Manisalı Kadınlar Dokuyor, 30 Ülkeye İhraç Ediliyor!

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı mahallelerde yaşayan kadınların dokuduğu özel sipariş halılar, başta ABD, İngiltere, Fransa ve Hollanda olmak üzere 30 ülkeye gönderiliyor. Detaylar haberimizde..

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı mahallelerde yaşayan kadınların dokuduğu özel sipariş halılar, başta ABD, İngiltere, Fransa ve Hollanda olmak üzere 30 ülkeye gönderiliyor.

El halısı dokumacılığında Türkiye'de önemli yere sahip Manisa'nın Demirci ilçesindeki pek çok mahallede kurulan dokuma atölyelerinde, yurt dışından gelen siparişlere göre farklı desen ve renklerde halılar dokunuyor. Sabahın erken saatlerinde dokuma tezgahlarının başına geçen kadınlar, günde yaklaşık 6 saat çalışarak 40 lira yevmiye alıyor. Bir dokuma tezgahında çalışan 6 kadın, bir halıyı yüz binlerce düğüm atarak 20 ile 30 gün arasında değişen sürede tamamlıyor.

200 Yıllık Gelenek İlçenin Ana Geçim Kaynağı

Demirci'de halıcılığın yaklaşık 200 yıllık bir gelenek olduğunu ve ilçenin ana geçim kaynağının halıcılık olduğunu dile getiren Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kelem, yaptıkları ihracatta kadınların büyük katkısı olduğunu belirtti.

"Ege İhracatçı Birliklerinden aldığımız verilere göre, ilçemizde 5-6 milyon dolar civarında halı, tekstil ve tekstil ham maddeleri ihracatı var. İnşallah daha da artacağı kanaatindeyiz. Biz yünden dokuyoruz halılarımızı, yün doğal ve organik bir materyal. Artık insanlar tükettikleri gıdalarda ve kullandıkları eşyalarda organik maddelere yönelmeye başladı"  diyen Kelem, halı ve tekstil ham maddesi ihracatında 30 ülkeye ulaştıklarını belirterek şunları söyledi; "En yoğun ihracat yaptığımız ülke ABD, neredeyse üretimin yarısında fazlasını bu ülke kapsıyor. Bunun yanında İngiltere, Fransa, Hollanda İngiltere, İsrail, Suudi Arabistan, Belçika'ya ihracat yapıyoruz."

TRT Haber kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor