"İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik" Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kale Grubu’nun yeni nesil sosyal girişimcileri teşvik etmek amacıyla Ashoka Türkiye ortaklığında bu yıl üçüncüsünü düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü sahiplerini buldu. Kazananlar; Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi, Toyi ve Kodluyoruz oldu. Detaylar Haberimizde

Kale Grubu’nun yeni nesil sosyal girişimcileri teşvik etmek amacıyla Ashoka Türkiye ortaklığında bu yıl üçüncüsünü düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü sahiplerini buldu. Erken Aşama kategorisinin kazananı “Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi”, İleri Aşama kategorisinin kazananı “Toyi”, İş Birliği kategorisinin kazananı ise “Kodluyoruz” oldu.

Kale Grubu’nun, 2016 yılında vefat eden Kurucusu Dr. (h.c) İbrahim Bodur’un anısını ve değerlerini yaşatmak adına dünyanın ilk ve en geniş̧ sosyal girişimcilik platformu Ashoka iş birliğinde bu yıl üçüncüsünü düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün kazananları belli oldu. Sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek ve yeni nesil sosyal girişimcileri teşvik etmek amacıyla başlatılan, Türkiye’nin gelecek vadeden sosyal girişimcilerinin ödüllendirildiği programın kazananlarına ödülleri, 3 Aralık Salı akşamı The Seed’de düzenlenen törenle takdim edildi.

Geçen sene olduğu gibi üç kategoride dağıtılan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nde, teknolojiden bağımsız olarak kodlama eğitiminin erişilebilir olmasını sağlayan bir oyun ortamı sunan Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi ile N. Alp Ar, Erken Aşama kategorisinin, çocuklara özel oyun deneyimleri tasarlayan, çocukların etraflarındaki her şeyi eşsiz oyuncaklara dönüştürmelerini sağlayan yaratıcı bir oyun kiti sunan ve oyun hakkı savunuculuğu yapan Toyi ile Elif Atmaca, İleri Aşama kategorisinin, gençlerin hayal ettikleri bir hayata ve ilk işlerine adım atmaları için yazılım eğitimleri veren ve Ahiler Kalkınma Ajansı ile çalışarak etkisini artıran Kodluyoruz ile Gülcan Yayla, İş Birliği kategorisinin kazananı oldu.

Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Didem Altop, StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, TABİT Kurucusu ve Ashoka Fellow’u Tülin Akın, Mikado Danışmanlık Şirketi ile Gelecek Daha Net Gençlik Platformu’nun kurucusu ve Ashoka Fellow’u Serra Titiz, Good4Trust.org Kurucusu ve Ashoka Senior Fellow’u Dr. Uygar Özesmi, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu ile gözlemci üye olarak Dışişleri Bakanlığı AB İlişkileri Genel Müdürlüğü Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan’dan oluşan seçici kurul, uzun bir değerlendirme sürecinin sonunda İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazanan sosyal girişimcileri belirledi.

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile yaşadığı dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden ve harekete geçme cesaretini gösteren sosyal girişimcilerin önünü açmayı; onların yarattığı pozitif etkiye destek olmayı hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki, dünyayı yaşanır hale getirmek için değişim öncülerinin sayısının artmasına ihtiyacımız var.”

Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu ise, “Kale Grubu ortaklığında üç senedir gerçekleştirdiğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü aracılığıyla erken aşama, ileri aşama ve iş birliği kategorilerindeki sosyal girişimcileri desteklemekten mutluluk duyuyoruz. İş dünyasının sosyal girişimcilik ekosistemine verdiği sürdürülebilir katkı şüphesiz çok kıymetli. Umuyoruz ki Kale Grubu’nun üstlendiği bu öncü rol diğer özel sektör kurumlarına da ilham verir. Herkesin fark yaratabileceği bir Türkiye için sektörler arası iş birliklerine ihtiyacımız var” dedi.

Bu sene de başvurular, herhangi bir konu sınırlaması olmaksızın, belli bir bölgede pilot uygulaması bulunan Erken Aşama ve geniş bir bölgede uygulaması bulunan İleri Aşama ile alanında bir ilke imza atarak kurumlar arasında geliştirilen projelerin kabul edildiği İş Birliği kategorisinde değerlendirildi. İlk iki yılda olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda başvuru alarak birçok sosyal girişimciye ulaşılan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü alan her bir sosyal girişimci 50.000 TL ödül kazandı.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü şu sosyal girişimler kazandı:

  • İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Erken Aşama Ödülü’nü kazanan Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi: Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi, tasarladığı oyun ile kodlama ve bilgi-işlemsel düşünmenin temel kavramlarını teknolojiden bağımsız bir şekilde öğreterek kodlama eğitiminin erişilebilir olmasını sağlıyor. 2017 yılında ikinci versiyonu yayınlanan ve ücretsiz olarak erişilebilen Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Oyunu, 80 binden fazla çocuğa ulaşarak kodlama eğitimini daha erişilebilir hale getirdi. Aynı zamanda, Kodlama Haftası Türkiye tarafından öğretmenlere tavsiye edilen kodlama etkinlikleri arasında gösterildi. Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Oyunu, öğrencilerin yanı sıra bilgisayarsız kodlama ve algoritmik düşünme atölyeleri ile öğretmenlere de yeni bakış açısı kazandırıyor.
  • İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İleri Aşama Ödülü’nü kazanan Toyi: Çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını desteklemek için oyun deneyimleri tasarlayan bir sosyal girişim olan Toyi, çocukların etraflarındaki her şeyi oyuncağa dönüştürmelerini sağlayan bir yaratıcı oyun kiti sunuyor. Toyi; şehir yaşamı, okul başarısı baskısı, ebeveyn yönlendirmeleri ve oyuncak sektörünün kısıtları yüzünden yaratıcılıklarını kullanamayan tüm çocukların bu yaklaşımdan ve üründen faydalanabileceğini fark ederek geliştirildi. Teker, ayak, göz, eklem, çubuk, esnek halka ve eklem parçalarından oluşan kit ile 6 yaş ve üstü çocuklar, etraflarında bulunan günlük nesneleri hayallerindeki oyuncaklara dönüştürüyor. Toyi böylece çocukların ihtiyaç duyduğu yaratıcılık, ileri dönüşüm ve 21. yüzyıl becerilerini geliştirmelerini sağlıyor.
  • İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İş Birliği Ödülü’nü kazanan Kodluyoruz: Türkiye’de dünya çapında yazılımcılar yetiştirmek için çalışan, ülkemizi bir teknoloji geliştirme merkezi yapmayı hedefleyen Kodluyoruz, teknoloji ve bilişim alanında yeteneği olan ancak eğitim ve deneyim açısından yeterli görülmeyen gençler için atölyeler, bootcamp’ler ve online açık kaynaklar aracılığıyla gençlere yazılım eğitimleri sunuyor. Bu eğitimlerde katılımcıların yazılım alanında iş bulabilecek teknik seviyeye ulaşması, iş hayatında ihtiyaç duyabileceği pratik bilgileri edinmesi hedefleniyor. Proje kapsamında geçtiğimiz 3 yılda Türkiye’nin dört şehrinde 800 gence ücretsiz yazılım eğitimi verildi. Kodluyoruz; Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde bölgesinde faaliyet gösteren Ahiler Kalkınma Ajansı ile iş birliği yaparak etkisini İç Anadolu bölgesine taşımayı hedefliyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor