Zor Dönemlerden Geçen Girişimciler İçin TED Konuşmaları

Bu makalede okuyacaklarınız, yaşadığı zorluklar karşısında yılmamış ve bunlardan bir şeyler öğrenmeyi bilmiş insanların hikayeleri. Dünyanın farklı yerlerinden, farklı sosyal çevrelerden gelen bu insanların bir ortak noktası var.

Hayatta karşımıza her zaman iyi şeyler çıkmaz. Sağlık kadar hastalık da, iyi şans kadar kötü şans da ve mutlu olduklarımız kadar üzüldüğümüz olaylar da hayatımızın birer parçasıdır ve bunlarla baş etme şeklimiz bizim tercihimizdir. Karşılaştığımız kötü durumlar karşısında; ilk başta şaşırmak, endişelenmek, üzülmek tabii ki hakkımız. Ancak daha sonra yapmamız gereken şey, kendimizi toparlayıp bu durumla baş etmeyi öğrenmek olmalı. Çünkü hayat, bize doğruları öğretmek için sadece iyiliği değil olumsuzlukları da kullanmayı seviyor.

Aşağıda okuyacaklarınız, yaşadığı zorluklar karşısında yılmamış ve bunlardan bir şeyler öğrenmeyi bilmiş insanların hikayeleri. Dünyanın farklı yerlerinden, farklı sosyal çevrelerden gelen bu insanların bir ortak noktası var: Hepsi yaşadığı olumsuzluktan bir şeyler öğrenmiş ve hayatının geri kalanını bu yönde devam ettirmiş.

Zor Bir Dönem Geçirdiğini Düşünenler İçin İlham Verici TED Konuşmaları

1- Peter Ouko, İşlemediği Bir Cinayet Yüzünden Hapse Mahkum Edildi 

Peter, 28 yaşında bir iç mimarken işlemediği bir cinayet yüzünden hapse mahkum edildi ve bu yüzden 7 yıl hapishanede kaldı. Eşi ve çocuğunu geride bırakarak hapse girdiği yıllar, şüphesiz onun hayatının en korkunç yıllarıydı. Söz konusu davada iki mağdurun olduğunu söyleyen Peter, bunlardan birinin ölen kişi, diğerininse kendisi olduğunu söylüyor.

Ne var ki Peter, mağduru oynamayı reddetti. Suçsuz yere hapiste yatıyordu ve bunun sorumlusu, çarpık adalet sistemiydi. Bu yüzden o da hukuk okumaya karar verdi. Hapisteyken Londra Üniversitesinin uzaktan eğitim programına katıldı ve hukuk fakültesini bitirdi. Şimdi Afrika Hapishaneleri Projesi isimli bir projeye destek veriyor. Bu projenin amacı, parmaklıklar arkasındaki ilk hukuk okulunu kurmak ve tutukluların eğitimini sağlamak.

2- Ric Elias, 2009’da New York’taki Hudson Nehrine Çakılan Uçağın İçindeydi

Red Ventures isimli bir pazarlama şirketinin CEO’su olan Ric Elias, Ocak 2009’da New York’taki Hudson Nehrine çakılan uçağın içindeydi. Pilotun motoru kapatmasını ve ardından “Çarpmaya karşı hazırlanın” sözlerine saniye saniye tanık olurken yaşadığı şey tam bir dehşet anıydı.

Elias, o uçaktan sağ kurtuldu ve hayatı bu olaydan sonra hiçbir zaman aynı olmadı. Bir anda her şeyin çok kolayca değişebildiğini fark eden Elias, kendine hayatıyla ilgili sorular yöneltti. Yapmak isteyip yapamadıklarını düşündü. Ve hayatında bir daha hiçbir şeyi ertelememe kararı aldı. Hayatının en önemli amacının ve anlamının ne olduğunu keşfetti. Kendisine ikinci bir şans verilmiş gibi hissediyordu ve bu şansı iyi değerlendirmek için elinden gelenin en iyisini yaptı.

3- Martin Pistorius, Hayatının En Güzel 13 Yılını Rahatsızlığı Nedeniyle Kimseyle İletişim Kuramadan Geçirdi

12 yaşında beynindeki bir rahatsızlıktan dolayı komaya giren Martin, 13 yılını bu şekilde geçirdi. Kendi bedenine hapsolmuş gibiydi. Konuşamıyor ve kimseyle iletişim kuramıyordu. Bunun öncesinde hayatının ilk 12 yılını mutlu ve sağlıklı bir çocuk olarak geçiren Martin, o mutlu çocuğun artık çok uzaklarda olduğunu hissetmeye başlıyordu. Oyuncakları rafa kaldırılmıştı. Ne yiyeceğine, ne zaman yiyeceğine, yatağa yatırılma vaktine ve ne zaman tekerlekli sandalyeye bağlanacağına başkaları karar veriyordu.

Ancak daha sonra evlerine gelen bir terapist, Martin’in gözleriyle iletişim kurabildiğini fark etti. Bu onun hayatında bir dönüm noktasıydı. Bu andan sonra bir bilgisayar yardımıyla iletişim kurmaya başlayan Martin, artık iletişim kurabilmesi sayesinde sosyalliğe adım attı ve iş buldu. Ardından mükemmel eşiyle tanıştı. Şimdi hobileri olan, çalışan, evli yetişkin bir adam olan Martin, bu noktaya gelebilmek için çok çalıştı. Hatta yaşadığı tüm zorlukları anlattığı Ghost Boy (Hayalet Çocuk) isimli bir kitabı bile var.

4- Alix Generous, Otizmin Daha Yüksek Fonksiyonlu Bir Türü Olan Asperger Sendromunu Yaşadı

Asperger sendromuna sahip Alix’in sosyal bir yaşam sürmeye başlayabilmesi çok zaman aldı. Sosyal yetenekleri kısıtlayan ve otizmin daha yüksek fonksiyonlu bir türü olan Asperger sendromu, onun hayatında pek çok şeyi zor hale getirmiş ve büyürken topluma uyum sağlamasını zorlaştırmıştı. Hiçbir zaman çok fazla arkadaşı olmadı ve yapılan esprileri anlamadı. Teni dokulara karşı çok hassas olduğu ve su cildinde karıncalanmalara neden olduğu için banyo yapmadan uzun zamanlar geçirmek zorunda kaldı.

Ancak Alix, bugün mercan resifleri üzerine yaptığı incelemesiyle BM Biyolojik Çeşitlilik Konvansiyonunda konferans vermiş bir genç kadın. Bu noktaya gelene kadar 25 terapist, 11 yanlış teşhis ve yıllar süren acı ve travmayı atlatmak zorunda kaldığını söyleyen Alix, bu süreçte kendisine her zaman daha iyi bir yolu olup olmadığını sorduğunu ifade ediyor. Alix, şu anda otizme destek teknolojisi sunan bir şirketin kurucu ortağı ve kendisiyle aynı sorunu paylaşan insanlara destek olmak için çalışıyor.

Uplifers kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.265 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor