Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın Kazananları Ödüllerini Aldı

Garanti BBVA’nın Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın 13.sü gerçekleştirildi. Yarışmanın 2019 yılı kazananları açıklandı. Detaylar haberimizde..

Garanti BBVA’nın Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın 13.sü gerçekleştirildi. Yarışmanın 2019 yılı kazananları açıklandı.

Alanında ilk olan, her yıl yoğun ilgi gören “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” 13. yılını geride bıraktı. 28 Kasım’da Hilton Bomonti’de düzenlenen tören ile ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi’ ödülleri sahiplerini buldu.

Geleceğe güvenle bakan ve hem birbirlerine hem de kendilerinden sonra gelecek girişimcilere ilham olan kadınlardan oluşan güçlü ve büyük bir platforma dönüşen yarışmada,

  • GÜLSHA markasının yaratıcısı Gülşah Gürkan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi,
  • Eray Plastik girişimiyle Müzeyyen Erakuman Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi,
  • Denebunu kurucusu Duygu Akbudak Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi,
  • Es Kariyer kurucusu Esra Odabaşı ise Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi ödülünü kazandı.

Ödül töreninde yaptığı konuşmada girişimcilik konusunun Garanti BBVA’nın stratejik öncelikleri arasında yer aldığını ve bugüne kadar bu alanda pek çok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Türkiye’de kadın girişimciliği bütünsel bir yaklaşımla ayrı bir program olarak ele alan ilk özel banka olduklarının altını çizdi. Baştuğ sözlerine şöyle devam etti: “Güncel veriler, Türkiye’de 133 bin civarının kadın girişimci olduğunu söylüyor. Bu, ülkemizdeki tüm girişimcilere bakıldığında %9 gibi bir orana denk geliyor. 2000’li yılların başında ise bu oran %5 civarındaydı. Gözlemlediğimiz bu yükseliş hepimiz için umut verici olsa da kat etmemiz gereken yol hala çok uzun. Buradan hareketle, kadın girişimciliği çalışmalarına aralıksız devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Garanti BBVA olarak da her zaman, ‘daha fazla neler yapabiliriz’ diye kendimize soruyor, durmaksızın çözümler üretiyoruz. Yıllar önceki çıkış noktamız, güçlü bir ekonomik yapının eşit fırsatlara sahip bireylerle gerçekleşeceğine olan inancımızdı. Bu doğrultuda atılacak en önemli adımın da kadınların iş hayatındaki varlığı ve görünürlüğünün artması olduğunu her geçen yıl daha net gördük. Bu vizyonla, uzun yıllardır sektörde liderlik yaparak, kadın girişimciliği finansman, eğitim, cesaretlendirme ve yeni pazarlara açılmayı kapsayan 4 ayaklı bir program olarak ele alıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın bir yandan da BM tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne hizmet etmesi ayrı bir mutluluk kaynağı. Bugün burada birlikte olma sebebimiz ise bu gurur verici tablonun önemli bir parçası. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sadece bir ödül programı değil. Geleceğe umutla ve güvenle bakan, birbirinden güç alan kadınlardan oluşan büyük bir platform. Yıllar içinde gelişimine şahit olduğumuz ve tüm ülkeye yayılan girişimcilik hikayeleri bizim için birincil motivasyon kaynağı. Sadece yarışmayı kazanan kadın girişimcileri değil, yarışmaya başvuru yapmış tüm kadınları cesaretleri için gönülden kutluyor; 13 yıldır birlikte yol aldığımız Ekonomist Dergisi’ne ve KAGİDER’e bizimle bu heyecanı paylaştıkları için teşekkür ediyorum.”

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile ilgili değerlendirmede bulunan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem; “Türkiye’de girişimci olmak çok zor bir şey. Finansman kaynaklarına ve bilgiye erişmek, bağlantılar kurmak, ekonomideki ve kurlardaki dalgalanmalarla baş etmek ve ayakta kalıp yoluna devam etmek hiç kolay değil. Bu erkek girişimciler için zor bir şey. Ama kadın girişimcilere geldiğinizde bu zorlukları en az üçle çarpmanız gerekiyor. Çünkü işin içine kültürel ön yargılar, ev işleri ve çocuk bakımı, kadının toplum içinde itildiği ikincil rol geliyor. Bir başka ifadeyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçları işin içine giriyor. Dolayısıyla, erkek konuklarımız kusura bakmasınlar ama kadın girişimcilerin başarısı çok değerli. Girişimcilik neden önemli? Çünkü dünyanın her yerinde ekonomiler girişimcilerin, girişimci ruhun ve onun getirdiği yenilikçiliğin omuzlarında yükseliyor. Bu girişimcilik dalgası, bu dinamizm ve KOBİ’ler olmazsa, ekonomiler sadece başarıya doymuş büyük kurumsal şirketlerle yoluna devam edemez. Türkiye ekonomisi de aynı temeller, dinamikler üzerinde yükseliyor. Ve özellikle kadınların bu alandaki potansiyellerini gerçeğe dönüştürmezsek ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve refahı da gerçekleşmez. Kadın girişimcileri desteklemek, burada verilen ödüller, karşımıza çıkan ilham verici başarı öyküleri bu yüzden önemli.”

Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu ise “Ekonomist, Garanti BBVA ve KAGİDER olarak güçlerimizi birleştirdik ve kadın girişimci oranını ikiye katlanmasına katkı yaptık. Eğer kadın girişimciler de kendi aralarında daha fazla işbirliği yaparsa, kadın girişimci oranı yükselmeye devam edecek ve ekonomide beklentilerin üzerinde bir büyüme olanağı yakalayabileceğiz” dedi.

 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor