TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Başlıyor!

15 Aralıkta başlayacak “TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” ile alanlarında çok üst seviye bilimsel çalışmalar yapan bilim insanlarının Türkiye’de çalışmaları teşvik edilecek. Detaylar haberimizde..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyalini verdiği TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı”nın detaylar belli olmaya başladı. Türkiye, 15 Aralıkta başlayacak “TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” ile akademik dünyada veya özel sektörde yaptıkları sıra dışı projelerle ses getiren parlak zekalara çağrıda bulunacak.


 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Teknofest’in açılışında yaptığı konuşmada, “Bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlatıyor ve Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı hazırlıyoruz. Buradan dünyanın her yerindeki bilim insanlarımızı, ülkemizde başlattığımız bilim ve teknoloji atılımımıza katılmaya davet ediyorum” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyalini verdiği projenin detayları belli olmaya başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15 Aralıkta başlayacak “TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

“TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” kapsamında alanlarında çok üst seviye bilimsel çalışmalar yapan bilim insanlarının Türkiye’de çalışmaları teşvik edilecek. Proje ile yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik hem akademi hem de sanayide ihtiyaç duyulan bilginin yurtdışından ülkemize getirilmesi sağlanacak. 8 farklı alanda teşvik verilecek genç araştırmacılar için aylık 20, deneyimli araştırmacılar için ise 24 bin TL burs verilecek.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile ilgili detayları açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özetle şunları kaydetti:

Araştırmacılara sağlanan imkanlar açısından dünyada yeni ve öncü olma özelliği taşıyan bu destek programını, TÜBİTAK koordinasyonunda hayata geçiriyoruz. Bu destek tasarlanırken, nitelikli insan gücünü çekmeyi başaran, uluslararası çalışmalarda ön plana çıkan gelişmiş ülkeler ve yeni gelişen ekonomilerdeki uygulamalar analiz edildi. 10 ülkeden 56 farklı destek programı incelendi.

Program kapsamında Araştırmacının aylık yaşam giderlerine yönelik burs, Araştırma başlangıç paketi ödeneği, Araştırma desteği, Eş ve çocuklara yönelik aylık aile ödeneği, araştırmacı ekibinin oluşturulması desteği, ev sahibi kuruma aylık yönetim ve idari maliyetler ödeneği, araştırmacı ve tüm aile bireyleri için sağlık sigortası desteği, araştırmacı, eşi ve çocukları için yol desteği gibi 8 farklı alanda teşvikler verilecek.

Araştırmacı başlangıç paketi ödeneği, genç araştırmacılar için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar için bir milyon TL olacak. Ödenek araştırmacıların kendisine değil, kendilerine ev sahipliği yapan kuruma aktarılacak. Ayrıca, başlangıç paketlerinin yanında ev sahibi kuruma 720 bin TL’ye kadar araştırma desteği verilebilecek. Bunların yanında aylık 3 bin 750 TL yönetim ve idari maliyetler ödeneği de aktarılacak. 

Araştırmacıların aylık yaşam giderlerine yönelik burs genç araştırmacılar için 20, deneyimli araştırmacılar için 24 bin TL olacak. Burslar araştırmacıların kendilerine verilecek. Araştırmacıların eş ve çocukları için de aylık 2 bin 250 TL aile ödeneği sağlanacak. Araştırmacı ve Türkiye’ye gelen tüm ailesi de sağlık sigorta desteğinden yararlanabilecek. Araştırmacı ve ailesinin Türkiye’ye geliş uçak bileti masrafı da karşılanacak.

Türkiye’ye gelen lider araştırmacılar çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen akademi, sanayi kurum ve kuruluşları veya kamu kurumlarında yürütebilecekler. Bu anlamda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik hem akademi hem de sanayide ihtiyaç duyulan bilginin yurtdışından ülkemize getirilmesi mümkün olacak. Türkiye’ye gelen lider araştırmacıların kendi ekiplerini ülkemizde kurabilmelerine yönelik her türlü imkan sağlanacak. Araştırma ekibindeki doktora öğrencilerine aylık 4 bin 500 TL burs verilecek. Her ekip için burs verilecek öğrenci sayısı 5 ile sınırlı tutulacak. 

Programdan yurt dışından Türkiye’ye gelecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra yabancı uyruklu araştırmacılar da faydalanabilecek. Program kapsamında 24-36 ay aralığında destek sağlanacak. Resmi başvurular ise 15 Aralık’ta TÜBİTAK’a yapılabilecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor