Dijital Dünyada Zamanı Nasıl Verimli Kullanabilirsiniz?

Marka Stratejileri ve Teknoloji danışmanı Ecehan Ersöz, teknolojinin, zamanımızı, kararlarımızı, düşüncelerimizi ve ilişkilerimizi tekel altına almasına yetki verdiğimiz şu dönemde, “Zaman Yaratma Stratejileri”ni açıkladı.

Zaman yönetiminin özünün kendimizi iyi tanımaktan, hayat amacımızı ve hayallerimizi doğru tespit etmekten geçtiğini belirten Marka Stratejileri ve Teknoloji danışmanı Ecehan Ersöz, zaman tuzaklarının aşırı teknoloji, acelecilik & kararsızlık, “şimdi”yi kaçırma fobisi, “hayır” diyememek, mükemmeliyetçilik ve erteleme olduğunu söylüyor.

Marka Stratejileri ve Teknoloji danışmanı Ecehan Ersöz, Hyatt Centric Levent İstanbul’da, cemiyetin ünlü simalarının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, “Zaman Yaratma Sanatı”nın inceliklerini anlattı.

Yaşadığımız zamandaki değişimin, bize etkilerinin, mutluluk odaklı bir yaşam için bu etkileri nasıl doğru yöneteceğimizin ve zamanı genişletmenin yollarının konuşulduğu etkinlikte Ecehan Ersöz, "Kendimizi 'Zaman daraldı, acele et, yetiş!' komutlarıyla telkin etmekten vazgeçmemiz gerekiyor. Hayat hepimiz için çok hızlı akıyor. Düşünceler, olaylar, anılar, ilişkiler… Her biri ardı ardına geliyor ve bizi bir koşuşturmacanın içine dahil ediyor. ‘Hep daha fazlası olsaydı’ diye düşünüyoruz. Aslında bizler, zaman araçlarını hayatımızı kolaylaştırmak için geliştirmiştik. Daha sonra dakika, saat ve günler arasına sıkıştık. Oysa her gün bize yüklenen 24 krediyi dolu dolu yaşamak, etkin zaman yönetimi ile birebir ilişkilidir. Ve bu bizim için hayattaki en stratejik konudur.” dedi.

Teknolojinin, zamanımızı, kararlarımızı, düşüncelerimizi ve ilişkilerimizi tekel altına almasına yetki verdiğimiz şu dönemde, “Zaman Yaratma Stratejileri”ni de şu şekilde sıraladı:

Strateji:1 Teknoloji Gurmesi Olmak - Dijitalden Fişimizi Çekmek

Teknolojinin bize sunduğu cazibelere kapılıp akıllı telefonların sanal dünyasını, gerçek dünyadaki iletişime tercih etmemeliyiz. Bulunduğumuz ortamdaki, “şimdi”yi dolu dolu yaşamalıyız. Örneğin gittiğimiz bir konser boyunca kendimizi müziğe kaptırmak ve coşkuyu hissetmek yerine onu telefonumuza kaydederek ölümsüzleştirmek istiyoruz oysa o anın doyasına tadını çıkarmalıyız. “Dijital Diyet” ile kendimizi belirli süreler için fişten çekmeye ihtiyacımız var. Dijital dünyanın yaratıcılarından Bill Gates ve Steve Jobs’un evde teknoloji konusuna ciddi sınırlamalar getirdiklerini ve özellikle yemek masasında telefon veya bilgisayar kullanmadıklarını biliyor muydunuz?

Strateji II: Yavaşlamak & Anı Yakalamak

Şehir hayatının temposu ve teknolojinin hızı ile kendimizle yarış halindeyiz. Bu yüzden bizi biz yapan özelliklerimizi geri plana atıyoruz. Zaman Yönetimi ise durup düşünmeyi hayatımızdaki büyük resmi görmeyi gerektirir. Bu durumun bizde yarattığı sonuçları Milan Kundera “Yavaşlık” isimli romanında şu dizelerle özetliyor: “Telaş hayatı yüzeysel kılar. Hız hayati eksiltir.” Yavaşlıkla anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır. Bir şey anımsamak isteyen kimse yürüyüşünü yavaşlatır. Az önce yaşadığı kötü bir olayı unutmaya çalışan insan ise elinde olmadan yürüyüşünü hızlandırır. Anı hissederek, hayatı içimize sindirerek yaşamak tempomuzu zaman zaman düşürmek ve farkındalığımızı artırmak ile mümkün.

Strateji III: Erteleme

Erteleme bazen net bir hedefe sahip olmadığımızdan ne yapacağımızı bilemediğimiz bazen de bir iş en iyi şekilde yapmak için kendimizi bir türlü hazır hissetmediğimizden ve sürekli en iyi koşulu beklediğimizdenortaya çıkar. Belki yarın belki haftaya derkeniyice gözümüzde büyür, motivasyonumuz düşer veo işten iyice soğuruz. Araştırmalara göre bu şekilde tamamlanamayan işler beyinde “Ziegarnik Etkisi” ne yol açarak bitirememenin yarattığı strese yol açıyor.

Strateji IV: “HAYIR” Mucizesini Keşfetmek

Zaman yönetimi, bazen çevremize, bazen de kendimize “hayır” dememizi gerektirir. Bu sayede kendimize ait olmayan tekliflere karşı sınırımızı çizmiş ve merkezde kalmış oluruz. Aldığınız karar yaşamınızın “mutluluk tuşu”na basıyorsa doğru yoldasınız demektir.

Strateji V: Düşüncemizi Yönetmek

Biz düşündüğümüz şey oluruz o yüzden zaman yönetimi bir bakıma düşünceleri de yönetmektir. Kuvvetli düşünceleler, arkasında “his” barındırır. Zaman zaman korku, endişe ve huzursuzluk duyduğumuzda aslında bu olumsuz düşüncelere negatif duygular ile güç veririz. Olumsuz iç ses ise konsantrasyon dağıtarak strese girmemize ve sonucunda da zaman kaybına yol açar. O yüzden düşüncelerimizi yöneterek olumluya odaklanmak, zaman kazanmanın en iyi yollarından biridir.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor