342 Firmadan "Milli Teknoloji Hamlesi" İçin Dev İş Birliği

Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki milli teknoloji hamlesine destek vermek amacıyla faaliyet gösteren SAHA İstanbul yeni katılımlarla güçlendi. Detaylar haberimizde..

Kuzey Marmara hattında yer alan sanayici, tersane, üniversite ve teknoparkların oluşturduğu potansiyelin savunma, havacılık ve uzay sanayisinde değerlendirilmesi amacıyla kurulan Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) etkinliği yeni katılımlarla giderek artıyor.

SAHA İstanbul'un Üye Sayısı 342’ye Yükseldi

2019'a 27 yeni firmanın katılımıyla büyüyerek başlayan SAHA İstanbul'un yeni üye sayısı  11'i üniversite olmak üzere 342'ye yükseldi. ASELSAN, THY Teknik, Kale Kalıp, Baykar, BMC, STM, Kordsa, Petlas, Ermaksan, Durmazlar, TÜMOSAN gibi faaliyet alanlarına liderlik eden şirketleri aynı hedefte buluşturan SAHA İstanbul, geçen sürede Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldi.

Türkiye'nin lider havacılık sanayi şirketi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ülkedeki test ve değerlendirme altyapısının etkinliğinin artırılması ve güçlendirilmesi amacıyla kurulan TRTest, kümelenmenin yeni üyeleri oldu. Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki millileştirme hamlesine katkıda bulunmak için iş birliğine katılan diğer firmalar Mahrek Teknoloji, Ortem Elektronik, Günili Yazılım, Berkin Savunma, Desi Alarm, İstanbul Silah, Bozok Savunma, Floran Kimya, Kontal Elektronik, Mir İzolasyon, BİAS Mühendislik, Vis Videsan, Gürdesan Gemi Makina, CDT Bilgi Teknolojileri, Gökçeler Makina, Özer Elektronik, Matil Malzeme, Erdem Cam, Karakamlar Havacılık, Erin Motor, Hisar Kalıp, Kastaş Sızdırmazlık, Uzmar Gemi İnşaat, Dener Makina ve Mobit Bilişim oldu.

Hürkuş, Lazer Silah Sistemleri, Aerojel...

SAHA İstanbul'un destek ve koordinasyonuyla bugüne kadar bir dizi önemli proje hayata geçirildi.

  • Temel eğitim uçağı Hürkuş'un iklimlendirme ve kabin basınç sistemi için küme üyelerinden konsorsiyum kuruldu. Bu konsorsiyum TUSAŞ'ın da içinde olduğu bir şirkete dönüşüyor.
  • Lazer silah sistemleriyle ilgili olarak ASELSAN, ROKETSAN, Ermaksan, TÜBİTAK BİLGEM ve Gebze Teknik Üniversitesinden oluşan bir konsorsiyum oluşturularak, TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması Programı'na başvuruldu.
  • Milli katmanlı titanyum printer üretmeyi başaran Ermaksan ve ALUTİM ile 3D printer toz üretimi konsorsiyumu kuruldu.
  • Savunma ve havacılık sektörü için büyük önem taşıyan ileri teknoloji ürünü yanmaz özellikteki Aerojel üretimi gerçekleştirildi. Türkiye, bu ürünü üretebilen 4 ülkeden biri haline geldi.
  • Açık kaynak kodlarla milli ihtiyaçlara dönük yerli yazılım geliştirme hamlesi başlatıldı.
  • Mesleki ve teknik eğitimin sanayi ile bütünleşmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışma hayata geçirildi.

Hedef Yeni Milli Sistemler

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, 27 firma tarafından kurulan SAHA İstanbul'un, geçen süre içinde gerek kümelenme olarak gerekse üyeleri aracılığıyla Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki milli teknoloji hamlesinde önemli sorumluluklar üstlenerek, katkılar verdiğini söyledi.Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılarken ihracat da yapmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Bayraktar, bunun karşılığını kümelenmeye gösterilen ilgiyle aldıklarını dile getirdi.

Bayraktar, SAHA İstanbul'un kısa sürede Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldiğine işaret ederek, yeni yılla birlikte, aralarında faaliyet alanlarına öncülük eden firmaların da bulunduğu 27 yeni üyeye kapılarını açtıklarını belirtti. Yeni katılımların kümelenme bünyesinde farklı iş birliği fırsatları sunacağını vurgulayan Bayraktar, "Kümelenme bünyesinde bugüne kadar gurur duyduğumuz çeşitli işlere imza atıldı. Yeni katılımlarla bunların sayısını artırmayı, savunma, havacılık ve uzay sanayisinde yerlilik oranını yükseltmeyi ve yeni milli sistemleri ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz." dedi.

Saha Ä°stanbul Logo

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.sahaistanbul.org.tr web adresini ziyaret edebilirisniz.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor