3. Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’18, Buluşları Vitrine Çıkardı!

3. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’18, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayelerinde, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ev Sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu IFIA’nın destekleriyle İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

3. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’18, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayelerinde, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ev Sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu IFIA’nın destekleriyle İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleşti.

22 Ülkeden 384 buluşun sergilendiği fuarın ilk günü gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof.Dr. Habip Asan, buluşların ve patentlerin sadece başvurularının yapılmasının yeterli olmadığını, bunların reel sektöre aktarılması ve katma değer oluşturulması gerektiğini söyledi. 

2016 yıl sonunda dünyada 3,1 milyon patent, 7 milyonun üzerinde marka ve yaklaşık 1 milyona yakın yıllık tasarım başvurusu yapıldığını belirten Asan, daha sonra şunları kaydetti: "Dünyada yapılan patent başvurularının yaklaşık yüzde 30'u belgeye dönüşüyor. Belgeye dönüşenlerin yaklaşık yüzde 2-3'ü ticarileşiyor. Bugün fuarda sergilenen buluşların bir kısmı ticarileşti. Bir kısmı yakında ticarileşecek. Bunların tamamının ticarileşmesi mümkün değil, bunu kabul etmek zorundayız. Bu oranın artması için bu tarz fuarları düzenlemek ve böylece tarafları bir araya getirmek ve bu enerjiyi yaratmak gerekiyor.

Bugün burada bunu yapıyoruz ama bu yeterli değil. Ar-Ge ekosistemi dediğimiz daha kaliteli bilginin üretilmesi ve bu kaliteli bilginin buluşlara dönüşmesi gerekiyor. Onun için ülkelerde teşvik mekanizmalarının buna göre tasarlanması, projelere ayrılan kaynakların buna göre yapılması gerektiğini düşünüyorum. Dünyada artık para daha değerli olmaya başladı. Patentlerin daha fazla ticarileşmesini istiyorsak Ar-Ge kalitesinin artırılması gerekir." 

Asan, "Bu fuardaki amacımız İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nı dünyanın önde gelen nitelikli bir buluş fuarı yapmak. Bugün burada bu fuarın 3.'sünü düzenlemekle beraber bu amacımızın kurumsal bir hal aldığını görmekten son derece mutluyuz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde fuarımızı daha geliştirip ileriki yıllara taşımak istiyoruz." diye konuştu.

Fuarların fikri mülkiyet ve özellikle buluşlar açısından önemli bir araya gelme etkinliği olduğunu belirten Asan, "Fuarların uluslararası boyutu olursa bilginin, teknolojinin ve know-how'ın paylaşılması ve farklı network mekanizmalarının ve iş birliklerinin oluşturulması için önemli bir fırsattır. Türkiye son dönemde fuarcılık alanında önemli deneyimlere sahip" olduğunu belirtti.

Fuarın gerçekleştirildiği 3 gün boyunca TÜRKPATENT, WIPO, EPO, LES TURKEY, Uluslararası Patent Birliği ve ekosistemin önemli profesyonelleri tarafından verilen 7 adet ücretsiz çalıştay düzenlendi. Bu çalıştaylarda 300’ün üzerinde katılımcıya; Ticarileştirme, Beyaz Eşya Sektörü, Mobilya Sektörü, Patent Kavramı, TRIZ Methodu ile Değer Katan Buluşlar Yaratmak, Yapay Zekâ Bazlı Buluşlar ve Patent İşbirliği Anlaşması konulu çalıştaylardan yararlanma fırsatı verildi.

Ulusal ve Uluslarası Buluş, Ar-Ge ve İnovasyon Ekosisteminden; 18 Teknoloji Transfer Ofisi, 10 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 15 Patent Ofisi ve Vekil Firma, 75 Bireysel Buluşçu, 7 Patent Tercüme Firması, 35 Üniversite, 17 Uluslararası Buluş ve Araştırma Derneğinin katılım ile gerçekleştirilen ISIF’18’in son günü gerçekleştirilen ödül töreni ile akademisyenler ve sektör profesyonellerinden oluşan 14 kişilik jüri kurulunun değerlendirmeleri sonucu; TÜRKPATENT, WIPO, IFIA özel ödülleri ile birlikte 211 buluşa altın, gümüş, bronz madalyaları ve sertifikaları takdim edildi.

Hedef kitlesini uluslararası ve ulusal, bireysel buluşçular, Ar-Ge merkezleri, üretici ve ticari firmalar, sanayiciler, girişimciler, özel araştırmacılar, danışmanlar, patent ofisleri, kalkınma ajansları, özel veya devlet destekli araştırma enstitüleri, bilim parkları, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoloji transfer ofisleri, üniversiteler, laboratuvarlar, fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili kurum ve kuruluşlar, melek yatırımcılar, risk sermayesi grupları, inovasyon teşvikçileri, patent vekilleri, buluş dernekleri, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu ISIF'18, 2019 yılı Eylül ayında gerçekleştirilecek 4. İstanbul Uluslararası Buluş fuarı ISIF’19 ile ekosistemin güçlü bir destekleyicisi olmaya devam edecek. 

İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.istanbul-inventions.org web adresini ziyaret edebilir, Fuarda sergilenen buluşlara ise buradan ulaşabilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor