Bilim kurgu filmlerinde görülen ‘insansı robotlar’ zamanla hayatımıza girmeye başladı. Endüstri 5.0’a doğru yürüyen bu düzende, yapay zeka ve inisiyatif alan robotlar, yakın zamanda fabrikalarda yerini alacak. Detaylar haberimizde..
Her sanayi devrimi üretim sektöründe yeni bir dönemi başlattı. İlk sanayi devrimi, buharla çalışan makineleri hayatımıza entegre etti. Fabrikalarda iş gücü maliyetleri azaldı ve üretim kapasiteleri yükseldi. İkinci sanayi devriminde ise ‘seri üretim’ kavramı ve montaj hatları ile tanıştık. Üçüncü sanayi devriminde de teknoloji ön plana çıktı. Otomasyon sistemleri sayesinde üretimde hata oranları minimize edildi. Gelişmiş elektronik sistemler sayesinde insan, ‘üretim gücünden’ çıkarak, ‘karar verme aşamasına’ yükseldi. Dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0) ise sanayide robotlaşmayı ve akıllı üretimi olgularını bizlere sundu.
Bilim kurgu filmlerinde görülen ‘insansı robotlar’ zamanla hayatımıza girmeye başladı. Endüstri 5.0’a doğru yürüyen bu düzende, yapay zeka ve inisiyatif alan robotlar, yakın zamanda fabrikalarda yerini alacak.
Türk makine ve takım tezgahları sektörünün pazar lideri Tezmaksan Makina Genel Müdürü Hakan Aydoğdu herkesin kafasında soru işareti olan ‘yapay zeka ve robotlarla üretim’ konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Aydoğdu, yakın gelecekte ‘karar veren, inisiyatif alan’ robotların fabrikaların üretim bantlarında yer alacağını söyledi.
İnsandan Tek Farkı ‘Duygusal Olmayışı’
“Yakın gelecekte insanlarla robotların beraber hareket ettiği ve bu işbirliği ile daha akıllı çözümlerin ortaya çıktığı bir düzen bizleri bekliyor” diyen Aydoğdu “İnsan faktörün hiçbir zaman yok olmayacak. Koordinasyonu sağlayacak. Robotlar öğrenebilecek, anı biriktirebilecek, yapay zekası ile tecrübe edinebilecek ve bunu dış dünyaya yansıtabilecek. Nesnelerin interneti sayesinde birbiri ile iletişime geçebilen ve durum analizlerini yapabilen ve bu analizlerle anlamı sonuçlar çıkararak gerçek dünyaya iletişime geçebilen bir makine ağına sahip ülkeler topluluğu oluşacaktır. Bu gücü eline alan ülkeler de dünya sahnesinde oyun kurucu ülkeler olacak” dedi.
Türkiye'de Robot Yapabilir
“Türkiye’nin taşıdığı potansiyeli düşününce ihtiyaç duyduğumuz her şeye sahibiz” diyen Aydoğdu “Akıllı ve yapay zekaya sahip makineler üretmek; ülkemiz için bir hayal değil. Kaldı ki, tutkuyla ürettikleri teknolojilerin gücü sayesinde dünya markası olan kuruluşlarımız var. İhtiyacımız olan: Eksikleri tamamlamak ve çalışmak. Biz sanayiciler bu hayalin peşi sıra ilerlerken; elbette kamu kuruluşlarının destekleri, teşvikleri bu noktada büyük önem taşıyor. Ar-Ge için bütçe hazırlamaları, akademik kuruluşlarla işbirliği yapmaları ve kamu teşviklerini yakından takip etmeleri gerekiyor. Ar-Ge ve inovasyon konusunda dünya trendlerini de gözlemlemeleri kendileri için epey faydalı olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Endüstride Robot Kullanımı Ne Sağlıyor?
- İşçilik maliyetlerinde azalma
- Tehlikeli ve riskli yerlerde çalışanların güvenliğini arttırmak
- Daha esnek bir üretim sistemi sağlamak
- Daha tutarlı bir kalite kontrol sağlamak
- Çıktı miktarını artırmak
- Vasıflı işçilik sıkıntısını karşılayabilmek
- Üç vardiya boyunca aralıksız çalışma kabiliyeti,
- İnsana göre daha fazla yük kaldırma kabiliyeti,
- Usandırıcı ve tekrarlı işlerde yeterlilik,
- Kalite kontrol hatalarını minimuma indirme,
- Kendini hızla amorti etme,
- Yüksek hareket esnekliği,
- Yüksek kar elde edilmesi.
- Kapasitematik ile makinalar yarı yapay zekaya kavuştuklarından, operatörleri de hatadan ve riskten koruyorlar.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.