Kadına Karşı Şiddetle Mücadelede Akıllı Çözüm: KADES!

Kadın Destek (KADES) Mobil Uygulama Tanıtım Toplantısı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın katılımıyla Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlendi. Detaylar haberimizde..

İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen ve akıllı cep telefonlarına indirilerek kullanabilen ücretsiz mobil uygulama Kadın Destek (KADES) Mobil Uygulama Tanıtım Toplantısı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın katılımıyla Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlendi.

Bakan Soylu, toplantıda yaptığı konuşmada, KADES uygulamasıyla kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçebilmeyi ve acil durumlarda müdahale sürelerinin kısaltılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES'in 24 Mart'tan itibaren test aşamasında olduğuna işaret eden Soylu, "Bu uygulama sayesinde kadınlarımızın herhangi bir tehdit anında bir dokunuşla, en hızlı şekilde kolluk birimlerimize ulaşarak yardım almaları sağlanmaktadır." dedi.

Uygulamayı 24 Bin 584 Kişi İndirdi      

Uygulamanın çalışma şeklini anlatan Bakan Soylu, şöyle devam etti: "Aslında mart ayından itibaren pilot uygulama olarak açık bulunan KADES uygulaması, bugüne kadar 24 bin 584 kişi tarafından indirilmiştir. Acil durumla karşı karşıya kalan 31 kadın tarafından ihbarda bulunulmuş ve alınan ihbarlara karşı gerekli müdahale yapılmıştır. Polis sorumluluk bölgesindeki vakalarda ihbar alındıktan sonra olaya müdahale süresi ortalama 5 dakikadır."

Bakan Soylu, kadına yönelik şiddeti önlemeyle ilgili aldıkları tedbirlerin KADES ile sınırlı olmadığını belirterek, merkezde ve taşrada aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele birimleri kurulduğuna değindi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nde (ŞÖNİM) emniyet birimleri ile irtibatı sağlamak üzere polis memurlarının bulunduğunu anlatan Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 19 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokol kapsamında elektronik kelepçe uygulamasının pilot illerde devam ettiğine dikkati çekti.

"Kolluk Birimlerimiz En Hızlı Şekilde Kadınlarımızın Yanında Olacak"

KADES'in kadına yönelik şiddetle mücadeleye önemli bir katkı sunacağını aktaran  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise bu uygulamayla kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ve en hızlı müdahalenin yapılmasında yeni bir aşamaya geçileceğini söyledi.

Kadına yönelik şiddetin asla kabul edilemez bir insanlık suçu olduğuna vurgu yapan Kaya, Bakanlık olarak bu konuda "sıfır tolerans" ilkesiyle kararlılıkla mücadeleyi sürdürdüklerinin altını çizdi. 

Türkiye'nin 81 ilinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonlarını faaliyete geçirdiklerini de belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Bakanlığımıza bağlı 110 kadın konukevimizle birlikte ülkemiz genelinde144 konukeviyle hizmet veriyoruz. Ayrıca nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin konukevi açma zorunluluğu var. İçişleri Bakanlığımızla birlikte önümüzdeki dönem için bu zorunluluğun yerine getirilmesini de takip ediyoruz. Bu noktada İçişleri Bakanlığımızın verdiği desteğe de teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönem yerel yönetimlerin de bu konuda elini taşına koymasını birlikte sağlayacağız. Nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere de kadın konukevi açtıracağız."

Alo 183 Sosyal Destek Hattı ile şiddete uğrayan, uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyacı olan kadınlara 7/24 hizmet sunduklarını, elektronik izleme sistemiyle takip uygulamasının Haziran 2017'de 6 ilde yaygınlaştırıldığını anımsatan Kaya, "Bakanlığımızın veri sisteminin POLNET sistemiyle entegrasyonunu sağlamak üzere çalışıyoruz. İnşallah yakın zamanda POLNET ile entegrasyonu sağlamış olmayı umut ediyoruz." dedi.

Veri sisteminin Adalet Bakanlığının UYAP sistemine de entegre edildiğini dile getiren Kaya, şunları kaydetti: "Bugün bir araya gelmemize vesile olan Kadın Destek Mobil Uygulaması (KADES) ile birlikte şiddetle mücadelemizde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım alanını daha da genişletmiş olacağız. Bu sistem sayesinde artık şiddete maruz kalan veya maruz kalma ihtimali olan kadınlarımızın ihbarlarına en hızlı şekilde ulaşacağız. Kolluk birimlerimiz inanıyoruz ki en hızlı şekilde kadınlarımızın yanında olacak, onlarla ilgili gerekli tüm çalışmaları yapacak ve bize yönlendirecekler.

Kadına karşı şiddetle mücadeleye akıllı çözüm getiren bu uygulama, ihbarı yapan kişinin bizzat adresini tespit ediyor ve hızlı müdahaleyi sağlama açısından da son derece önemli. İnşallah önümüzdeki süreçlerde bu uygulamamızın ne kadar çok kadınımızı şiddetten koruduğunu da görmüş olacağız."

Toplantıya, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Aysel Kandemir, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Vekili Erhan Gülveren, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, ilgili daire başkanları ile birim amirleri katıldı.

Peki KADES Nedir?

İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen ve akıllı cep telefonlarına indirilerek kullanabilen ücretsiz mobil uygulama KADES, şiddet mağduru ya da şiddete uğrama ihtimali bulunan kadınların kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabilmesini sağlıyor.

Mart ayında hizmete giren KADES ile kadınlar kolluk kuvvetlerine adres bilgileri de görünecek şekilde ihbarda bulunabiliyor. Zaman kaybını önleyen ve çok hızlı işleyen uygulamada adrese yönlendirilen kolluk kuvvetleri mağdur kadınlara en kısa sürede yardım ediyor. 

Kullanıcılar uygulamaya ad, soyadı, doğum yılı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve telefon numarasıyla giriş yapacak. Giriş yapılan telefon numarasına SMS ile doğrulama kodu gönderilecek. SMS kodunun onaylanmasıyla sistem kaydı tamamlanacak. Daha sonra uygulama ekranına gelen “yardım iste” tuşuyla mağdur kadın polise ihbarda bulunabilecek. İhbar, otomasyon sistemine alarm olarak düşecek ve ihbarcının konumu, adres bilgisi şeklinde otomatik olarak sistemde görülecek. Uygulamanın çalışması için cep telefonunun konum bilgisinin de açık olması gerekecek. Asılsız ihbarda bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 271’inci maddesi uyarınca yasal işlem yapılacak. 

Kadına karşı şiddetle mücadeleye akıllı çözüm getiren sistem, IOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlara hızlı ve ücretsiz bir sekilde indirilebilecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor