TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. İşte araştırmanın detayları..
TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak %8,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %6,8 iken kadınlarda %12,0 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 139 bin kişi artarak 32 milyon 588 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puan artarak %49,5 oldu. Bu oran erkeklerde %66,9 iken kadınlarda %32,5 olarak gerçekleşti.
İşsizlik verilerini değerlendiren Allservise yönetim kurulu Başkanı ve İK yöneticisi Ebru Akyüz, şirketlerin eleman bulmakta zorlandığını söyledi. Akyüz şunları kaydetti;
Maalesef bizim gibi istihdam sağlayan şirketlerde eleman bulamamaktan muzdarip durumdayız. Açıkçası bunun iki nedeni olduğunu düşünüyorum. Maalesef ki öncelikli neden iş bulamamaktan değil iş beğenmemekten kaynaklanıyor. Özellikle yeni nesilde iş hayatına ve disiplinine adaptasyonda sorun olduğu gibi aidiyet, sorumluluk alma gibi davranış biçimleri maalesef olmadığı için işi beğenmeme, işten çıkış gibi sorunlarla çok karşılaşıyoruz. İşe giriş-çıkış turnover oranları bir ayın içerisinde %40-50’yi buluyor.
Şirketler Maaş Ödemekte Zorlanıyor
Enflasyon karşısında eriyen maaşların işçilerin maaş taleplerini hat safhada yükselttiğini söyleyen, İK yöneticisi Ebru Akyüz, konuşmasına şöyle devam etti;
Eskiden sektörde ve title karşılığı maaş skalasıbelliyken şu an yeni mezun hiçbir tecrübesi olmayan bir işçi bile 30-40 bin TL net bandında maaş beklentisi içindeler. Ancak işveren cephesinde durumlar hiç iç açıcı olmadığı içinişverenlerde bu aşırı maaş taleplerini karşılamak yerine mevcut kadroya daha fazla maaş vererek verimliliği arttırmaya çalışıyor. Malumunuz işverenin yükü her gün daha da artmaktadır. İnsan kaynakları sağlayan firmalar ve personel gücü ile çalışan tüm sektörler her ay sonu ciddi bir maaş ödemesi ile karşı karşıya kalıyor. Eskiden personel maliyeti %20’lerdeyken şu an personel giderleri yaklaşık %35-40 bandındadır. Maaşlardaki fahiş artışların yanı sıra işverenin ay sonu ödemek zorunda olduğu SGK’nın gecikmesi halinde, devlet tarafından işletilen gecikme faizi 2023 Mart’ta %0,79 iken 2024 Mart’ta %3,34’ü bulmuş durumdadır. Sektördeki tüm firmaların ekonomik olarak ciddi sıkıntılar çektiği finans maliyetlerinin yıllık %50’yi bulduğu bu dönemde devletin istihdam sağlayıcılara farklı teşvikler sağlanması gerekmektedir.
Tüm Firmalar Likit Sıkıntısı Yaşıyor
Ekonomik olarak oldukça sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizin altını çizen Allservise yönetim kurulu Başkanı ve İKyöneticisi Ebru Akyüz konuşmasını şöyle tamamladı;
Paramız her geçen gün biraz daha değer kaybediyor. Tüm firmalar likitte sıkıntı yaşıyor. Bu da nakit akışlarını bozuyor. Nakit akışı bozulan firma krediye yöneliyor. Lakin kredi oranları %50yi bulduğu noktada küçülmeyi tercih eder hale geliyor. Tabii ki bu anlatılanların hepsi bir sarmala dönüşüyor ve işsizlikte geri gelmenin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum.
TÜİK’in 2024 1. Çeyrek İşgücü İstatistiklerini buradan inceleyebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.