İslam Ülkeleri Arasında Ortak Kripto Para Sistemi Kurulabilir!

MÜSİAD, tarafından bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO kapsamında, "Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet" ana temasıyla 22. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum - IBF) 20 Kasım'da düzenlenecek. Detaylar haberimizde..

Uluslararası İş Forumu (IBF) Genel Başkanı Erol Yarar, IBF'de İslam ülkeleri arasında ticarette kullanılacak bir kripto para sistemini gündeme getireceklerini belirterek, "İslam ülkeleri arasında ortak bir kripto para sistemi kurulabilir." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO kapsamında, "Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet" ana temasıyla 22. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum - IBF) 20 Kasım'da düzenlenecek.

Etkinlikte "Uluslararası Para Sistemi'nin Reformu ve Makul ve Adaletli İktisadi, Düzen Tasarımı" ile "Uluslararası Ticaret ve Para Sistemi'nde Blockchain Teknolojisinin Konumu" başlıklı iki oturum gerçekleştirilecek. Dünya ekonomisinin en yeni gündem konularının masaya yatırılacağı etkinlikte, blockchain sistemi bir çıkış yolu olarak tartışmaların odak noktasını oluşturacak.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da katılacağı Kongre’de, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve IBF Başkanı Erol Yarar açış konuşmalarını gerçekleştirecekler. Güncel temalar etrafında fikir ve bilgi alışverişi ortamı sağlayacak olan IBF, MÜSİAD EXPO’nun en ilgi çekici tartışma ortamlarından biri olarak tüm dünyadan ilgi görüyor. IBF, Müslüman milletler arasında güncel ekonomik gelişmeler ve gündem konuları ışığında global iş ağının kurulmasını amaçlıyor.

Blockchain, Kripto Para Birimleri Ve Çok Kutuplu Uluslararası Para Sistemi Gündemde

IBF Kongresi’nin yerli ve yabancı uzman katılımcıları arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Mehmet Bulut, Blockchain teknolojisi uzmanlığı noktasında Türkiye’deki sayılı isimlerden olan, “Blockchain 101” kitabının yazarı Ahmet Usta ve TÜBİTAK BİLGEM Blockchain Araştırma Laboratuvarı’nın Direktörü Mehmet Sabır Kiraz da bulunuyor. Kongre’nin gündem maddeleri hakkında bilgi veren IBF Başkanı Erol Yarar, Blockchain sisteminin ve kripto paraların uluslararası para sistemindeki rolünün sorgulanacağı Kongre’de, mevcut Blockchain sistemlerinin ve kripto paraların uluslararası ticaret açısından barındırdığı avantajlar ve risklere değinileceğini belirtti. Yarar, Blockchain sistemi ve kripto paralar vasıtasıyla daha makul ve adil bir uluslararası para sisteminin dünya ekonomisinde denge ve adaletin sağlanması bakımından önemli olduğunu ve bu konuda ihtiyaç duyulan reformun tüm boyutlarıyla IBF Kongresi’nde tartışılacağını ifade etti.

"İslam Ülkeleri Arasında IMF Benzeri Bir Fon Kurulmalı"

IBF Başkanı Erol Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IBF'nin Müslüman milletler arasında güncel ekonomik gelişmeler ve gündem konuları ışığında global iş ağının kurulmasını amaçlayan bir platform olduğunu söyledi.

IBF'de güncel ekonomik sorunların konuşulduğunu dile getiren Yarar, "Dolar ortak para birimi olmaktan çıktı, bir yaptırım aracı haline getirildi. ABD, para transferlerini kontrol altında tutuyor, sadece doları araç olarak kullanarak uluslararası piyasalarda yaptırım uyguluyor, ülkelerde kriz yaratıyor. Bu yıl IBF'de, daha adil sistemi ve sağlıklı bir ticaret ortamı oluşturabilmek için 'parasal çoğulculuk' kavramı üzerinde duracağız. Bu aşamada, finansal teknolojilerde blockchain ve kripto paranın da bunun için kullanılıp kullanılamayacağını konuşacağız. IBF'de İslam ülkeleri arasında ticarette kullanılacak bir kripto para sistemini gündeme getireceğiz. İslam ülkeleri arasında ortak bir kripto para sistemi veya blockchain sistemi kurulabilir. Bunu iş adamları, borsalar ve ülkeler kullanır. Bu para, emtiaların fiyatlanmasında ana para birimi olarak kullanılabilir." diye konuştu.

Yarar, İslam ülkeleri arasında IMF benzeri bir fon kurulması gerektiğinin vurgulayarak, söz konusu fonun faizsiz finans esalarına göre çalışması gerektiğinin altını çizdi. Kurulacak fonun ekonomik krize giren İslam ekonomilerinin krizi atlatmasına yardımcı olacağını belirten Yarar, söz konusu fona 'uluslararası Islami yardımlaşma sandığı' benzeri bir ismin verilebileceğini sözlerine ekledi.

Unutmayın,  "Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet" ana temasıyla gerçekleştirilecek 22. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum - IBF) 20 Kasım'da  İstanbul WOW Otel’de.

22. Uluslararası İş Forumu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.musiad.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor