Girişimci Mühendis, Zeytin Çekirdeğinden Biyoplastik Üretti!

Gıda mühendisi Duygu Yılmaz kahvaltıda zeytin çekirdeği yutan gazi babasının sağlığı için doğru mu yanlış mı yaptığını merak etti. Zeytin çekirdeğini araştırdı ve 2 yıllık çalışmaları sonucunda zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretti. Detaylar haberimizde..

Elazığlı Gıda mühendisi Duygu Yılmaz, 2 yıl süren çalışmaları sonucunda zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretti. 

Babasından ilham alarak zeytin çekirdeğinden biyoplastik üreten Duygu Yılmaz, Elazığlı 2 çocuklu bir ailenin kızı. Onun araştırmacı ruhu ortaokulda okuduğu dönemde ortaya çıktı. Vantilatör motorundan bebeklerinin kıyafetleri için çamaşır makinesi ürettiğinde 12 yaşındaydı. 30 yaşında gazi olan polis babasının, “Sizleri okutmam için başarılı olmalısınız” sözü hep aklındaydı. O da hep çok çalıştı. Okul hayatını burslu okudu. Gıda mühendisi oldu. 

Bundan 3 yıl önce 26 yaşındayken her sabah “mideme iyi geliyor” diye zeytin çekirdeği yutan gazi babasından ilham aldı. “Zeytin çekirdeği gerçekten de mideye iyi geliyor mu?” diye araştırmaya başladıyan Duygu Yılmaz, önce babasının zeytin çekirdeği yutmasını engelledi. Çekirdeği yutacaksa toz halinde olmalıydı. 

26 Yaşında Ar-Ge Şirketi Kurduğunda Kimse İnanamadı

O dönemde bir bal şirketinde çalışan Yılmaz, mesaisi dışında evde kurduğu laboratuvarında zeytin çekirdeğiyle denemeler yapmaya başladı. İşinden ayrılıp, 2 arkadaşını da yanına alarak Biolive adlı şirketini kurdu. 

Ancak sermayesi yoktu. Akşamları bir etüt evinde üniversiteye hazırlanan gençlere ders veriyor, günde 16 saat çalışıyordu. Üstelik o dönemde iki ortağı dışındaki hiç kimse 26 yaşında Ar-Ge şirketi kuran genç bir kadının başarılı olabileceğine, ürün geliştirebileceğine inanmıyordu. Ama Duygu Yılmaz hiç yılmadı. Önce evlerindeki laboratuvarda, sonra da kurdukları Ar-Ge merkezinde çalışmaya devam etti. İTÜ Çekirdek girişimcisi oldu 2015’te.

Zeytin Çekirdeğini 2 Yıl Araştırdı

Zeytin çekirdeğinin içindeki maddenin ekstrakt halde alınmasını doğru buldu ve sonrasında bu etken madde üzerinde dururken üründen plastik oluşturdu. Ürünün prototipinin bitmesi yaklaşık 2 yıl sürdü. 2 yıl boyunca binlerce deneme yaptı, ama hiç yılmadı. Formülü sürekli net bulmak için gece gündüz ekipçe çalıştılar. Duygu Yılmaz o günleri anlatırken, “Hiç umudumuz kırılmadı hep azimle çalıştık” diyor. İlk başta zeytin çekirdeğinden biyoplastik filmler yaptılar, daha sonra o filmler plastiğin her alanında kullanılabilecek granüllere dönüştü ve sektörel çalışmalara başladı. 

Biyofilmlerin antimikrobiyal ve gıdaların raf ömrünü arttırıcı etkisi buzdolabı üreticilerinin ilgisini çekti. Bir Amerikan şirketi buluşlarını satın almak için teklif verdiğinde yolları Vestel’le kesişti. Ve Vestel Ventures ARGE çalışmaları için Biolive’ı destekleme kararı aldı. Şu günlerde Duygu Yılmaz sık sık Vestel’in Manisa’daki tesislerinde buzdolabı üretiminde kullanılabilecek biyoplastik üretimi üzerine çalışıyor.

Hayali İnsanların Hayatına Dokunacak İşler Yapmak

“Biyoplastik buzdolabı teknolojisi dışında gıda kullanım kapları, gıda ambalajları, tekstil, hijyen malzemeleri, organik oyuncak ve bebek emziğine kadar birçok alanda kullanılabilir granüller üzerine çalışıyoruz” diyen Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeği özütlü kremler ve tonikler de üretiyor.

Duygu Yılmaz doğada çok kısa sürede kaybolan antimikrobiyal biyoplastiklerin dünyayı dönüştüreceğini düşünüyor. “Çocukluğumdan beri hiçbir zaman normal bir çalışma hayatı hayali kurmadım. Ben insanların dünyaya gelirken değişik roller üstlendiğine inanıyorum benim hayalimdeki rolüm insanların, doğanın hayatına dokunacak işler yapmak. En büyük hayalim Türkiye’de biyoplastik sektörünün öncüsü olmak” diyen Duygu Yılmaz, buluşunu almak için yabancı şirketlerden gelen teklifleri şimdilik rafa kaldırmış görünüyor.

Duygu Yılmaz ekibiyle birlikte aralık ayında Silikon Vadisi’ne gidebileceklerini, onay sürecinde olduklarını, Silikon Vadisi’ne gitmeleri durumunda da orada düzenlenecek temiz teknolojilerle ilgili proje yarışmasına katılacaklarını söylüyor.

Hürriyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor