Ruhsar Pekcan: Esnafımızı Dünya Pazarlarına Açacağız!

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği istişare toplantısına katıldı. Detaylar haberimizde..

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği istişare toplantısına katıldı.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ve 148 meslek odası temsilcileri ile bir araya geldi. 

"İstanbul, Tek Başına Ülke Olsaydı Avrupa’nın 13’üncü Dünyanın 41’inci Ülkesi Olurdu"

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında TBMM Başkanı Binali Yıldırım “İstanbul eğer tek başına ülke olsaydı Avrupa’nın 13’üncü dünyanın 41’inci ülkesi olurdu. Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ını İstanbul üretiyor. 168 milyar dolar ihracatın 223 milyar dolarlık ithalatımızın yarıya yakını İstanbul’dan yapılıyor. İstanbul Türkiye’nin lokomotifi ve Türkiye’nin kalbi. Kültürün sanatın aynı zamanda da ticaretin merkezi. Osmanlı döneminde siyasetin de merkezi burasıydı. Böyle bir şehirde esnaf, sanatkar ve iş adamının önemi açıktır” dedi.

Esnafın ekonominin belkemiği olduğunu belirten Binali Yıldırım, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Faik Yılmaz ile esnafın sorunları için çok defa bir araya geldiklerini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirse, yeni dönemde de esnafın sorunlarını beraber çözeceklerini ifade etti.

"Ticarette Yeni Bir Anlayışın Temellerini Atıyoruz"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında  esnaf ve sanatkarların sorunlarını tespit edip çözüm önerileri üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, bakanlık olarak esnaf ve sanatkar için atılacak her adımın takipçisi olmaya, ticari hayatta karşılaşılan sorunları hızla çözmeye devam edeceklerini aktardı.

Sürekli esnaf ve sanatkarlarla bir araya gelerek, onların sorunlarıyla ilgilendiklerini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bakanlık olarak, ticarette yeni bir anlayışın temellerini atıyoruz. Dünya, ekonomik ve teknolojik açıdan yeni bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. Bu dönemde, ekonominin kılcal damarları olan, esnaf ve sanatkarımızla da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 'Güçlü Esnaf Güçlü Ekonomi' hedefimiz doğrultusunda  esnafımızın daha rekabetçi şartlarda ticaret yapması için birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve esnafımızın AVM'lerde yer alabilmesiyle ilgili bir çok yenilik yaptık. Aynı zamanda esnaf ve sanatkarımızın işlerini büyütmesindeki en büyük sıkıntı vergi, banka borçlarıydı, yüksek faiz oranlarıydı. 2002 yılında yüzde 47 ile faiz kullanırken, bugün yüzde 4 ile faiz kullanmaktalar, hatta 1 yıldan daha uzun vadeli kredilerde yüzde 5 ile faiz kullanmaktalar." dedi.

"Esnaf ve Sanatkarlarımız İç Ticaretteki Başarısını Dış Ticarete de Yansıtmalı"

Türkiye'nin hızla gelişmesi ve orta gelir seviyesinden yüksek gelirli ülkeler seviyesine ulaşması için katma değeri yüksek ihracatın artmasının önem kazandığına dikkati çeken Bakan Pekcan, bunun için sayıca daha çok işletmenin ihracatçı olması gerektiğini dile getirdi.

Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkarların iç ticaretteki başarısını dış ticarete de yansıtmaları gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Bu amaçla pazarlama, markalaşma ve ihracat kapasitesini artırma yönünde 'Esnaf ve Sanatkarlara Yönelik Pazarlama ve Markalaşma Projesi'ni başlatmış bulunuyoruz. Hedefimiz esnaf ve sanatkarın artık yerel olmaktan çıkıp artık e-ticaret imkanlarını da kullanarak ihracatçı olması. E-ticaret konusunda esnaf ve sanatkarlarımıza gerekli eğitimleri veriyoruz. Her bir esnaf ve sanatkarımızın işlerini daha fazla büyüterek, daha fazla dış ticaret camiasında yerini almasını bekliyoruz. İnşallah bu hedeflerimizde de başarılı olacak, özellikle İstanbul gibi dünyaya açık, turizmde önde gelen pek çok şehrimizde esnafımızı dünya pazarlarına açacağız."

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor