Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye dahil olmak üzere partner ülkelerde yaşayan 16-29 yaş aralığındaki göçmenlerin girişimcilik yeteneklerinin gelişmesine yönelik eğitimler sunmayı hedefleyen Erasmus+ “Young Migrant Entrepreneurs” projesinin koordinatörü oldu. Detaylar haberimi
Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye dahil olmak üzere partner ülkelerde yaşayan 16-29 yaş aralığındaki göçmenlerin girişimcilik yeteneklerinin gelişmesine yönelik eğitimler sunmayı hedefleyen Erasmus+ “Young Migrant Entrepreneurs - Genç Göçmen Girişimciler” projesinin koordinatörü oldu.
İtalya, Hollanda, Romanya, İngiltere’den sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’den Milli Eğitim Bakanlığı’nın partner olarak yer aldığı Genç Göçmen Girişimciler Projesi, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) koordinatörlüğünde yürütülecek.
Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Tamer Atabarut, göçmenler arasında girişimciliğin sosyal, ekonomik ve politik planlar için yeni bir alan olduğunu ve Türkiye’nin barındırdığı göçmen nüfus göz önünde bulundurulursa bu süreçte stratejik bir rol üstlendiğini belirtti. Genç göçmenlerin çeşitli girişim projeleriyle Türkiye ekonomisine katkı sağlamasının aynı zamanda yerel halkla daha da bütünleşmelerini sağlayacağına dikkat çeken Dr. Tamer Atabarut, Genç Göçmen Girişimciler projesinin bütçesinin 200.000 Euro olduğunu kaydetti.
Eğitim projesi için Avrupa Birliği yasalarında olan 16-29 yaş arası göçmenlerin hedef kitle olarak belirlendiğini aktaran Dr. Atabarut, "Her ülkenin mülteciye bakışı farklı. Bu sebeple YME profilimiz için geniş bir çerçeve çizmek istedik. Yasal olarak bir ülkeyi kabul edilenlerle edilmeyenler ayrımı yapmadık. Mülteci kamplarında yaşayanları da dahil ettik" dedi.
Projenin 31 Ocak 2021’de sona ereceğini ekleyen Atabarut, hali hazırda yürüttükleri çalışmaları şöyle özetledi: "Şu anda birinci paket üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Birinci pakette mültecilere anketler uygulanacak. Her proje ortağı minimum 20’şer kişiyle anket yapacak. Anketlerin yapılma sebebi nasıl bir profille karşı karşıya olduğumuzu ve göçmenlerin ne tür ihtiyaçlara sahip olduğunu daha etkin tespit edebilmek.Çıkan sonuçlara göre ön plandaki ihtiyaçlara bakarak, göçmenleri girişimcilik konusunda yönlendirecek eğitmenlere yönelik eğitim programı geliştireceğiz. Anketler bu alanda çalışan STK’lar, kamu kurumları gibi kurumlarda uygulanacak. Ülkemizde ise çeşitli dernekler ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın göçmenler için uyguladığı eğitim kampları bu kanallarımızdan bazıları. Raporumuz için ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nden bilgi desteği alacağız ve göçmen olup kendi başına girişimcilik faaliyetleri yürütenleri belirleyeceğiz.Göçmenler arasındaki iletişim güçlendirmek adına dili Arapça olan bir aplikasyon üretimi sağlanacak. Projemizin bir web sitesi de mevcut. Eğitmen eğitimlerinden önce kendi aramızda pilot bir eğitim programı uygulayacağız. Geri dönüş ve değerlendirmelere göre eğitmen adaylarının yetiştirilmesi aşamasına geçilecek. Bu aşamada göçmenler ve eğitimcilerden gelecek verileri ve geri dönüşleri sürekli takip edeceğiz. Eğitim programında yaratıcılığı ve inovatif düşünceyi merkeze alıyoruz."
İtalya’dan CPA di Giuseppina Bomba, Hollanda’dan Dutch Foundation of Innovation Welfare 2 Work, Romanya’dan Bükreş Politeknik Üniversitesi, İngiltere’den Werkcenter ve Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı’nın proje partnerleri olduğunu belirten Atabarut, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği projenin ekibinde Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümü öğretim üyesi ve Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören ile İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Burcu Rodopman’ın da yer aldığını ekledi.
Genç Göçmen Girişimciler projesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ymeproject.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.