Türkiye ile Endonezya İkili Ticaret Hacmini 10 Milyar Dolara Taşıyacak

Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi ve Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle düzenlenen Endonezya İş Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi ve Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle düzenlenen Endonezya İş Forumu, Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, DEİK Başkanı Nail Olpak, Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudradjat ve DEİK/Türkiye - Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Halil Tokel'in katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla düzenlenen İş Forumu'na her iki ülkenin iş dünyası temsilcileri katıldı.

"Türkiye ile Ticaret Hacmimiz Çok Daha Genişleyecek"

Her yurtdışı seyahatinde Türkiye'ye gelmek istediğini ve Türkiye'nin kendisi için çok özel bir ülke olduğunu belirten Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, "Türkiye çok zengin bir kültüre ve dünya çapında bir gastronomiye sahip. Önümüzdeki dönemde, Devlet Başkanımızın çizdiği perspektif ile birlikte altyapı, yatırım ve ticari düzenlemeler ile Türkiye ile ticaret hacmimiz çok daha genişleyecek. Endonezya, dünya ekonomisine daha fazla entegre olarak yatırım ve ihracat tabanını daha da güçlendirmeye odaklanacak. Türkiye ile ilişkilerimizin geliştirilmesi bizim kesinlikle en baştaki önceliklerimizden biri. Herşeyden önce Endonezya ve Türkiye'nin bağlarını daha da güçlendirmelerinin birinci sebebi, biz hem tarihi hem de siyasi olarak, dostun ötesinde kardeş iki ülkeyiz. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların geliştirilmesinin ikinci sebebi de biz kendi bölgelerimizde iki büyük ekonomiyiz. Bu iki ülke G-20 ve D-8  gibi platformlarda üye devletler olarak yer alıyor" dedi.

Endonezya'nın dünya ekonomisinde öne çıkan, itibari olan ve  yavaş yavaş gelişen bir ekonomi olduğunu söyleyen Lukita, "Endonezya, son 20 yılda ortalama yüzde 5,2 civarında bir büyüme gösterdi.  2025 yılı itibariyle Endonezya nüfusu 300 milyona ulaşacak ve kişi başına düşen gelir 15 bin dolara çıkacak. Endonezya nüfusunun yarısı da verimli çalışma yaşlarında olacak. Diğer bir sebep ise, jeostratejik önemimiz. Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaşmak için önemli bir merkez. Endonezya ise, tek başına önemli bir pazar olmasının yanı sıra 600 milyonluk Asya pazarına ulaşmak için önemli bir bölgesel merkez konumda yer alıyor" dedi.

2023 Yılına Kadar İkili Ticarette 10 Milyar Dolara Ulaşılacak

2018 yılında Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Lukita, "Endonezya'nın Türkiye'ye ana ihraç ürünleri arasında kauçuk, lif, iplik, kağıt ürünleri öne çıkıyor. Türkiye'nin Endonezya'ya ihraç ettiği ürünler olarak da başlıca petrol yağları, tütün, borat, karbonat ve halı bulunuyor. Bu iki ekonomi arasında ki potansiyeli göz önünde bulunduracak olursak, 2023 yılına kadar ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma yolunda bir taahhütümüz var. Belki bu amaca bu tarihten önce de ulaşabiliriz. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (CEPA) sözleşmesi ve ticarete başlamak için tercihi ticaret müzakerelerinin başlattık. En son Osaka'daki iki ülke lideri konuyu görüştüler ve 2020'nin 1'inci çeyreğinde mallar alanındaki ticaret müzakerelerini bitirmeleri yönünde talimat verdiler. Bu müzakerelerin bitirilmesiyle birlikte, önümüzdeki 1'inci çeyrekte ilerleme kaydedebiliriz. Bu kapsamda ikili ticaret ve iş ilişkilerimiz çok daha güçlenmiş olacak. Bugün Endonezya ekibinde birçok sektörden iş insanımız var ve kağıt, palm yağı, işlenmiş gıdalar, finansal alanlarda yatırımda bulunmak üzere burdalar" şeklinde konuştu.

Öncelikli Sektörler İnşaat, Gıda, Savunma ve Enerji

Türkiye ve Endonezya'nın yüzlerce yıl öncesine dayanan dostluğunun, siyasi ilişkilerin ve ortak inanç değerlerinin yanı sıra, ekonomik alanda da güçlü bir bağı olduğunu belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Coğrafi açıdan birbirimizden ne kadar uzak olsak da, kalplerimizin yakınlığı ile birbirini seven iki ülkeyiz. Geçen yılın itibarıyla 270 milyon dolar ihracat yaptığımız Endonezya'dan 1,3 milyar dolar ithalat yaptık. Amacımız ise karşılıklı ticaretimizi, dengeli bir şekilde yukarı seviyelere taşımak. Bu amaçla, karşılıklı ziyaretlerimiz ve programlarımız sürüyor. Senenin başında 21-23 Ocak 2019 tarihlerinde Cakarta heyet ziyaretimizi gerçekleştirdik. DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi üyelerimizin katılımıyla düzenlediğimiz ziyarette, karşı kanat kuruluşumuzla, bakanlıklar ile büyükelçilikle ve ticaret odalarıyla bir dizi toplantı düzenledik. O ziyaretin bir diğer çıktısı olarak, karşı kanat kuruluşumuz KADIN ile birlikte belirlediğimiz inşaat, gıda, savunma ve enerji sektörleri oldu. Karşı kanat kuruluşumuz ile özellikle bu sektörlerde oluşturacağımız çalışma gruplarıyla birikte ikili ticari ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmek için tüm hızımızla çalışacağız. Sizlerin de bildiği üzere, Endonezya Başkanı Sayın Joko Widodo'nun gündeminde altyapı ve imalat yatırımlarını güçlendirme de bulunuyor. Türkiye-Endonezya İş Konseyimiz de, bu gündem doğrultusunda ve öncelikli olarak belirlediğimiz sektörlerle birlikte, yatırımların ve iş birliklerinin güçlendirilmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek." dedi.

THY, İstanbul-Bali Arasında Direkt Uçuşlara Başlayacak

İki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin henüz yeterli seviyede olmadığını dile getiren DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Halil Tokel, "Şu anda Endonezya ile toplam ticaret potansiyelimizin oldukça uzağında olduğumuzu görüyoruz. Dolayısıyla biz de DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi olarak, iki ülke iş dünyasını bir araya getirerek, ikili iş görüşmeleri ve heyet ziyaretleri düzenleyerek, iki ülke ticaret hacmini üst seviyeye taşımak için çalışıyoruz. Endonezya'nın 2050 yılında dünyanın en büyük 4'üncü ekonomisi olacağı öngörülüyor. Türkiye olarak, Endonezya ile ekonomi ve ticaret alanlarında pek çok ortak payda da buluşmak için adımlar atıyoruz. THY ile önümüzdeki haftadan itibaren Bali ve İstanbul arasında direkt uçuşlar başlayacak. Bu da demek oluyor ki, çok daha fazla bir araya geleceğiz. Karşılıklı ticari ilişkilerimizi yükseltebilmek için Sayın Bakana da birçok somut projemizi sunduk. Kısa süre içinde ticaret adına ihtiyaç duyduğumuz tüm gerekliliklerin yerine getirileceğine inanıyoruz" dedi.

Türk İş İnsanları 17 Temmuz'da Endonezya Ziyaretinde Bulunacak

Endonezya İş Forumu'nda olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudradjat, "Bugün sadece Endonezya'nın ihraç ettiği ürünler için değil, Türkiye ile olan ticaretimizi kat be kat artırmak için bir aradayız. Şuan iki ülkenin ticaret hacmi yeterli seviyelerde değil. Ticaret hacminin artması için iki ülkenin iş dünyası temsilcilerinin yeni ortaklıklar kurmasını istiyoruz. Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretin konusu da tamamen ikili ticari hacminin yükseltilmesi oldu. 17 Temmuz  2019 tarihinde Türk iş insanları Endonezya'da heyet ziyaretlerini gerçekleştirecek. İkili iş birliğimizin gelişmesi için yeni formüllerin üzerinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor