İş Dünyası 24 Haziran Seçim Sonuçlarını Nasıl Değerlendiriyor?

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri sonucunda halkın verdiği oyların yüzde 52'sini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Peki iş dünyası büyük bir katılım oranı ile gerçekleşen bu seçimin sonuçlarını nasıl değerlendirdi?

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri sonucunda halkın verdiği oyların yüzde 52'sini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Peki iş dünyası %90 gibi yüksek bir katılım oranı ile gerçekleşen bu seçimin sonuçlarını nasıl değerlendirdi? 

Girişim Haber olarak iş dünyasının 24 Haziran seçim sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamaları sizler için derledik. Bakalım iş dünyasının önemli kuruluşları ve stk yöneticileri seçim sonuçları ile ilgili neler söylemiş? 

Image result for tobb logo

TOBB: Artık Ekonomiye, Reformlara Odaklanarak Geleceğin Büyük Türkiye’sini İnşa Etme Zamanı

Seçimlerden başarıyla çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Cumhur İttifakını tebrik eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu mesajında şu görüşlere yer verdi:

“24 Haziran seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Yüksek bir katılım oranıyla gerçekleştirilen genel seçimlerde Milletimiz iradesini sandıkta göstermiştir. Türkiye güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koymuştur. Halkın oyunun tamamına yakınının Meclis'te temsil edilecek olması da ayrıca sevindiricidir. Seçimlerde gösterdiği başarıyla milletimizin teveccühünü kazanan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Cumhur İttifakını tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Yeni yönetim sistemi, ülkemizde istikrar ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, güven ve istikrar yatıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yeni dönemde bu güven ve istikrarla yeni bir sıçrama gerçekleştirmek mümkündür. Ülkemizde son 3 yılda 4 farklı seçim süreci yaşadık. Artık ekonomiye, reformlara odaklanarak geleceğin büyük Türkiye’sini inşa zamanıdır.”

TİM: Millet Tercihini İstikrardan Yana Yaptı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Naşkanı Mehmet Büyükekşi, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye demokrasiye olan inancını, bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinde vatandaşlarının yüksek katılımı ile bir kez daha göstermiştir. 

Milletimiz bu seçimlerde de iradesini ortaya koymuş ve tercihini istikrardan yana yapmıştır. Seçim sonucunda ortaya çıkan tabloda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin seçilmiş İlk Cumhurbaşkanı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı ve TBMM Genel Seçimleri'nde çoğunluk sandalye sayısına ulaşan Ak Parti-MHP birlikteliğinden oluşan Cumhur İttifakı'nı ihracat ailesi olarak tebrik ediyoruz. Seçime katılan ve TBMM'de temsil şansı bulan siyasi partilerimize de başarılar diliyoruz. 

Erken seçim kararının, mevcut belirsizliğin ve yeni yönetim sistemimizin tam anlamıyla uygulanması için gerekliliğine dikkat çektiğimiz gibi bürokrasinin azaltılması başta olmak üzere yeni sistemin vadettiği yeniliklerin de takipçisi olmayı sürdüreceğiz. 

Başarılı geçen seçim döneminin ardından ihracat ailesi olarak beklentimiz her zamanki gibi istikrarlı bir 5 yıllık dönem ve hızlı karar alınmasını sağlayacak yeni sistemin bileşenlerinin tam anlamıyla uygulanması olacaktır. Bizler de ekonominin en önemli aktörlerinden biri olarak yeni yönetimle yapıcı ve uyumlu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Seçim sonuçlarının Türkiye için hayırlı olmasını temenni ediyoruz."

DEİK: Demokrasi, Sistemde Değişim, İktidarda İstikrar

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK Başkanı Nail Olpak, 24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçim sonuçlarıyla ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı. Olpak değerlendirmesinde şunları kaydetti:

"Seçimler demokrasinin önemli bir yapı taşıdır. Uzun bir süre erken seçim tartışmalarıyla iş ve ekonomi gündemimizde kalması yerine, seçimlerin 24 Haziran'da öne alınması ülkemiz açısından isabetli bir karar oldu. Öncelikle, seçimin sonucu tüm ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Bu seçim, sandıktan çıkan sonuçtan bağımsız olarak, ülkemiz demokrasi tarihi açısından yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor. Ayrıca seçimlere katılım oranın yüksekliği ve seçimlerin kayda değer bir huzur ortamı içinde gerçekleşmesi de, milletin ülke yönetiminde söz sahibi olmak adına güçlü bir irade ortaya koyduğunu gösteriyor. Halkımız, güçlü bir yürütme için iradesini Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ortaya koyarken, Meclis'i de aynı yönde yapılandırdı ve siyasi istikrara tam not verdi. Umutların pusulalara işlendiği bugünün sonucu, güçlü Yürütme ve güçlü Meclis'tir.

95 yıllık siyasi geleneğimizde, önemli bir kilometre taşını geride bırakıyor ve 16 Nisan referandumuyla hayatımıza zaten girmiş olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, hep birlikte yeni bir sayfa açıyoruz. Eminim ki, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki güçlü Türkiye iradesi, bu sistemle daha da perçinlenecektir. Bu değişim, hepimiz, en çok da gücünü artırarak yoluna devam eden Türkiye için bir dönüm noktasıdır. Bu seçimin kazananı, ülkemizi gelecek hedeflerine ulaştırmak için büyük bir irade sergileyen Türk milleti olmuştur.

DEİK olarak, bu yeni dönemde de, her zamanki gibi, Türkiye'nin ekonomik gücünü tüm dünyada başarıyla temsil etmeye devam edeceğiz. Türk iş dünyasının tamamını buluşturan bir platform olarak, gerek yabancı yatırımların gerekse ülkemiz dış ticaretinin artması için yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetlerini, daha da yüksek bir motivasyonla sürdüreceğiz. Daha da güçlü bir ekonomi, daha da ileri bir demokrasi ve çok daha büyük bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Seçim sonuçlarının hepimize hayırlı olmasını diliyorum.

Yeni dönemin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı ve oluşturacağı hükümetini şimdiden kutluyor ve başarılar diliyorum. Yine, yeni dönemde TBMM'de görev yapacak Siyasi Partiler ve Milletvekillerini tebrik ediyor, daha güçlü bir Meclis iradesi yolunda yapacakları çalışmalarda başarılar diliyorum."

İTO: 24 Haziran Seçimleriyle Türkiye Ekonomisi Otoban Hızına Kavuşacak

Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını dileyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,

“Türk halkı büyük sağduyusu ile bir kez daha fırtınalı ve belirsiz yollar yerine, istikrarlı ve güvenli rotayı tercih etmiştir. Geçen 16 yılın tecrübesi ve ortaya konulan büyük başarılarla oluşan ekonomik birikim, artık Türkiye’yi yeni bir kulvara ve eşiğe taşımıştır. Bu eşik de 24 Haziran seçimleriyle birlikte başarıyla geçilmiştir. Tabiri caizse, 24 Haziran seçimleriyle Türkiye ekonomisi otoban hızına kavuşacaktır.

Türk iş dünyası olarak hepimiz bu yeni dönemde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde müreffeh bir Türkiye için var gücümüzle çalışmalıyız.

Seçim sonuçları bize Türkiye’nin ilk gündem maddesinin üretim, yatırım, büyüme olduğunu söylüyor. İş dünyamızı yeni atılım döneminde; yeni atılımlara, yeni yatırımlara çağırıyorum. İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hem 2023 vizyonunu daha çabuk gerçekleştireceğiz hem de ilk 10 ekonomi hedefimizi daha hızlı yakalayacağız. Zihniyet değişikliği ile yerli ve milli üretim projelerimiz kalkınmamızın lokomotifi olacaktır.

24 Haziran seçimleriyle geleneksel dönem sona erdi. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle daha hızlı ve güçlü bir yönetim dönemine girdik. Seçim sonrası planlarımızda ileri teknolojiye dayalı bir ufuk planlıyoruz. Dijital kalkınma ile Türkiye’yi çok daha ileri taşıyacak bir yol haritasının oluşturulmasından yanayız.

Seçimler artık geride kaldı. Elimizde elbette bir yapılacaklar listemiz var. Piyasa tarafında da reel sektörde de oyun değiştirici politikalar ve aksiyon gerekiyor. Elbette temel öncelik yapısal reformların hızlandırılmasıdır. Hükümet seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında da harekete geçilmesini bekliyoruz.

Yeni sistemle birlikte güçlü liderlikle beslenen yönetim biçiminin ekonomideki pozitif yansımalarını hep birlikte yaşayacağız. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle ekonomide devletimizin atacağı hızlı adımlara bizler de ilave yatırımlarla eşlik edeceğiz. Türkiye nasıl siyasette eski kapasiteyi zorlayıp kendine yeni alan açtıysa, ekonomide de devletimizin alacağı hızlı kararlara yetişebilmek için iş dünyası olarak ilave yatırımlara gideceğiz."

İSO: Yeni Dönemde Ekonomi Ana Gündem Olmalı, İstikrar Her Açıdan Korunmalı

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Yeni yönetim modeli Cumhurbaşkanlığı Sisteminin ilk seçimine halkımızın yüksek katılım sağlaması dünyaya örnek olacak bir davranıştır.

Halkımız sorunlarına ve beklentilerine yönelik çözümü her zaman olduğu gibi seçimlerde ve sandıkta görüyor. Demokrasi adına bu önemli ve kıymetli bir toplumsal özelliğimizdir. Oluşan neticelerin hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni dönemde istikrarın her açıdan korunmasına önem verilerek ekonominin ana gündem maddesi olmasını bekliyoruz.”

MÜSİAD: Halkımızın Oyu Güçlü Türkiye’den, Güçlü Liderden, İstikrardan, Adaletten ve Kalkınmadan Yana

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerine ilişkin  yaptığı açıklamada şunları belirtti:

"Halkımız bu seçimde de güçlü Türkiye’den, güçlü liderden, istikrardan, adaletten ve kalkınmadan yana oyunu kullanmıştır; hayırlı uğurlu olsun. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri, diğer seçimler gibi çıktığımız güçlü Türkiye yolunda, bir duraktı ve bizler bu durağı sağ salim geçtik. Şimdi vakit, meselemiz Türkiye’dir diyerek ülkemiz için canla başla çalışma vaktidir.

Seçim öncesi ve sırasında yapılan tüm siyasi manipülasyonlara ve seçim sonuçlarına dair tahriklere rağmen halkımız, vakur duruşu ve olgunluğu ile tüm dünyaya unutulmaz bir demokrasi dersi vermiş; Türkiye’nin bekası söz konusu olduğunda, nasıl tek yürek birleştiğini kanıtlamıştır.

MÜSİAD olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik eder, hem Cumhurbaşkanımıza hem de meclisimize, yeni icraat döneminde başarılar dileriz."

Askon: Milletimiz Yerli ve Milli Kavramlarına Sahip Çıkmıştır

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, 24 Haziran seçimlerine yönelik Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin görüşlerini içeren bir değerlendirmede bulundu. İşte o değerlendirme:

"Türk demokrasi tarihi açısından önemli bir adımı daha milletçe birlikte başarılı bir şekilde geçirdik. Güzel bir seçim atmosferi oldu, kazanan demokrasimiz oldu. Seçim sonuçları aziz milletimizin yerli ve milli kavramlarına sahip çıktığını gösterdi. Halkımız istikrar ve istikbali önceleyerek mevcut kazanımlara sahip çıkmıştır. Türkiye Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yeni bir sürece girmiştir. Yeni hükümet sistemi ile birlikte karar mekanizmaları daha çabuk işleyecek ve uygulamalar da daha hızlı gerçekleşecektir. Bu süreçte Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğine ve milli gelirini de sürekli arttıracağına şüphemiz yoktur. İş dünyası olarak istikrardan ve büyüyen Türkiye’den yana olduk. Belirsizlik ortamı kalktı, piyasalar rahatlayacak, ülke ekonomisi de canlanacaktır. Çıkan bu sonucun ülkemiz ve milletimiz adına hayırlara vesile getirmesini temenni ediyor, yeni bir Türkiye’ye merhaba diyoruz."

TÜMSİAD: İstikrar Güçlü Bir Türkiye'nin Yolunu Açacak

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan seçim sonuçları ile ilgili şunları söyledi:

“Milletine ve devletine sahip çıkan halk, doğru bir kararla tercihini yaptı. Dün milletimiz yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemine evet demişti, bu gün de kararlılığını gösterdi. Seçim sonuçlarından oldukça memnunuz, istikrarın devam ediyor olması beraberinde güçlü bir Türkiye’nin yolunu açacaktır.

3. Dünya Savaşı olarak nitelendirebileceğimiz ekonomi sıkıntıları tüm dünyada yaşanıyor. Türkiye’de seçim ile aynı zamana denk gelmesi yaşanan stresi daha da artırdı. Savaşlar artık top ve tüfekle yapılmıyor. Geldiğimiz noktada ülke olarak bugüne kadar elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızın, sahip olduğumuz ekonomik istikrar ve büyümenin bundan sonra da aynı şekilde devamı yönünde iktidara sahip çıkan halk, oyunlara aldırmadı. Edirne’den Ardahan’a Cumhurbaşkanlığı sisteminin bu ülke için en uygun sistem olarak benimsendiğini gösterdi. Artık milletimiz kilitlenen sistemlerle, geciken çözümlerle zaman kaybetmek istemiyor.

Bu sonuç ile birlikte üretmekle ilgili engellerin çoğu kalkmış olacak. İstikrarın devam ediyor olması projelerin tamamlanmasıyla yeni projeleri de beraberinde getirecek. TÜMSİAD olarak iktidarın sürüyor olmasını, isabetli bir karar olarak değerlendiriyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Bundan sonra adımlarımızı daha rahat atacağımıza inanıyor ve bir an önce ekonomik düzenlemelerin hayata geçirilmesini temenni ediyoruz”

YASED: Yatırım Ortamını İyileştirecek Ekonomik ve Yasal Reformlar Hızla Hayata Geçirilmeli

YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Ahmet Erdem, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliği, artık uygulanmaya başlayacak, ülkemiz artık yeni sisteme geçecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve 27 Dönem Milletvekili olarak seçilen tüm adayları kutluyoruz, yeni dönemin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.

YASED olarak temennimiz Türkiye’nin refah içinde yarınlara ulaşmasıdır. Ülkemizin, global ekonomiye entegrasyonunu artırarak kalkınma sürecini devam ettirmesi ve yatırım ortamını iyileştirecek ekonomik ve yasal makro reformların hızla hayata geçirilmesi yeni dönemde de önem taşımaktadır.

Bugünden itibaren, uzun ve meşakkatli çabalarla oluşturulan sürdürülebilir yatırım akışının ve her alanda küresel rekabet gücümüzün artırılması için, yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle ülkemizin ihracat hacminin arttırılmasında, bölgesel bir yatırım merkezi olarak konumlandırılmasında ve sürdürülebilir ekonomik büyümesinde çok önemli bir katkıya sahip olan uluslararası doğrudan yatırımları artıracak politikaların en önemli öncelik olması, ülkemiz için bugün her zamankinden çok daha önemlidir.

YASED olarak, ülkemizi bu hedeflere taşıyacak tüm ekonomik ve yapısal reformlara destek vermek üzere hazır olduğumuzu ve uluslararası yatırımcılar olarak, ülkemizin potansiyeline olan inanç ve desteğimizin tam olduğunu iletirim.”

Not: Diğer kurumlardan yeni açıklamalar geldikçe habere eklenecektir..

%90'ın üzerinde bir katılımla iradesini sandığa yansıtan milletimizin verdiği karar ile ortaya çıkan seçim sonuçlarının ve yeni yönetim modeli olan Cumhurbaşkanlığı Yönetim Siteminin ülke ekonomimiz ve girişimcilik ekosistemimiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor