İş Dünyası 2018 Yılının 1. Çeyrek Büyüme Verilerini Değerlendirdi!

Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hâsıla verisini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü. Peki açıklanan 2018 yılı büyüme rakamlarına ilişkin iş dünyasının önemli isimleri hangi açıklamaları yaptı? Detaylar haberimizde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hâsıla verisini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü. 

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörü %4,6, sanayi sektörü %8,8, inşaat sektörü %6,9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %10 arttı.

Peki, İş Dünyası 2018 Yılının 1. Çeyrek Büyüme Rakamlarını Nasıl Değerlendirdi?

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Bütün Engellere Rağmen Hızlı Bir Şekilde Büyümeye Devam Ediyoruz"

“2017 yılında yakaladığımız güçlü büyüme performansımızı 2018 yılında da sürdürüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ulaştığımız %7.4’lük büyüme oranı ile beklentilerin üzerine çıkarak yine dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduk. Bu oranla, Hindistan’ın ardından G20’de ikinci olurken, OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldık. AB ortalamasını ise üçe katladık.

Ülkemiz ekonomisinin güçlü yapısı ile karşımıza çıkan bütün engellere rağmen hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Her sene olduğu gibi yine bu sene de birçok kredi derecelendirme kuruluşu ya da diğer uluslararası kuruluşların tahminlerinin ötesinde büyümemizi sürdüreceğiz. İlk çeyrekte, ülkemizdeki güçlü talep artışı neticesinde net ihracat büyümeye negatif katkı verdi. Ancak, önümüzdeki çeyreklerde özellikle turizm sektöründeki güçlü ivmelenme ile birlikte net ihracatın da büyümeye pozitif katkı vermesini bekliyoruz. Böylelikle, ilk çeyrekte yakaladığımız başarılı büyüme performansımızı yıl genelinde de sürdüreceğimize inanıyoruz.

Büyüme rakamlarında bizleri sevindiren bir diğer gelişme ise yatırımlarda yaşanan %9,7’lik artış oldu. Ülkemiz üzerinde yaratılan bütün algı operasyonlarına rağmen gerek yerli gerekse de yabancı sermayenin Türkiye’ye güveninin ne kadar yüksek olduğunu yatırımlardaki artıştan görüyoruz.

İnanıyoruz ki, hem yatırımlardaki artış hem de mal ve hizmet ihracatımızdaki yükseliş ile ülkemiz sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme performansını önümüzdeki dönemde de sürdürecek.”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: "Güçlü Yönetim Sistemine Geçişle, Yatırımlar İçin Yeni Bir Yol Haritası Çizilecek"

“Türkiye peş peşe altı çeyrektir büyümesini sanayide üretim artışına dayalı şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Çoğu sanayi kolunda kapasite kullanımı tepe seviyeye yaklaştı. Yeni kapasite yatırımı ihtiyacı, yılın ikinci yarısında yatırımlara dayalı büyümenin sinyalini veriyor. Bunun için faiz, enflasyon ve döviz kurundaki artışların makul seviyelere çekilebileceğini öngörüyoruz.

2017'de G20'nin en hızlı büyüyen ekonomisi olan Türkiye, bu rekor temposunu sürdürüyor. 2018’in Ocak-Mart döneminde özel sektörün yatırım ve üretim kararlılığını görmek memnuniyet verici. Bilhassa sanayideki yüzde 8.8’lik büyüme anlamlı. Güçlü yönetim sistemine geçişle birlikte, yatırımlar için yeni bir yol haritası çizileceğine inanıyoruz. Seçimlerden sonra yılın ikinci yarısında yapısal reform ve yeni sistemin idari yapısı, makro ekonomik verileri daha öngörülebilir hale getirecek."

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “2017’nin Göz Kamaştırıcı Büyümesi Sanayinin Desteğiyle Sürüyor”

“İSO PMI öncü göstergeleri yılın ilk üç ayı ile ilgili bizlere bu olumlu büyüme rakamlarının işaretlerini vermişti. Bugün görüyoruz ki; sanayi sektöründen gelen yüzde 8,8 gibi güçlü destekle, Türkiye’nin 2017’de başlattığı göz kamaştırıcı büyüme devam ediyor.

Son büyüme verileri, sanayi sektörümüzün ekonomimizin temel direği olduğunu, her koşulda büyümeye en güçlü katkıyı sunmaya devam ettiğini ve büyümedeki tartışmasız yerini açıkça ortaya koymaktadır.

Ancak nisan ayından beri özellikle finansal piyasalarda başlayan istikrarsızlıkla birlikte, kur ve faizlerdeki gelişmeler tedirginlik yaratmaktadır. Bunun yanı sıra seçim arifesinde olmamız, özellikle sanayi kaynaklı büyümeyi yılın devamında da aynı ivme ile devam ettirebilmemiz için gerekli olan kaslarımızın, yeteri kadar güçlü olmadığını bize gösteriyor. Nitekim İSO PMI’ın yılın ikinci çeyreğini kapsayan aylarında arka arkaya gelen rakamlarda bunu gördük.

Sanayicinin bugüne kadarki yatırım kararlarında bir tereddüt olmadığı halde, bugün finansal istikrarda yaşanmakta olan dalgalanmanın seyri, bugünden itibaren bu kararların hangi yörüngeye oturacağında belirleyici olacaktır.

Ümit ederiz ki seçim sonrası alınması gereken temel önlemler bir an önce alınır ve içine girmekte olduğumuz finansal istikrarsızlık ortamına son verilerek Türkiye tekrar nitelikli ve sürdürülebilir büyüme ortamına kavuşacaktır.”

TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan: "Güçlü Türkiye ve Güçlü Ekonomi İçin Üretmeye Devam Ediyoruz"

“Büyüme rakamlarının bu dönem için de yüzde 7,4 olarak gerçekleşmesi ve özellikle açıklanan verilerin sanayi sektörünün inşaat sektöründen fazla büyüdüğünü göstermesi iş dünyası tarafından olumlu karşılanmıştır.

Rakamlar gösteriyor ki, ekonominin çarkları dönmektedir. Devletimiz tarafından uygulanan teşvik politikaları sahada karşılığını bulmaktadır. Mevcut durumda harcamaya dayalı olarak enflasyonda bir miktar artış gözlenebilir. Ancak seçim sonrası artacak güven ortamında sanayileşmenin daha da hız kazanacağını değerlendiriyoruz. Güçlü Türkiye ve güçlü ekonomi için üretmeye devam ediyoruz.”

TÜGİK Başkanı Erkan Güral: “Türkiye, Dünyaya Meydan Okuyan Bir Büyüme Performansı Sergilemiştir”

“Türkiye, seçim döneminde yaratılmak istenen ekonomik kaosa rağmen başarılı yönetim anlayışından aldığı gücü, hedeflenenin çok üstünde yüzde 7.4’lük büyüme oranıyla bir kez daha kanıtlamıştır. Türkiye güçlü ve istikrarlı yönetimiyle dünyaya meydan okuyan bir büyüme performansı sergilemiştir.

Bugün açıklanan büyüme rakamları, Türkiye’de ekonomik kriz yaratmak isteyenlere en güzel cevaptır. Gündeminde seçim olan bir ülke için yüzde 7.4’lük büyüme oranı taktire şayandır.

Önümüzdeki dönemde ülkemize kazandırılacak yeni yönetim modeliyle Türkiye’yi çok büyük ekonomik atılımların yapılacağı bir süreç beklemektedir. Güçlü ve istikrarlı yönetim başarılı büyüme performansını da beraberinde getirmektedir. Ülkemizin her geçen gün daha çok güçlenen ekonomisinin, yeni yönetim modeli sayesinde daha da gelişeceğine olan inancımız tamdır. “

İKMİB Başkanı Adil Pelister: "İhracatçımız Büyüyen Türkiye’nin Gücünü Dünyaya Taşımaya Devam Edecek"

“Türkiye ekonomisinin 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüme kaydetmesi memnuniyet verici. Yatırımların ve sanayi sektörlerimizin ilk çeyrek büyümemize sağladığı katkı çok önemli ve sevindirici gelişmeler. AB ülkelerini geride bırakan, G-20 ülkeleri içinde ikinciliğe ve OECD ülkelerinde zirveye oturan Türkiye önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir büyüme performansıyla dikkatleri üzerine çekmeye, ihracatçımız da büyüyen Türkiye’nin gücünü dünyaya taşımaya devam edecektir.”

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: "Seçim Sonrası Yabancı Yatırım Miktarında Artış Bekliyoruz"

“Türk ekonomisi büyümede sürekliliği yakaladığını, kırılganlıktan uzak olduğunu gösterdi. 24 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’ye gelecek yabancı yatırım miktarında artış bekliyoruz. Artacak olan yabancı yatırımla ekonomimiz daha da büyüyecek ve 2018 yılının sonraki çeyreklerinde dünyanın en fazla büyüyen ekonomisi konumuna gelecektir.”

TÜİK tarafından yayımlanan 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hâsıla verilerine buradan ulaşabilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.097 kişi okudu.
Kategori: İş Dünyası, KAMU, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor