Girişimciler İçin Ücret ve Yan Haklar Araştırmasına Katıldınız mı?

Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık veren Talentmelon’un ortak yürüttüğü girişimci şirketlere özel ücret ve yan haklar araştırmasının ikinci raporu için çalışmalar başladı.

Türkiye’nin girişimcilik alanında köklü kurumlarından Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon’un ortak yürüttüğü girişimci şirketlere özel ücret ve yan haklar araştırmasının ikinci raporu için çalışmalar başladı. Rapora da yer almak isteyen girişimciler talentmelon.com/salary-survey sayfası üzerinden katılım sağlayabiliyorlar.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve 2020 başında açıklanan araştırma da farklı ölçeklerde 19 girişimci şirket katılmış, 1.000’ den fazla çalışan için veri sağlamıştı. Alotech, Foriba, Mutlubiev, Scotty ve SmartMessage gibi şirketlerin katıldığı çalışmada ilgi çekici sonuçlar çıkmıştı:

En yüksek maaşlar yazılım alanında

2020 araştırmasının sonuçlarına göre aynı deneyimlere sahip roller arasında en yüksek maaşı alan pozisyonlar sırasıyla Yazılım, Müşteri Başarısı (Customer Success) ve Satış alanlarında yer aldı.

Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri

Girişimleri, yetenek savaşında cazibe merkezi haline getiren ve çalışan bağlılığını artırmayı sağlayan en önemli konular arasında uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri uygulamaları oldu. 2020 başında h aftada en az 1 gün evden çalışma imkanını girişimlerin %47’ sinde sağlanırken, haftanın neredeyse tamamında evden çalışmayı yan hak olarak sunan az sayıda da olsa girişim vardı .

Kadınların maaşı erkeklerden daha düşük

Araştırmanın dikkat çeken bö lümlerinden biri de cinsiyete göre maa şların durumunu gö steriyor. Ortaya çıkan sonuçlara göre tu ̈m rollerin %65'inde; kadın çalışan maaş ortalaması, erkek çalışan maaş ortalamasından %25 daha düşük kalmış durumda. Aynı departman ve düzeydeki rollerin %35'inde kadın çalışanların maaş ortalaması erkeklerin maaş ortalamasından %12 daha yüksek.

Günlük yemek ücreti ortalama 25TL

Giri şimlerin neredeyse tamamı çalışanlarına yemek kartı sunuyor. 2020 için belirlenen vergiden muaf yemek miktarı 23 TL olmasına rağmen, girişimlerin ortalama günlük yemek ücreti 25 TL. Şirketlerin %23’ü bu ortalamanın üzerinde 27-30 TL arasında günlük ücret ö düyorlar.

Özel sağlık sigortası da sunuluyor

Özel sağlık sigortası planlarına bakıldığında, katılan şirketlerin %68’ i tamamlayıcı sigorta ya da ö zel sağlık sigortası sunuyor. Özel sağlık sigortası sunmak için en az iki aylık bekleme süresi, sigorta yan hakkı sağlayan şirketlerin yarısından fazlasında var.

NEDEN ÖNEMLİ?

Bu yılki çalışma, değişen pazar dinamiklerini analiz ederek Start Up ve scaleup kurucularına ücret zammı ve yan haklar stratejilerine ışık tutmayı hedefliyor. Pandemi döneminin özellikle girişimcilere üstesinden gelmeleri gereken büyük ve küçük pek çok zorluğu beraberinde getirdiği biliniyor. Araştırma sonuçlarının hem girişimcilere ve yatırımcılara genel bir rehber olması, hem de bir önceki sene ile bir karşılaştırma sunarak pandemi döneminin etkilerini gözlemleme şansını yakalamayı amaçlıyor.

KİMLER KATILABİLİR?

Çalışmaya sektör bağımsız her girişim katılabiliyor. Yeni çalışmaya talentmelon.com/salary-survey adresi üzerinden katılım sağlanabiliyor. Son başvuru tarihi ise 29 Ağustos olarak belirlendi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor