GİV Yakın Plan Buluşmaları Nisan Konuğu Recai Berber Oldu

Girişimci İş Adamları Vakfı’nın düzenli olarak gerçekleştirdiği “Yakın Plan” toplantılarının 2019 Nisan konuğu 23. 24. ve 25. dönem Ak Parti Manisa Milletvekili olarak TBMM’de önemli hizmetlerde bulunmuş sayın Recai Berber oldu. Gündem tarım idi. Detaylar haberimizde..

Girişimci İş Adamları Vakfı’nın düzenli olarak gerçekleştirdiği “Yakın Plan” toplantılarının 2019 Nisan konuğu 23. 24. ve 25. dönem Ak Parti Manisa Milletvekili olarak TBMM’de önemli hizmetlerde bulunmuş Recai Berber oldu.

Bahariye Mevlevihanesi’nde bulunan vakıf merkezinde gerçekleşen toplantıda iş adamları ve girişimcilerin yanı sıra misafir katılımcılar da hazır bulundu. Açılış konuşmasını Vakıf Başkanı Mehmet Koç’un yaptığı programın moderatörlüğünü GİV İcra Kurulu üyelerinden Mehmet Horasan yaptı.

TARIMLA İLGİLİ CİDDİ BİR PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Konuşmalarını ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığın ülke ekonomisine etkisi üzerine yoğunlaştıran Recai Berber milletvekilliği yaptığı dönemde bu alanda sürdürdüğü projelerden de bahsetti. Gıda ve tarımın önemine de değinen Berber sözlerine şöyle devam etti:

“Bir toplumda yaygın olarak bazı hastalıkların ortaya çıkmasının sebebi; o toplumun daha önceden sağlıklı bir beslenme içinde olmamasıdır. Ülkemizde Çernobil faciasının etkisi uzun yıllar sürmüştür. İçtiğimiz çaylara kadar etki eden bu radyasyonun özellikle Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlarımızın sağlığına da olumsuz etkisi olmuştur. Türkiye’nin cari açığını kapatacak en büyük unsur tarımdır. Tarım sektörü de ekonomik bir sektördür. Tarım sektöründe ara eleman yetiştirecek bir tane okul yok. Evet, üniversite bazında var ama diğer sektörlerde olduğu gibi kalifiye eleman yetiştirecek meslek lisesi düzeyinde okul yok. Yapmamız gereken en önemli işlerden biri tarımda altyapı sorunlarını çözmek olmalıdır.

Bir sanayi sektöründe TÜİK her ay düzenli olarak veri topluyor. Bu verileri kendisi topluyor fakat tarımda böyle değil. Tarım İl Müdürlükleri aranıp oradan gelen bildirimlerdeki rakamlara göre belirleniyor. Tarımda da diğer sektörlerde olduğu gibi TÜİK tarafından bağımsız şekilde hazırlanması lazım.”

TEŞVİK ve DESTEKLERİN YENİ BİR SİSTEME GEÇMESİ LAZIM

Bugün devletin girişimcilere önemli destek sunduğunu fakat bu desteğin daha verimli olarak kullanılabilmesi için destek ve teşvik sisteminde bazı değişikliklerin şart olduğunu dile getiren Berber; sektörlerde KDV oranlarının, yıllık ürün fiyatlarındaki değişkenliğin, üreticiyi ve girişimciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Dönemsel dalgalanmaların önüne geçmek için lisanslı depoculuk sistemine geçilmesinin şart olduğunu ifade eden Recai Berber, gıda sektöründe pazarlama ve markalaşma konusundaki tıkanıklıklara da değindi. “Bugün soğuk zincirle Kanada’ya kiraz gönderebiliyoruz fakat İstanbul’a gönderemiyoruz. Bunun sebebi ambalajlama sisteminde yatıyor” diyen Berber; "Türkiye bütün tohumlarını İsrail’den alıyor" söyleminin gerçeği yansıtmadığını, bugün gelinen noktada Türkiye’nin tohum ihracatında önemli bir noktaya geldiğini de sözlerine ekledi. “Canlı hayvan piyasasına girdiğimiz zaman, istediğimiz ülkeden istediğimiz sayıda hayvanı getirme imkânımız yok, çünkü biz aldığımız zaman o ülkenin hayvan fiyatları değişiyor, kendi ülkelerine yetmeyecek hale gelince sınırlama getiriyor” şeklinde hayvancılık ve et fiyatlarında yaşanan her sıkıntıda büyükbaş hayvan ithalatının çözüm olmadığını, bugün yoğun şekilde yaşanan buzağı ölümlerinin önüne geçmenin bile bu sıkıntıların çözümünde önemli bir katkı sunacağını ifade etti.  

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Recai Berber; soru cevap kısmının ardından Girişimci İş Adamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç’un kendisine taktim ettiği hediye ve plaketi kabul etti. Toplu hatıra fotoğraf çekimi sonrası program sona erdi. 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor