Türk Teknoloji Şirketleri Globalde Yeterince Temsil Edilliyor mu?

Son dönemlerde birçok uluslararası teknoloji fuarına katılan teknoloji girişimcisi Cemal Yerlikaya, Türk teknoloji şirketlerinin global etkinliklere katılım sağlamasına rağmen globalde 'yeterince' temsil edilmediğimizi düşünüyor. İşte detaylar..

Son dönemlerde birçok uluslararası teknoloji fuarına katılan teknoloji girişimcisi Cemal Yerlikaya, Türk teknoloji şirketlerinin global etkinliklere katılım sağlamasına rağmen globalde 'yeterince iyi' temsil edilmediğimizi düşünüyor. Yerlikaya, konu hakkında şunları söylüyor;

Son dönemlerde birçok uluslararası teknoloji fuarına katılma şansım oldu. Bu etkinlikler boyunca, Türk teknoloji şirketlerinin de katılım gösterdiklerini takip etmiş olmama rağmen bu tür global platformlarda 'yeterince' temsil edilmediğimizi düşünüyorum.

20+ yıldır teknoloji sektöründe olan tebrübeli girişimci Yerlikaya, bu temsil eksikliğinin temel nedenlerini şöyle sıralıyor;

💵 Yüksek Katılım Maliyetleri

Stand ücretleri, seyahat masrafları, konaklama masrafları, vb. birçok konuda yüksek maliyetler, özellikle küçük ve orta büyüklükteki girişimler için büyük bir engel teşkil ediyor. Dövizdeki yüksek parite de bu konuda işleri zorlaştırıyor.

🇺🇲 Dil Bariyeri

Etkin bir iletişim için, ürün ve hizmetlerimizi anlatırken dil engeli, önemli bir kısıt olarak karşımıza çıkıyor. Standart bir iletişimin ötesinde alana özgü teknik bir terminolojiyi akıcı şekilde kullanmak çok büyük fark yaratıyor.

💡 Pazarlama ve Tanıtım Stratejileri

Uluslararası pazarda rekabet edebilmek adına güçlü bir pazarlama stratejisine sahip olmamak, şirketlerimizin geri planda kalmasına neden olabiliyor. Ürüne/Hizmete odaklanmak çok önemli ancak doğru şekilde pazarlanamayan ürün ya da hizmet muhteşem geliştirilmiş de olsa başarılı olma yolunda geride kalıyor ne yazık ki.

🎯 İnovasyon ve Ar-Ge Yatırımları

Fuarlarda en çok dikkat çeken şirketler, inovasyona ve Ar-Ge'ye önem verenler oluyor. Maalesef bazı şirketlerimiz bu alanda yeterli yatırımı yap(a)mıyor.

Türk teknoloji girişimlerinin global arenadaki temsil eksikliğinin temel nedenlerini bu şekilde sıralayan Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamlıyor;

Bu sorunları nasıl aşabileceğimizi düşünmek lazım. Kanaatimce, devlet desteklerinin daha fazla artırılması, uluslararası iş birliklerinin daha çok teşvik edilmesi ve dil ile pazarlama becerilerinin geliştirilmesi için daha fazla eğitim ve mentorluk programlarının sunulması gerekiyor.

Bir diğer yandan, global açılım ve uluslararası bir marka olma hedeflerimiz varsa bu konuların ne derece önemli olduğunun anlaşılması için firmalarımızda farkındalık oluşması da şart.

Teknoloji girişimcisi Cemal Yerlikaya'nın izlenimlerini ve tespitlerini siz değerli okurlarımızla paylaştık. Peki, siz ne düşünüyorsunuz?

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor