Türk Eximbank’tan İhracatçılara 11 Yeni Ürün Geliyor!

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2019 yılında Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşması için 11 yeni ürünü devreye almayı hedeflediklerini, 4 ürünü hayata geçirdiklerini, diğer ürünleri ise; Eylül sonuna kadar devreye almayı planladıklarını açıkladı. Detaylar haberimizde..

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2019 yılında Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşması için 11 yeni ürünü devreye almayı hedeflediklerini, 4 ürünü hayata geçirdiklerini, diğer ürünleri ise; Eylül sonuna kadar devreye almayı planladıklarını açıkladı.

Türk Eximbank’ın 2019 yılı hedeflerini, yeni ürünlerini ve Türk Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı avantajları Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) Egeli ihracatçılara anlatan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "11 ürünümüzle ihracatçılarımızın içeride ve yurt dışındaki faaliyetlerinde onları düşünerek özellikle teminat ihtiyaçlarına göre finansal ürünleri çıkarmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 4 ürünü devreye aldık, kalan ürünleri ise Eylül ayına kadar devreye almayı hedefliyoruz. Diğer finans kurumlarına olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz" dedi.

"Garanti, Sigorta ve Yeni Teminat Ürünlerini Uygulamaya Koyuyoruz"

Türk Eximbank olarak Türk ihracatçısına üç görevi yapmak için kurulduklarını hatırlatan Yıldırım, “Birincisi kredi, ikincisi sigorta ve üçüncüsü garanti. Zaman içerisinde kredide, sigortada belli yere geldik ama garantide pek uygulamamız olmamış. 2019 ile beraber eylül sonuna kadar garanti ve teminat ürünlerini uygulamaya koyuyoruz. Bu sene Türk Eximbank’ta mevcut kredi ve sigorta programları daha etkili olacak. Sigortayı ana teminat unsuru haline getirdiğimiz için sigortayı önemsiyoruz ama garanti ve teminat ürünlerini de bunların yanında daha çok uygulamaya koyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Ege İhracatının %33’ünü Finanse Ediyoruz"

Türkiye’de Eximbank’ın tüm işlerini yapan 15 şubenin, 14 irtibat bürosunun bulunduğunu belirten Yıldırım, ihracatçılara daha yakın çalıştıklarını kaydetti. İhracatın 2017’de 10.2, 2018’de 7.1 büyüdüğünü söyleyen Yıldırım, “İhracat artışı üzerinde doğal bazında reel olarak daha fazla finansman sağlamak istiyoruz. Biz Eximbank olarak 2017’de yüzde 19, 2018’de yüzde 12.5 artış sağladık. 2019 için kendimize yüzde 10 artış hedefi koyduk. İhracatınızı yüzde 10 artırırsanız biz de bu yüzde 10’u yukarı çekeriz. Eximbank olarak Türkiye ihracatının yüzde 26’sını finanse ediyoruz. Ege Bölgesinde bu oran yüzde 33 olmuş. Yani Ege Bölgesindeki ihracatın üçte birini biz finanse ediyoruz. Ege’deki ihracatçıların yüzde 45’i ile çalışıyoruz, destek sağlıyoruz” diye konuştu.

Kadın Girişimci İhracatçılara Pozitif Ayrımcılık

Kredi kullandırmak için kendilerine yeni alanlar aradıklarını, bu kapsamda kadın girişimci ihracatçılara toplam 200 milyon dolar ve 100 milyon TL kaynak ayırdıklarını ifade eden Yıldırım, bu kaynağı kadın girişimci ihracatçılara düşük faizle kullandırdıklarını ve pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurguladı.

"Sigorta Yaptıran ve Kur Riski Almayan İşletmelerimizle Daha Çok Çalışacağız"

Kurun dalgalandığı zamanlarda tüm şirketlerin zarar gördüğünü, 2018 yılı Mayıs ayından beri bütün kredilerini istenilen yabancı para cinsinden verdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: “Kur riskinden kaçınma enstrümanları hizmetini de veriyoruz. Neredeyse işi maliyetinin altında yapıyoruz. Kur riski almayın. Önümüzdeki dönemde sigorta yaptıran ve kur riski almayan işletmelerimizle daha çok çalışacağız. Kendi alacağını sigorta etmiyorsa, alacağı umurunda değilse ben nasıl para vereyim mantığıyla hareketle önümüzdeki dönem, ki sistemi de öyle dönüştürüyoruz; alacak sigortası yapan ve kur riski almayanla daha çok çalışacağız."

"Teminat Mektubunu Biz Vermeye Başlıyoruz"

Eximbank'ın ihracatçılarla doğrudan çalışabilmek ve finansal enstrümanları kullanarak kredi ve garanti uygulamalarını devreye sokmak için dönüşüm yaşadığını söyleyen Yıldırım, 2019 ile beraber yeni garanti, sigorta ve teminatı devreye aldıklarını yineleyerek, “Hem Türkiye’de hem dünyada ihracatçılarımıza ihtiyacı olan teminat mektubunu biz vermeye başlıyoruz. İhracatçımızı teminat mektubundan biraz daha kurtaracak, belli takvimde tamamen kurtaracak 11 ürün tahsis ettik. Bunların birincisi; biz de diğer bankalara teminat mektubu vereceğiz. İhracatçı şirketlerimizin teminat mektubu ihtiyaçlarını karşılayacağız. Finansal kuruluşlar alıcı kredi sigortası ürünümüzde; içeride ve dışarıdaki bankalara teminat mektubu komisyonunu ıslah etmek istiyoruz. Yüzde yarımları, 1’leri geçmeyen teminat mektubu vereceğiz. Teminat mektubu programında, örneğin yurt dışında ihale alırsanız mektupları biz vereceğiz. 11 programdan 4’ünü devreye aldık” dedi.

Yıldırım; leasing şirketleri kredi programı, sigortalı alacağa dayalı sevk öncesi kredi programı, garantili sözleşme sigorta poliçesi, akreditif teyit sigortası, yurt dışı yatırım sigortası ve kefalet sigortası gibi yeni programlar hakkında da bilgi verdi.

"Ofisi Daha Çok Kullanmalıyız"

Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, “Geçen nisan ayında genel müdürümüzden rica ettik, kendileri Eximbank'ın bir irtibat bürosunu birliğimizin binası içerisinde açtı. O günden sonra ihracatçıya daha yakından temas etme durumu hasıl oldu. Bu ofisi biraz daha aktif olarak kullanmamız lazım. Burada her zaman ofis var. Bu ofisi hep beraber kullanalım. İhracatımızın yüzde 27’sini Eximbank finanse ediyor. Güney Kore'den sonra en çok finanse edilen ülke konumundayız. Önümüzdeki yılda bu hedefin yüzde 10 artışla 48.4 milyara ulaşacağını ifade ettiler. Bunun 29.4 milyarını nakdi, 19 milyarını sigorta olarak kullandıracaklar” ifadelerini kullandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor