TeknoGirişimler İçin Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Kuruldu!

KT Portföy’ün Türkiye’nin geleceğini girişimcilerle birlikte inşa etme hedefiyle kurduğu “Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” 4 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Gong Töreni ile faaliyetlerine başladı. Detaylar haberimizde..

KT Portföy’ün Türkiye’nin geleceğini girişimcilerle birlikte inşa etme hedefiyle kurduğu “Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” 4 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Gong Töreni ile faaliyetlerine başladı. Teknogirişim GSYF Türkiye’nin önde gelen katılım bankalarından Kuveyt Türk ve Vakıf Katılım’ın yatırımlarıyla hayata geçti.

Katılım finans esaslarına uygun şekilde portföy yönetimi yapan KT Portföy tarafından kurulan “Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu”, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Gong Töreni ile faaliyete başladı. Türkiye’nin önde gelen katılım bankaları Kuveyt Türk ve Vakıf Katılım tarafından yatırım yapılan ve bu bağlamda bankacılık sektöründe bir ilk olma özelliği taşıyan Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) ile ölçeklenebilir, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin, katma değer ve nitelikli istihdam sağlama potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Toplam fon büyüklüğü 10 Milyon TL olan Teknogirişim ile özellikle finansal teknolojiler, sağlık teknolojileri, ulaştırma teknolojileri ve diğer hizmet ve ticaret alanlarında teknolojik çözümler sunan girişim şirketlerine yatırım yapılması planlıyor.

Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ yaptığı açılış konuşmasında; Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu için tebriklerini sundu. Ardından Borsa İstanbul’un stratejik öncelikleri arasında yer alan teknoloji ve inovasyonun desteklenmesi ve değer zincirinde farklı alanlarda yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi kapsamında kullanılmak üzere Borsa İstanbul tarafından daha önce BİST Girişim Sermayesi Fonu’nu Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurduklarını belirtti. Ayrıca bu BİST Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile finans teknolojisi alanı başta olmak üzere yeni girişimlere yönelik stratejik yatırım fırsatlarının hayata geçirilmesi öngördüklerini ve BİST GSYF ile öncelikli olarak fintech odaklı start-up ve KOBİ’ler olmak üzere teknoloji ve dolayısıyla ülkemiz için değer üreten yatırımlara odaklandıklarını ifade etti.

Girişimci Şirketlere %1 ile %30 Arasında Yatırım Yapılacak

Teknogirişim GSYF’nin Türkiye’nin geleceğini girişimcilerle birlikte inşa etme hedefiyle kurulduğunun altını çizen KT Portföy Genel Müdürü Tayfun Özkan, “Ülkemizde girişimcilik konusunda son yıllarda önemli bir farkındalık oluşmuş durumda. Gerek özel sektör gerekse devlet bu alanı destekliyor. Biz de KT Portföy olarak katılım finansın ruhundan gelen girişimcilik, ortaklık ve birlikte kazanma kültürünü yaygınlaştırarak hem ülke ekonomisine hem de girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurulan fonla ülkemizdeki GSYF mevzuatına erken aşama yatırımlar bağlamında ilk kez işlerlik kazandırmanın onurunu yaşıyoruz. Bu fonun bir başka öncülüğü de iki güzide katılım bankamızın bir araya gelerek yatırımcı olması. Teknogirişim GSYF ile girişimci şirketlere %1 ile %30 arasında yatırım yapılacak. Böylece büyük pay girişimcilerin olacak’’ dedi.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ise şunları söyledi: ‘‘Girişimciliğin Türkiye ekonomisinin gelişiminde oynadığı önemli rolün bilinciyle uzun süredir girişimcilik ekosisteminin içinde yer almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin iki Ar-Ge merkezine sahip tek bankası olarak inovasyon ve teknoloji her zaman odağımızda oldu. Girişimcilik de bu ruhla örtüşüyor. Girişimcilik alanındaki ilk adımlarımızı geçen yıl gençlerimizin fikirlerini projelere dönüştürmelerine aracılık eden ilk “Hackathon”umuzu düzenleyerek attık. Ardından da 2017 Eylül ayında teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin, proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelde ve ayrıca hızlı bir şekilde ticari faaliyete dönüştürmelerini sağlamak amacıyla “Lonca Girişimcilik Merkezi”ni kurduk. Teknogirişim GSYF’ye yaptığımız 5 milyon TL yatırımın ülkemiz ve girişimcilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ise şöyle konuştu: “Vakıf Katılım olarak Türkiye’nin geleceğinin dijitalleşmeden geçtiğine inanıyoruz. Bu sebeple kuruluşumuzdan itibaren dijitalleşmeyi ve teknolojiye yatırım yapmayı temel stratejimiz olarak belirledik. Bu doğrultuda henüz ikinci yılımız dolmadan bir Ar-Ge Merkezi kurarak ülkemiz için katma değeri yüksek projeler üzerinde çalışmalara başladık. Biz, eğer gerekli fırsatlar ve destekler verilirse ülkemizdeki girişimcilerin çok başarılı projelere imza atacağına, dünya çapında markalar çıkaracağına inanıyoruz. Bu düşünceyle, hiç zaman kaybetmeden üzerimize düşen ilk adımı atarak Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu Kuveyt Türk ile birlikte kurduk. Katılım Bankacılığı sektörünün iki önemli temsilcisinin işbirliği ile hayata geçen bu fon, Türkiye’de Katılım Finans’ın gelişmesinde önemli bir yapı taşı olacaktır.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor