2018 Yılı, Fintech Şirketlerinin Yükseliş Yılı Oldu!

KPMG ve H2 Ventures’in hazırladığı dünyanın en yenilikçi fintech şirketlerini kapsayan ‘2018 Fintech100’ listesi açıklandı. Detaylar haberimizde..

KPMG ve H2 Ventures’in hazırladığı dünyanın en yenilikçi fintech şirketlerini kapsayan ‘2018 Fintech100’ listesi açıklandı. ‘Lider 50’ kategorisinde ilk 10’da 4 Çinli şirketin yer aldığı liste, 2018’in sermaye yatırımları açısından fintech şirketleri için son derece başarılı geçtiğini ortaya koydu.

KPMG’nin yatırım şirketi H2 Ventures ile birlikte hazırladığı ‘Fintech100’ listesinin beşincisi yayınlandı. ‘Lider 50’ ve ‘Gelişen 50’ kategorileri için 36 ülkeden şirketlerin seçildiği listeye bu yıl da ABD’li ve Çinli şirketler damgalarını vurdu.

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, listeye ilişkin yaptığı açıklamada, “2018 Fintech100, küresel fintech pazarının gittikçe artan çeşitliliği ve ölçeğini yansıtıyor. Ödemeler ve kredi sektörlerinin hakimiyeti sürüyor, ancak varlık yönetimi de listedeki 14 şirketle oldukça popüler bir konumda, Insurtech de 12 şirketle listedeki yerini koruyor. Bu yıl göze çarpan bir gelişme de, ‘neo bankaların’ bu yılki listede 10 şirketle temsil edilmesi. Bu, dijital bankacılık modellerindeki büyümeyle birlikte neo bankaların artacağına dair inancımızı pekiştiriyor” diye konuştu.

100’er Milyon Dolar Büyüdüler

Listeye giren şirketlerin risk sermayelerine olan destek 2018’de büyük artış gösterdi. Şirketler risk sermayesi yönünden 2018’de 52 milyar dolarlık bir büyüme gösterdi. Bu rakam geçen yılın listesindeki toplamın iki katından daha fazla, son 12 aylık süreçte de 27 milyar doların üzerinde bir sermayeye denk geliyor.

Fintech100 listesine giren 26 şirket, son 12 aylık dönemde en az 100’er milyon dolarlık büyüme kaydetti. ‘Lider 50’ listesindeki ilk 4 şirketin geçen yılki toplam büyümesi 1 milyar doları aştı.

Çin’in önlenemez yükselişi

Çinli fintech şirketlerinin listedeki hakimiyeti bu yıl da sürdü. Listenin ‘Lider 50’ bölümünde ilk beşte 3 Çinli şirket yer aldı. Listede birinciliği Ant Financial, ikinciliği JD Finance, dördüncülüğü ise Baidu kazandı. Üçüncülüğü alan Singapur şirketi Grab ise bu yıl listeye yeni girenlerden. Amerikan fintech şirketi Sofi ise yükselişe geçerek listede beşinci sıraya çıktı.

Bu yılki listede 36 ülkeden şirketlerin yer alması, küresel rekabetin arttığının göstergesi. Bu rakam 2016’da 22, 2017’de ise 29 olarak açıklanmıştı. Listeye ilk kez giren ülkeler Arjantin, Bahreyn, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Ürdün, Malezya, Myanmar, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ve Tayland.

Bu yılki listede yer alan şirketlerle ilgili bazı dikkat çekici ayrıntılar şöyle:

  • 2018 Fintech100 listesine giren şirketlerin yarıya yakını (41) gelişmekte olan pazarlarda kurulmuş ve faaliyetlerini bu pazarlarda sürdürüyor.
  • ABD’nin listede, üçü ilk 10’da olmak üzere 18 fintech şirketi bulunuyor. ABD’yi 12 şirketle Birleşik Krallık, 11 şirketle de Çin izliyor. Avustralya 7, Singapur ise 6 şirketle listede güçlerini hissettiren ülkelerden.
  • Listede yer alan Asya Pasifik merkezli şirketlerin sayısı bu yıl 6 artarak 37’ye yükseldi.
  • Listede toplamda 34 şirket ile ödeme şirketleri ağırlığını koyuyor. Ödeme şirketlerini 22 şirket ile kredi kuruluşları, 14 şirket ile varlık yönetim kuruluşları ve 12 şirketle sigorta şirketleri takip ediyor. Ant Financial şirketinin başını çektiği “çok amaçlı şirketler” (müşterilere çok çeşitli finansal hizmetler sunan fintech şirketleri) listenin zirvesini kaplamış durumda.
  • Listeye giren internet devlerinin (Amazon, Facebook, Alibaba, Baidu ve Tencent) bu yıl finansal hizmetler alanında daha fazla yer almaya başladığı görülüyor.
  • Dijital veya “neo bankalar” listede 10 şirkete ulaşarak pastadaki paylarını artırdı. Bunlar arasında Monzo, Number26, SolarisBank ve Starling Bank “Lider 50” listesine ilk kez giriyor.
  • Bu yıl listede yer alan 12 şirketin, ‘ilk dijital para arzıyla’ sermayelerini artırdıkları göze çarpıyor. Bu şirketlerin Litvanya, Rusya, Tayland, Arjantin ve Barbados gibi gelişmekte olan pazarlardan çıktığı görülüyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.417 kişi okudu.
Kategori: Finans / FinTech, Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor