İşlettiği balık restoranını personel bulamaması üzerine kapatarak Ordu'nun 2 bin rakımlı Akkuş ilçesinde kaz çiftliği kuran 69 yaşındaki girişimci Niyazi Çulluk, siparişlere yetişemiyor. Detaylar haberimizde..
İşlettiği balık restoranını personel bulamaması üzerine kapatarak Ordu'nun 2 bin rakımlı Akkuş ilçesinde kaz çiftliği kuran 69 yaşındaki girişimci Niyazi Çulluk, siparişlere yetişemiyor.
Ordu'da yaşayan 69 yaşındaki Niyazi Çulluk, işlettiği balık restoranını personel bulamaması üzerine kapatarak 2 bin rakımlı Akkuş ilçesinde deneme amacıyla kaz çiftliği kurdu. Gökçebayır Mahallesi'ndeki çiftliğinde 170 kazla işe başlayan Çulluk, kaz yumurtalarının Ordu ve farklı illerden ilgi görmesi üzerine hayvan sayısını artırdı.Kısa sürede Linda ve Çin ırkı kaz sayısını bin 200'e kadar çıkaran Çulluk, siparişlere yetişemiyor.
Kars'ta Kaz Yetiştiriliyor da Ordu'da Neden Yetiştirilmesin?
Balık çiftliğini kapattıktan sonra yeni bir iş arayışına girdiğini, kaz çiftliği hakkında internette araştırma yaptığını söyleyen Çulluk, "Kars'ta kaz yetiştiriliyor da Ordu'da neden yetiştirilmesin?" diyerek yola çıktığını ve deneme amacıyla iki yıl önce kaz çiftliğini kurduğunu anlattı. Genellikle soğuk olduğu için yüksek rakımlı Akkuş ilçesini tercih ettiğini belirten Çulluk, kazların yumurtasını, civcivlerini ve yetişkinlerini gelen talebe göre sattıklarını belirtti.
"Bu İşi Yapmak İsteyenlere de Tavsiye Ederim"
Yumurtayı 15, yetişkin kazı 130, yavrularını ise 25 liradan satışa sunduklarını aktaran Çulluk, günde ortalama 100 yumurta sattığını ve yumurtaları işletmelerden ziyade vatandaşların aldığını ifade etti. Bazı vatandaşların kazları etini tüketmek, bazılarının ise evinin bahçesinde yetiştirmek için aldığını kaydeden Çulluk, "Kaz çiftliği kurduğum için son derece memnunum. Bu işi yapmak isteyenlere de tavsiye ederim." dedi.
Kaz yumurtaları, yavruları ve yetişkinlerine Ordu'nun yanı sıra Türkiye'nin farklı illerinden de talep geldiği belirten Çulluk, taleplerin zaman zaman toplu sipariş şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Çulluk, kazların bakımlarının biraz zor olduğunu, sabahtan akşama kadar hayvanlarla ilgilendiğini anlattı.
Teşviklerle Kaz Çiftliği Sayısı Artırılacak
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya da ilçede kaz çiftliği sayısını artırmaya karar verdiklerini, bunun için üreticileri teşvik ettiklerini aktardı. Niyazi Çulluk'un çiftliğinde üretilen kaz ve yumurtalara Türkiye'nin her yerinden talep geldiğine dikkati çeken Kaya, buradaki çiftliğin devlet desteğiyle daha da büyütüleceğini kaydetti.
Kaya, Akkuş'taki çiftliğin Ordu'da örnek olduğuna işaret ederek, "Şu anda kaz çiftliği kurmak isteyen birkaç üreticimiz var. İnşallah Büyükşehir Belediyemizin teşvikleriyle kentteki kaz çiftliği sayıları artırılmış olacak. Kazın pazar sorunu kesinlikle yok, bu işe girecek girişimciler mutlaka memnun kalacak." dedi.
Yeni Şafak kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.