Türkiye'nin Meyve Suyu İhracatı 250 Milyon Doları Aştı!

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri İpek İşbitiren, meyve suyu endüstrisinin 2018 yılı ihracatının, ilk belirlemelere göre ilk 11 ayda 254,4 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı. Detaylar haberimizde..

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri İpek İşbitiren, meyve suyu endüstrisinin 2018 yılı ihracatının, ilk belirlemelere göre ilk 11 ayda 254,4 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı.

Türkiye meyve suyu endüstrisinin, 2017 yılında yaklaşık 216 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatı, 2018 yılının ilk 11 ayında ilk belirlemelere göre çeyrek milyar doları aşarak 254,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 18 ihracat büyümesi kaydeden meyve suyu endüstrisi, ülkemizde yaklaşık bir milyon meyve üreticisi çiftçiye doğrudan ve bölge halkına da dolaylı istihdam sağlıyor. Tarım üreticilerinden yılda 1 milyon ton ürün satın alan ve bunu katma değerli ürüne dönüştüren meyve suyu endüstrisi, düzenli bir şekilde yüzde 90 ve üzeri seviyede ihracat fazlası üretiyor.

Bir Milyon Ton Meyve Alıyor, Bir Milyon Kişiye İş Sağlıyor

Türkiye’nin yıllık meyve üretiminin yaklaşık 20 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirten MEYED Genel Sekreteri İpek İşbitiren, “Endüstrimiz, meyve üretiminin yaklaşık 1 milyon tonunu ham madde olarak kullanıyor. Meyve suyu, işlenen meyvenin türüne göre, meyveye oranla dört kata kadar katma değer sağlanabilen bir ihracat ürünüdür. Endüstrimizin bu yüksek katma değer çarpanı sayesinde sağladığı istihdam, 1 milyon kişiye yaklaşıyor” şeklinde konuştu.

Küresel meyve suyu pazarının, yaklaşık 11,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini ifade eden İşbitiren sözlerine şöyle devam etti; “Türk meyve suları, Amerika’dan Hindistan’a, AB ülkelerinden Uzak Doğu’ya 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye, küresel trendlerle uyum gösteren kaliteli ürünleri ve ürün çeşitliği ile ihracat pazarlarında gücünü giderek artırıyor. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin dünya meyve suyu pazarından hem markaları ile hem de konsantre ihracatı ile daha fazla pay almasını amaçlıyoruz.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor