Türkiye Avrupa, Asya ve Afrika Arasında Köprü Olabilir

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 10. Boğaziçi Zirvesi’ne katılan Almanya Eski Cumhurbaşkanı Chrstian Wulff, Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü olabileceğini belirtti. Detaylar haberimizde..

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 10. Boğaziçi Zirvesi’ne katılan Almanya Eski Cumhurbaşkanı Chrstian Wulff, dünyada değişim rüzgarlarının beklenenin aksine milliyetçilik ve korumacılık yönünde estiğini söyledi. Dünyadaki problemlerin ancak birlikte hareket ederek çözülebileceğini kaydeden Wullf, Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü olabileceğini belirtti.

Almanya Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, 10. Boğaziçi Zirvesi’nin ilk gününde “Yeni Dünya Düzenine Doğru” konulu yuvarlak masa toplantısında değerlendirmelerde bulundu. 90’lı yıllarda Scorpions Grubunun ünlü şarkısı Wind of Change (değişim rüzgarları) eşliğinde büyük değişimler beklediklerini, ancak gelinen noktada bu rüzgarların farklı estiğini söyleyen Wulff, "Günümüzde tüm dünyada milliyetçilik ve korumacılık yönünde eğilimler var ve otokrat yöneticiler daha fazla taraftar buluyor." dedi.

Değişimin beklenenin tersi yönde olmasının 11 Eylül saldırıları, mali krizler ve internet teknolojisindeki gelişmeler gibi nedenleri olduğundan söz eden Wulff, “Arap baharı bize çok umut vermişti. Ama burada internet, denetleme ve dezenformasyon aracı olarak kullanıldı ve Arap baharında da yanıldığımız ortaya çıktı.” dedi.

"Ya beraber olarak çözülür ya da hiç bir zaman çözülmez"

Almanya Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, yaşanan kötü olaylardan etkilenen insanların uluslararası işbirliklerine yöneldiğini örnekleriyle anlattı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD Başkanı Wilson’ın uluslararası işbirliği için çokuluslu görüşmeler yaptığını hatırlatan Wulff, 2. Dünya Savaşı’nın ölümcül uçurumundan sonra ise insanların daha da akıllandığını, silahsızlanma anlaşmaları imzalandığını ve Avrupa Birliği’nin kurulduğunu anımsattı. Bugüne geldiğimizde ise Birleşik Krallık’ın AB’den kopma aşamasına geldiğini, Amerika Birleşik Devletleri’nin de ekonomik korumacı politikaları ile gündemde olduğunu söyleyen Wulff, iklim değişikliği ve dünyayı sarsacak bir finans krizi gibi büyük sorunların ancak ülkelerin beraber hareket etmesi ile çözülebileceğini söyledi. Wulff, “Bu büyük sorunlar ya beraber olarak çözülür ya da hiç bir zaman çözülmez.” diye konuştu.

Wulff ülkelerin bir araya gelememesinden duyduğu endişeyi de; “Şu an dünyada demokrasilerin durumu çok iyi değil ama ekonomiler iyi. Finans sisteminde bir kriz daha olursa, 2007- 2008 gibi bir araya gelip çökmeyi engelleyebilecek güce sahip miyiz bilmiyorum.” sözleri ile dile getirdi.

"Türkiye Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü olabilir"

Christian Wulff değerlendirmesinde dünya gayri safi milli hasılasının yönünü de yorumladı. Gayri safi milli hasılanın Türkiye, Arap dünyası ve Çin’e doğru kaydığını belirten Wulff, Çin’in ve yeni ipek yolu inisiyatifinin ciddiye alınması, Asya’nın da asla gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekti. Wulff Türkiye’nin bu aşamada Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü olabileceğini, bunun en akıllıca yol olacağını söyledi.

"Yurtta sulh cihanda sulh günümüzde de geçerli"

Günümüzde çok kutuplu bir dünyanın söz konusu olduğunu vurgulayan Wulff, bu çok kutuplulukta yaşanan güvensizliğin iki kutuplu dünyaya göre daha fazla olduğunu, bu noktada tehlikenin nereden geleceğinin bilinemediğini savundu. Bu nedenle Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözünü çok anlamlı bulduğunu kaydeden Chritian Wulff, “Bu söz geleceğin de düsturu olmalı” dedi ve Türkiye’nin kendi içindeki çatışmaları önleyebilirse yeni dünyada çok önemli bir güç olabileceğinin altını çizdi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor