Uludağ Ekonomi Zirvesi, Netlog Lojistik Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleşen “Mobilite Ekosisteminin Geleceği” oturumunda otomotiv ve araç paylaşım platformlarındaki yeni trendler değerlendirildi. Detaylar haberimizde..
Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, 22-23 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşti. Netlog Lojistik Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleşen “Mobilite Ekosisteminin Geleceği” oturumunda otomotiv ve araç paylaşım platformlarındaki yeni trendler değerlendirildi.
Moderatörlüğünü Martaş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Cem Baver Özalp’in yaptığı panele TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak, Uniti CEO’su Lewis Horne, Wavyn CEO’su Rafael Maranon ve eKar Kurucusu Vilhelm Hedberg katıldı.
Geçen Yılki Dalgalanmalardan Dersler Çıkarıldı
Panelde ilk konuşmayı yapan Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak, Türkiye’de geçen yılki dalgalanmalardan çıkartılan dersler hakkında konuşarak, yatırımlara dikkat edildiğini, bayilerin satış miktarları, kiralama sektöründeki likidite sorunları gibi konularda daha dikkatli olduklarını anlattı. Son dönemde şarj menzilinin artmasıyla elektrikli araç sektöründe fırsatların arttığını belirten Koçak bu alandaki ürün çeşitliliğinin hızla artmasını beklediğini söyleyerek “Otomobile sahip olmak da kiralamak da verimsiz çünkü fazla kullanmıyorsunuz. Buradan hareketle Moov adıyla araç paylaşım platformu kurduk. İstanbul’da gideceğiniz yere kadar kiralayabileceğiniz binin üzerinde aracımız var ve günde 1500 kiralama yapabiliyoruz” dedi.
Türkiye’nin Otomobili 50 milyar Euro katkı sağlayacak
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ise megatrendlerin tetiklediği değişimlerden bahsederek batarya teknolojisinin gelişmesiyle elektrikli araçların alınabilir hale geldiğini ve içten yanmalı araçlara karşı alternatif hale geldiğini ifade etti. Mobil teknolojinin gelişmesiyle otomobilin tüm önemli parçalarıyla birlikte bağlantılı hale gelmesi ve otonom sürüş gibi yeniliklerin sektöre getirdiği hareketliliği anlatan Karakaş, otomotivin kendisinin bir yaşam alanına dönüştüğünü söyledi.
Teknolojik değişimin yanı sıra sosyal değişim konusuna da değinen Karakaş, paylaşım anlayışının da sektörde dönüşümün bir unsuru olduğunu belirtti. Otomotiv ekosisteminin yaratmış olacağı değerin de müşterilerin tercihlerinde etkisi olacak. Türkiye’de satış potansiyeli olduğunu söyleyen Karakaş, ülkede büyüme oldukça sektörün de büyüyeceğini dile getirdi. Çin’de otomotiv endistrisiyle ilgili beş yüze yakın startup bulunduğunu ve bunların dörtte üçünün mobilite ekosistemiyle ilgilendiğini söyleyen Karakaş, bu konuyu en iyi anlayan ülkenin Çin olduğunu belirtti. Türkiye’nin otomobili projesinde piyasadaki aktörlerle yarışacak yenilik oranlarıyla piyasaya gireceklerini dile getiren Karakaş konuya uzun vadeli ve uluslararası boyutta baktıklarnı söyledi. Böylesine bir projenin temelde bir çekirdek olduğunu söyleyen Karakaş, bu çekirdeğin etrafında yeni teknolojilerin gelişeceğini belirtti. Türkiye’nin Otomobili projesinin 15 senede 50 milyar Euro GSYH olacağını ifade etti.
Araç Paylaşımı Düşük Maliyetli ve Çevre Dostu
Uniti CEO’su Lewis Horne yakında tüm işlerin abonelik modeli üzerine kurulacağını düşündüğünü belirterek yakında otomobil satın almanın anlamsız hale geleceğini ifade etti. Daha düşük maliyetli ve çevre dostu bu iş modeli sayesinde gelirlerin artacağını söyleyerek bu alanda kullanılacak araçlarda yüzlerce özellik bulunmasına da gerek olmadığını belirterek sade ve basit tasarımlara yöneldiklerini ifade etti.
Kazaların %23’ü Sadece Uyarıyla Engellenebilir
Wavyn CEO’su Rafael Maranon otonom araçlar için teknoloji ürettiklerini anlatarak, Amazon ve Cisco’da elde ettiği deneyimden yola çıkarak yollardaki kazaların engellenebilmesi için teknoloji kullanılabileceğini düşündüğünü belirtti. “Kazaların yüzde 23’ü sadece bir uyarıyla engellenebilir” diyen Maranon kazalardan kaçınmaya odaklandığını söyledi.
Araç Sahibi Olmak Bir Hobiye Dönüşecek
eKar Kurucusu Vilhelm Hedberg ise Ortadoğu’daki ilk araç paylaşım şirketini kurduklarını anlatırken bugün BAE’de 500 araçları bulunduğunu aktardı ve geçen ay Suudi Arabistan’da bir şube açtıklarını belirtti. Ortalama Uber yolculuğu 14 dakika sürüyor ama ortalama eKar yolculuğu 75 dakika sürüyor diyen Hedberg, kısa zamanlı araç paylaşımının kendisine ait bir alanı olduğunu ifade etti. Gelecekte araç sahibi olmanın bir çeşit hobiye dönüşeceğini ifade eden Hedberg, şimdiden Körfez ülkelerinde otomobil satışlarının ciddi şekilde düşme trendine girdiğini söyledi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.uludagekonomizirvesi.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.