Umutlu Kişilerin Daha Başarılı Olmasının Nedeni: Umut Teorisi

Pozitif psikoloji, bireye karşılaştığı engelleri nasıl aşabileceğini ve tam potansiyeline nasıl erişebileceğini anlatır. Bu alanda uğraş veren psikolog Rick Snyder, bu bağlamda umut teorisi adında bir teori geliştirdi. Detaylar haberimizde..

Pozitif psikoloji, bireye karşılaştığı engelleri nasıl aşabileceğini ve tam potansiyeline nasıl erişebileceğini anlatır. Bu alanda uğraş veren psikolog Rick Snyder, bu bağlamda umut teorisi adında bir teori geliştirdi.

Psikolog Rick Snyder'in geliştirdiği teoriye göre; umut, 3 temel bileşenden oluşuyor:

  1. Hedefler,
  2. İzlenen yollar,
  3. Eylem

Umut teorisi, umutlu insanların hedeflerine erişmede izleyebilecekleri pek çok yol inşa ettiklerini öne sürüyor. Çünkü bu insanlar karşılarına engellerin çıkabileceğinin farkındalar ve bunlarla karşılaştıklarında hedeflerine farklı yollardan ulaşabilecek şekilde eyleme geçebiliyorlar. Yazının devamında bu teoriden nasıl faydalanabileceğinizi bulabilirsiniz:

Hedeflerinizi ve İzleyeceğiniz Yolları Yazın

Umut teorisine göre ulaşılmak istenen hedefler net, ölçülebilir ve bir son tarihe sahip olmalı. Bunun dışında hedeflerinizi ve bu hedefe ulaştığınızda nasıl hissedeceğinizi bir kağıda yazmalısınız. Bu, size aynı zamanda o hedefe ulaşmada ne kadar istekli olduğunuzu anlatır.

Snyder’a göre, aynı kağıda yazmanız gereken başka bir şeyse izleyeceğiniz yollar olmalı. Söz konusu yollar, çoğunlukla farklı alt hedefleri içerir ve kendilerine alternatif planları içerir.

İç ve Dış Engellerin Farkına Varın

Umut teorisine göre, umutlu insanların gösterdikleri başka bir temel davranış biçimi ise, olası engellere karşı farkındalık sahibi olmaları. Bu engeller içeriden ya da dışarıdan olacak şekilde farklılık gösterebilir; ancak değişmeyen şey umutlu insanların ihtimal dahilinde olan bu engelleri zihinlerinde canlandırmaları ve bunlarla başa çıkmak için planlar yapabilmeleridir. Bu ise, umut teorisinin üçüncü bileşeni olan eyleme geçebilme yetisini anlatır.

Snyder’dan geliştirdiği teoriyle ilgili daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir, önerilerini hayata geçirerek hedeflerinize emin adımlarla ilerleyebilirsiniz:

Uplifers kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 7.406 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, Kişisel Gelişim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor