Öğrencilerin Yerli Takım Tezgahları MAKTEK Avrasya 2018'de Ödüllendirildi!

Türkiye’deki mesleki ve teknik lise öğrencilerini tasarıma, yerli üretime teşvik ederek sanayiyi sevdirerek, nitelikli ara eleman eksikliğinin yarattığı kan kaybının önüne geçmeyi hedefleyen MAKTEK Altın Pergel CNC Torna Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Detaylar haberimizde..

Türkiye’deki mesleki ve teknik lise öğrencilerini tasarıma, yerli üretime teşvik ederek sanayiyi sevdirerek, nitelikli ara eleman eksikliğinin yarattığı kan kaybının önüne geçmeyi hedefleyen MAKTEK Altın Pergel CNC Torna Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Takım tezgahları sektöründe faaliyet yürüten sanayiciler ve akademisyenlerden oluşan Jüri, finale kalan 9 okulun sunumlarını dinleyip kararını verdi. Yarışmada büyük ödülü Özel ASO Teknik Koleji aldı, ikincilik Özel Enka Teknik Okulları’nın olurken, üçüncü ise Soma Mesleki ve Teknik Lisesi oldu. Ekipler MAKTEK Avrasya 2018 fuarı boyunca kendilerine ayrılan stantlarda tasarladıkları takım tezgahlarını sergileme imkanı buluyor.

9 Okul Sunum Yaptı

Yarışmanın amaçlarından biri de finale kalan ekiplere sunulan mentörler, iş istasyonları ve yazılımlarla öğrencileri; kolektif bir çalışma süreciyle, mesleklerine yönelik teorik ve pratik bilgiler edinmelerini sağlamaktı.  Finale kalan okullar, atölyelerine kurulan istasyon ve yazılımlar ile yaz boyunca sıkı biçimde çalışarak mentörlerine danışma fırsatı buldu. Böylece yarışmanın son aşamasına da öğrenerek ve gelişerek hazırlandılar.

Jüri değerlendirme programında finale kalan ekipler, aylardır üzerinde çalıştıkları 2 eksenli CNC torna tasarımlarını, gerçekleştirdikleri sunumla aktardı. Sunumlar esnasında ekipler, sadece teknolojik tasarımı değil; tasarladıkları tezgahtaki yerli parça kullanımını, mühendislik koşullarını, operatör kullanımını ve maliyet hesaplarını da göz önüne serdi.

9 okulun kıyasıya rekabet ettiği yarışmada birinci Özel ASO Teknik Koleji oldu. Kendi takım tezgahlarını tasarlayan öğrenciler yerli üretim ürün anlamında geleceğe ışık tuttu. Öğrencilerin tasarladıkları ürünler MAKTEK Avrasya 2018 fuarı boyunca sergilenecek.

Birbirimize Kenetlendik

Ekip sözcüsü olan mesleki teknik lise öğrencileri: “Kendi CNC’mizi tasarlamak için yaz boyunca çalışıp emek verdik. Önce sadece bir fikir olan tasarımlarımız zamanla şekle büründü. Bu bizim için heyecan vericiydi. Hele ki tasarımlarımızın günün birinde üretilip vücut bulacağı hayali bizi daha da teşvik etti. Sıkıntıya düştüğümüz anlarda öğretmenlerimiz motive etti. Ekip çalışmasının önemini anladık, birbirimize kenetlendik. Mentörlerimizden destek aldık. Bildiklerimizi pekiştirdik ve yeni bilgiler edindik. Bu yarışmanın en önemli kısmı öğrenme süreci oldu” dedi.

Öğrenciler, gerçekleştirdikleri sunumlarda iş sağlığı ve güvenliği, çevre dostu ve enerji verimliliği, Endüstri 4.0’a uyum uygulamalarının da altını çizdi. Sunumların ardından öğrencilerini yaz boyunca yarışmaya hazırlayan ve büyük özverilerde bulunan öğretmenlere plaket taktim edildi.

Haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor