ABD ile İkili Ticarette Öncelikli Sektörler Belirlendi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Pekcan, gerçekleştirilen basın toplantısında ABD ile ikili ticarette öncelikli sektörlerin belirlendiğini açıkladı. Detaylar haberimizde..

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Pekcan, gerçekleştirilen basın toplantısında ABD ile ikili ticarette öncelikli sektörlerin belirlendiğini açıkladı. 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'u ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, mevkidaşı ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gündemin ana konusunun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için atılacak adımlar ve yol haritasını belirlemek olduğunu vurgulayan Pekcan, nisan ayından bu yana söz konusu hedefe ulaşmak için Bakanlık öncülüğünde sektör paydaşlarıyla yaptıkları çalışmaları Ross ile paylaştıklarını dile getirdi.

Pekcan, Ross'un şahsında ABD hükümetinin ticaret hacminin artırılması konusundaki kararlılığını müşahede ettiklerine dikkati çekerek, tüm sektörlerin çok önemli olduğunu ancak ABD tarafının özellikle üzerinde durduğu ve yapılan çalışmaların da teyit ettiği bazı alanları öncelikli sektörler olarak belirlediklerini anlattı.

Bu kapsamda tekstil, hazır giyim, mobilya, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, çimento, kimya, makine ve lojistik sektörlerini ikili ticaret hacminin artırılmasında en öncelikli sektörler olarak belirlediklerine işaret eden Pekcan, şöyle konuştu: "Ayrıca başta çelik olmak üzere bizim için büyük önem arz eden sektörlerimizin karşılaştığı problemleri de kendilerine ilettik ve önerilerimizi de kendileriyle paylaştık. Bu görüşmeler sonucunda ülkelerimizin ticaret bakanlıkları başkanlığında sektör temsilcileriyle beraber sektörel komiteler kurulmasına karar verdik. Türk ve ABD'li firmaları bir araya getirecek olan bu komiteler sonuç odaklı çalışacak ve bu çalışmanın sonuçlarını bir an önce almak üzere iş birliğiyle hareket edeceğiz. Sonuç odaklı yaklaşımımızı en kısa zamanda eyleme geçirerek, karşılıklı ticaretimizi artırmak amacındayız. Bu amaç doğrultusunda Türk ve Amerikan firmalarının her iki ülkedeki dağıtım kanallarına ulaşmasının çok önemli olduğunu, firmalarımız arasındaki temasların anılan süreçte her iki ülke ticaret bakanlıklarının desteğinin yararı ve gerekliliği üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz. Sayın Ross'un gerek resmi görüşmelerinde gerekse iş dünyasıyla yaptığı görüşmelerde ülkemizin potansiyeline bizzat şahit olduğunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın ABD Başkanı'ndan aldığımız güçle oluşan bu yakın iş birliğinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanıyorum."

Pekcan, ABD ile Çin arasında bazı sorunların her iki ülke açısından çeşitli sektörlerde önemli ilave ticaret hacmi yaratacağını tespit ettiklerini belirterek, Türkiye'deki bazı sektörlerin kapasitesini hızla artırarak ABD'ye ürün tedarik etmeye hazır olduklarını ilettiklerini bildirdi.

"Ticaretin Önündeki Engeller Karşılıklı Olarak Kaldırılmalı"

Bakan Pekcan, iki ülke arasında 100 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için engellerin karşılıklı olarak kaldırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Türkiye açısından demir çelik gibi sektörlerde karşılaştığımız engeller, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden çıkarılmamızın sonuçları, otomobil sektöründe uygulanması muhtemel önlemlere de değindik. ABD tarafına da bu konudaki talep ve önerilerimizi iletmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda özellikle SEC 232 olarak bilinen ilave gümrük vergilerinden bazı ülke örneklerinde olduğu gibi ülkemizin de muaf tutulması yönünde taleplerimizi paylaştık."

Söz konusu hedef doğrultusunda en çok potansiyele sahip sektörlerden birinin de "sivil havacılık" olduğuna işaret eden Pekcan, bu sektördeki firmaların kalite, fiyat ve zamanında teslimat açısından rakiplerine göre önde olduğunu söyledi.

Pekcan, mobilya, hazır giyim, tekstil ve otomotiv yan sanayi gibi potansiyeli yüksek sektörlerde de ürünlerin kalitesi ve dünya pazarında artış gösteren faaliyetler sayesinde ABD piyasasında daha büyük işler başarılabileceğini dile getirdi.

"Eximbank İş Birliğiyle Ortak Yatırım Alanlarına Odaklanacağız"

Bazı sektörlere yönelik olarak Eximbank finansman konusunu da ele aldıklarını ifade eden Pekcan, "Türk Eximbank ve US Eximbank iş birliğiyle uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanlarıyla ülkemizdeki ve üçüncü ülkelerdeki ortak yatırım alanlarına odaklanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve ABD'nin çok uzun süredir müttefik olduğunu hatırlatan Pekcan, şunları kaydetti: "Biz Türkiye olarak ABD ile yakın iş birliği içinde çalışmaya hazırız. Sayın Ross'un bu ziyareti ABD'nin de bu konuda hazır ve istekli olduğunun en önemli kanıtıdır. Ross ve ekibiyle 100 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Kısa süre içinde Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başkan Trump, Birleşmiş Milletler Haftası için bir araya gelecek. Ümit ediyoruz ki buradaki ana gündem maddelerinden biri de yatırım ve ticaret olacaktır. Ticari ve ekonomik iş birliğimizi iki ülke arasındaki ilişkilerde itici güç olarak görüyoruz ve bu konudaki çalışmalarımıza devam ediyoruz." 

Ross: "Bizim Hedefimiz 100 Milyar Dolar"

Ross, Türkiye ziyaretinin son gününde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin yüksek ve dengeli olmasını hedeflediklerine işaret eden Ross, "Bizim hedefimiz 100 milyar dolar. Bu da şu anki seviyenin birkaç kat üstü. ABD tarafından Türkiye'ye 50 milyar dolar, Türkiye tarafından da ABD'ye 50 milyar dolar ticaret gerçekleşeceğini umuyoruz. Bu şekilde ticaret miktarımız çok dengeli ve çok büyümüş olacak. Bu rakamlar yüksek ama nispeten de küçük rakamlar. Çünkü, her iki ülkenin, özellikle ABD'nin mallar ve hizmetler alanında yaptığı ticarete kıyasla küçük rakamlar." diye konuştu.

"43 ABD'li ve 52 Türk Firmayla Görüştük"

Ross, bu noktada mütekabiliyet kavramının çok önemli olduğunu ve her iki ülkenin de kendi ticaret hacmini artıracağını söyledi. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de 5 gün geçirdiklerini anımsatan Ross, Türkiye'de yatırımı bulunan 43 ABD'li ve ABD'de iş fırsatlarını değerlendirmek isteyen 52 Türk firmayla görüştüklerini bildirdi.

Ross, zamanlarının büyük kısmını Bakan Pekcan ile geçirdiklerini, Sağlık ile Hazine ve Maliye Bakanları ile görüşmeler yaptıklarını, diğer bakanlarla da bir araya geleceklerini ve bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilerek toplantı gerçekleştireceklerini aktardı.

En kısa zamanda somut olarak neler yapabileceklerine odaklandıklarını vurgulayan Ross, şunları kaydetti: "Bunlar bizim Başkanımız (Trump) ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanacak. Ayın 25'inde yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısında, her iki ülkenin başkanları tarafından da dile getirilip duyurulacaktır. Bu ilk adımdan sonra biz somut sonuçlar ve hemen sonuç alabileceğimiz adımlarla devam etmek istiyoruz. Bunun içinde birçok sektör var."

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor