Milli Teknoloji Hamlesi Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Konuşuldu

TC Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 2023 Milli Teknoloji Hamlesi hakkında konuştu. Detaylar haberimizde..

TC Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,  Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 2023 Milli Teknoloji Hamlesi hakkında konuştu. 

Türkiye’nin teknolojide yakaladığı ivmeyi örneklerle anlatan TC Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin güçlü bir teknoloji ekosistemi olduğuna işaret etti. Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın (GSMH) %1’ini AR-GE’ye harcadığını belirterek, 2023 için bu hedefin GSMH’nin %3’ü olduğunu belirtti. Kacır, özel sektörün ARGE’deki payının ise son yıllarda %30’dan %57’ye çıktığını ifade etti.

“En Hızlı İlerleme Savunma Sanayinde”

Türkiye’da yılda 7000 patent başvurusu yapıldığını söyleyen Kacır; “Uluslararası patent başvurularında her yıl daha ön sıralara doğru ilerliyoruz. En büyük ilerlemeyi savunma sanayisinde yakaladık. Son birkaç yılda savunma sanayisinde yerli teknoloji payını %20’lerden %65’e çıkardık” dedi.

“Deneyap Atölyeleri Tüm Ülkeye Yayılacak”

Teknolojinin yapıtaşı olan yazılım konusundaki hamlelere değinen Kacır; “Açık kaynak platformunu kurduk. Başta kamuda olmak üzere daha fazla alanda açık kaynak kullanacağız, böylece lisans maliyetlerinden ve dışa bağımlılıktan kurtulacağız” dedi. Genç nesli de teknoloji geliştirmeye teşvik ettiklerini anlatan Kacır; “9-17 yaşındaki öğrencilere teknoloji eğitimi veren Deneyap Atölyeleri’ni kurduk. 2 yıl içinde tüm Türkiye’de bu atölyeleri kuracağız. Toplamda 50 bin öğrenci buralarda yeni teknolojiler geliştirecek” şeklinde konuştu.

uludagekonomizirvesi'in profil resmi

Uludağ Ekonomi Zirvesi hakkında daha detaylı için www.uludagekonomizirvesi.org web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor