oranında artış ile 4,8 trilyon dolara yükselen ve her yıl hızla gelişen hizmet ticaretinde ülkemiz için büyük fırsatlarvar. Nitekim, 2017 yılında hizmet ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artış ile 43,6 milyar dolara ulaştı.” dedi. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen araştırma kapsamındaki 500 firmanın 2016 yılında 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Büyükekşi, “Bu rakam Türkiye’nin hizmet ihracatının yüzde 49’una tekabül ediyor” diye konuştu. Büyükekşi son iki yılda başvuru sayısındaki artışla birlikte araştırmaya konu hizmet ihracat rakamının da arttığını sözlerine ekleyerek “Araştırmanın kapsamı her geçen yıl daha da genişliyor, ülkemizin toplam hizmet ihracatını yansıtma oranı düzenli olarak artıyor. Bu yıl katılımın artması sayesinde çalışmanın toplam içerisindeki oranını %50’nin üzerine taşıyacağız” dedi.

Hizmet İhracatının Önemi Artıyor

Hizmet ticaretinin Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda büyük bir ivme yakaladığına değinen TİM Başkanı “Son 10 yılda, küresel hizmet ihracatının tam iki katına çıkarak 4,8 trilyon dolar değerine ulaştı. Diğer bir ifadeyle, dünya genelinde yapılan toplam ticaretin dörtte birini hizmet ticareti oluşturuyor. Ülkemizin ise 2017 yılı toplam hizmet ihracatı 43,6 milyar dolar olurken, yaklaşık 20 milyar dolar fazla vererek net hizmet ihracatçısı konumunda bulunuyoruz. Özellikle turizmde, taşımacılıkta ve inşaat hizmetlerinde dış ticaret fazlası veriyoruz. Giderek önemi artan küresel hizmet ihracatından ülkemizin alacağı payı ve hizmet ihracatçılarının sayısını artırmak adına, bu yıl 24 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile müstakil bir Hizmet İhracatçıları Birliği’ni (HİB) kurduk. Hizmet İhracatçıları Birliği ile, sektörün ihracat boyutuyla daha etkin bir şekilde temsil edileceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması ile de, 2023 hedefleri doğrultusunda Türk hizmet sektörünün gelişiminin görülmesine, potansiyelinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.

TİM’in bu araştırması sayesinde, firmaların hem kendi sektörü içerisindeki konumunu, hem de genel sıralamasını ücretsiz olarak göreceğini kaydeden TİM Başkanı “TİM’in yayınları ve sosyal medya aracılığıyla şampiyonların başarı hikâyelerini paylaşacağız. İlk 500 hizmet ihracatçısını sertifika ile ödüllendireceğiz. Katılımcı firmalara “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti ve Devlet Destekleri” ile ilgili eğitim vereceğiz” dedi.

Türkiye Geneli İlk 10’a ve Sektörlerin İlk 3’üne Ödül Verilecek

Araştırmaya katılan firmalar arasında Türkiye genelinde ilk 10 firma ile sektörlerindeki ilk 3 firmaya ödül vereceklerini belirten Büyükekşi “Firmalarımız araştırmaya http://www.tim.org.tr/tr/500.html linki üzerinden online olarak başvuruda bulunabilir. Araştırmaya başvurular beyan usulü olacak, ancak gerektiğinde destekleyici belgeler talep edilecek. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra başvuru süreci tamamlanacak” dedi.

Başvurular 31 Temmuz 2018'e kadar devam edecek.​Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tim.org.tr/tr/500.html web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor