Hibrit Otomobillerin Alimünyum Motoru Türkiye’de Üretilecek!

Türk sanayisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü dev bir hamleye hazırlanıyor. Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında yeni nesil hibrit araçlar için Türkiye’nin ilk alüminyum motor bloğu üretilecek. Detaylar Haberimizde..

Türk sanayisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü dev bir hamleye hazırlanıyor. Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında yeni nesil hibrit araçlar için Türkiye’nin ilk alüminyum motor bloğu üretilecek. Projenin en önemli aşaması olan alüminyum enjeksiyon fabrikasının temeli, 19 Ekimde Bursa’da atılacak. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Nisanda açıkladığı “süper teşvik” olarak da ifade edilen proje bazlı teşvik uygulaması, meyvelerini vermeye başladı. Bu kapsamda Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ, yeni nesil hibrit araçlar için motor, batarya ve alüminyum motor bloğu üretecek tesisin hazırlıklarını tamamladı. Yatırım projesinin en önemli ayağı olan alüminyum enjeksiyon fabrikasının temeli, 19 ekimde Bursa’da atılacak.

 Cari Açığın Azaltılmasına Yıllık 2.3 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çerçevede Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Antoine Aoun’u makamında kabul etti. Kabulde proje ile ilgili son çalışmalar ve firmanın Türkiye’deki yatırımları ele alındı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Varank, sabit yatırım tutarı 100 milyon avroyu aşan bu yatırım ile Türkiye’de ilk kez alüminyum motor üretileceğini ifade etti. Varank, “Bu motor bloklarının üretiminde dünyada sadece birkaç yerde bulunan yüksek teknoloji kullanılacak. Otomotiv sanayimiz için çok büyük bir atılım olan bu yatırım; katma değerli üretime, istihdama ve ihracata ciddi katkılar sunacak. Ayrıca cari açığın azaltılmasına yıllık 2.3 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor” dedi.

Varank, üretimde kullanılacak alüminyumun yerli temini için Türk şirketleri ile görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek, “Dolayısıyla, yerli kaynaklarımızdan mümkün olan en iyi şekilde yararlanılmış olacak.” diye konuştu.

Bakanlık olarak, yüksek katma değerli yatırımları Türkiye’ye çekerek, büyüme ve istihdamı desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Varank, şöyle devam etti: “Yatırımcılarımız için son derece cazip teşvikler sunuyor, yerli ve yabancılar arasında hiçbir ayrım gözetmiyoruz. Türkiye’nin çok ciddi bir potansiyeli var, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirecek ve ekonomideki yapısal dönüşüme hizmet edeceğiz. Ticaret savaşlarının konuşulduğu mevcut dünya konjonktüründe emin adımlarla daha da güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Bu yeni işbirliği her iki taraf için önemli kazanımları beraberinde getirecek. Firmanın ilk model hibrit otomobillerini de Türkiye'de üretmesini arzu ediyoruz."

Dünyanın 70 Ülkesine İhracat Yapıyor

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Antoine Aoun, Oyak Renault’un dünyanın 70 ülkesine ihracat yapan Türkiye’nin lider otomobil üreticisi olduğunu belirterek, “Tüm modellerimizde üretimimize, yaptığımız planlamalar doğrultusunda 3 vardiya olarak devam ediyoruz. Türkiye, Renault Grubu için çok önemli bir ülke . Renault Grubu, Türkiye’ye güveniyor ve bu güven üzerine yatırım planlarını oluşturuyor.” dedi.

Bunun en önemli yatırımına başlanmakta olan Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası ve yüksek teknoloji içeren yeni nesil motor üretimi olduğunu kaydeden Aoun, “Oyak Renault bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde,de yatırımlarına devam edecektir  Yeni projeleri gerçekleştirmek üzere  çalışmalarını sürdürecek  ve Türkiye’nin ihracatına katkı sağlamaya devam edecek.” diye konuştu.

Bakan Varank’ın Renault Grubu’nun Dünya Başkan Yardımcısı Thierry Bollore ile birlikte Bursa'daki temel atma törenine katılması bekleniyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor