TESK: İşsizliği Azaltmak İstiyorsak SGK Primlerini Düşürmeliyiz!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğin önüne geçmek için yapılan çalışmaların işverene büyük külfet getiren sigorta primlerinin düşürülmesi ile daha iyi sonuçlar vereceğini belirtti. Detaylar haberimizde..

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğin önüne geçmek için yapılan çalışmaların işverene büyük külfet getiren sigorta primlerinin düşürülmesi ile daha iyi sonuçlar vereceğini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primleri işverenin belini büküyor. En az brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primleri esnafımıza büyük külfet getiriyor. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Ülkemizde yüzde 11 seviyesine gelen işsizliği azaltmak için SGK primleri düşürülmeli. Esnaf ve sanatkarımız başta olmak üzere işverenler sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı." dedi.

Esnafın Ödediği Sigorta Primi 2 Yılda %43 Arttı

Ekonominin barometresi olan esnaf ve sanatkarın yüksek sigorta primlerinden mustarip olduğuna işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bağ-kurlu esnaf ve sanatkarımızın 2017 yılında ödediği en düşük sigorta primi 613 TL'yken,  2018'de 700 TL'ye, 2019'da ise 882 TL'ye yükseldi. Yani esnafımızın ödediği sigorta primleri 2 yılda yüzde 43 oranında artış gösterdi. Esnaf ve sanatkarımız bu meblağları ödemekte büyük güçlük çekiyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin sigorta primi derken esnafımızı zora sokuyor. Acilen bu konuda esnafımıza bir kolaylık sağlanmalı, işçi ve işveren üzerindeki sigorta yükü hafifletilmelidir" dedi. 

Sigorta Primlerinin Düşürülmesi Esnafın Maliyetini Düşürür

Maliyetlerin düşürülmesi ve işsizliğin önlenmesi için esnafın sigorta prim yükünden kurtarılması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Ülkemizde şu an en önemli sorunlardan birisi işsizlik. Maliyetler arttığı için işverenler eleman almaktan çekiniyor. Eğer sigorta primlerinde işverene kolaylık sağlanırsa bu kolaylık doğrudan ekonomiye ve istihdama etki eder. Sigorta primleri düşerse esnaf hem yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder hem de ihtiyacı varsa eleman almaktan kaçınmaz. Yeni eleman alınması ise istihdama destek sağlar ve işsizliği azaltır. Daha fazla kişi istihdam edileceği için SGK'nın sigorta primlerinden elde ettiği tahsilat düşmeyeceği gibi artış gösterir" şeklinde konuştu.

TESK kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.654 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Ekosistemi, STK, Ulusal

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor