Türkiye'nin Coğrafi İşaretleri, Dijital Platformda Yayında!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı TÜRKPATENT tarafından tescil işlemi tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretleri dijital bir platforma taşındı. Detaylar haberimizde..

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı TÜRKPATENT tarafından tescil işlemi tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretleri dijital bir platforma taşındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İkinci 100 Günlük İcraat Programı'nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na “Ülkemizin coğrafi işaret envanterinin dijital ortama aktarılması” görevi verilmişti. Bu görev kapsamında çalışmalarını yürüten Bakanlık, coğrafi işaret envanterini dijital bir platforma taşıdı.

Platformun duyurusunu yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital platform hakkında şu açıklamalarda bulundu;

“Bakanlık olarak, İkinci 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan bir icraatı daha hayata geçirdik. Bu kapsamda ‘Coğrafi İşaret Envanterinin Dijital Platforma Taşınması’ projesini tamamladık ve www.ci.gov.tr adresinde internet sitemiz yayına başladı. Sitede, Bakanlığımızın bağlı kuruluşu TÜRKPATENT tarafından tescil işlemleri tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretlerine ilişkin envantere yer verildi. Türkiye asırlardır farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda çok sayıda kıymetli yöresel ürüne sahip. Coğrafi işaretler, farkı ve ünü yöresinden kaynaklanan, kalitesi denetimle korunan benzersiz ve özgün ürünlerimizi tescil için veriliyor. Ayrıca bu ürünlerin, eş değerlerine göre daha yüksek ihracat değeri olduğu için, ekonomik açıdan da katma değer oluşturuyorlar. İhracatımızı geliştirmek için bu ürünlerin yurt dışında tescil edilmesi de büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede halen Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı AB’de tescilli olup 14 ürünümüzün tescil işlemleri de sürüyor. Geçmişten miras kalan bu değerleri nesiller boyunca muhafaza etmek ve ekonomik değerlerini mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmak adına bu alanda pek çok çalışma gerçekleştirdik. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu bu çalışmaların başında geliyor. Son iki senede 198 yeni tescil gerçekleştirerek coğrafi işaret tescil sayımızı 406’ya çıkardık. Bu ürünlerin tüketiciler açısından farkındalığını arttırmak için AB ülkelerinde de kullanılan yeni bir amblem uygulaması başlattık. 28 Kasım 2018’de Ticaret Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle coğrafi işaretlerin piyasa denetimini kuvvetlendirdik.

Faaliyete geçen internet sitesi sayesinde coğrafi işaretlerle ilgili tüm kamu kurumları, STK’lar, üretici ve tüketiciler aynı platformda buluşup, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunabilecekler. Sitemizde, coğrafi işaretlere ilişkin başvuru ve tescil bilgileri anlık olarak paylaşılırken; başvuru ve denetimlere ilişkin kılavuzlar, coğrafi işaret uygulamaları başarı hikâyeleri, tescilli coğrafi işaretlerin üreticileri gibi bilgiler de hizmete sunulacak. Oluşturduğumuz güçlü veritabanıyla, istatistiki veriler bu konuda çalışan araştırmacılar için zengin bir kaynak olacak. Kurduğumuz bu platformla coğrafi işaretlere yönelik çalışma ve faaliyetler daha verimli şekilde yürütülebilecek. Ülke genelinde konuya ilişkin farkındalığın artmasıyla ekonomik katma değerimiz de artacak.” 

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinin yer aldığı dijital platform hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ci.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor