Kamuda "Eşdeğer Parça" Uygulaması Haziran 2015'te Devreye Girecek!

Fikri Işık: “Otomotiv sektöründe yerli otomotiv yan sanayisini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik. 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek.” Detaylar haberimizde..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından "Hedefimiz üretim ve teknoloji üssü bir Türkiye inşa etmek" sloganıyla gerçekleştirilen Yerli Malı Belgesi lansmanına katıldı.

Lansmanda konuşan Bakan Işık, yeni Türkiye'nin vizyonunun yüksek gelirli bir ekonomi yaratmak olduğunu belirterek, bunun da olmazsa olmazının sanayinin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün yapısına kavuşturmak olduğunu ifade etti.

Özellikle yüzde 4'ler seviyesinde olan yüksek teknolojili ürün üretimini ve ihracatı yüzde 15'ler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi:

"2014 yılının ocak-kasım döneminde toplam dış ticaret açığımız 76 milyar dolar, bunun 48 milyar doları orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde meydana gelmiş. Bu konuda sanayiyi dönüştürmek temel hedefimiz. Kamuya hayati görevler düştüğünün bilincindeyiz. Bunu başarabilmek için imalat sanayindeki Ar-Ge harcamalarına daha fazla odaklanmak durumundayız. Özellikle Ar-Ge harcamalarında imalat sanayinin payı yüzde 60'larda. Bu oran yüzde 80'lerin üzerine çıkarılmalıdır. Ar-Ge harcamalarında ülkelerin imalat sanayinin payına baktığımızda, Almanya ve Güney Kore'de yüzde 89, Japonya ve Çin'de yüzde 87, İngiltere'de yüzde 74, Meksika'da yüzde 69, ABD'de yüzde 67 ve Türkiye'de yüzde 64'tür.  Bu konuda almamız gereken ciddi bir yol var."

"Yerli Ürün Belgesi Olan Bir Ürünü Kamu Satın Almak Zorunda"

Işık, 2014 yılında devlet malzeme ofisinin doğrudan yaptığı alım miktarı 2 milyar lirayı geçtiğini, kamunun toplam yaptığı ihale rakamının 16 milyar liranın üzerinde olduğunu anlatarak, kamu alımlarını artık kaldıraç olarak kullanmayı hedeflediklerini belirtti.

Yerli Malı Tebliği'nden sonra verilen belge sayısının 330'a ulaştığını bildiren Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu arada orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün listesini hazırladık. Kamu İhale Kurumu 2 bin 139 kalem olarak bunu ilan etti. Kamu alımlarında yerli avantajı yüzde 15. Bunu kamu alımı yapan kurumlar yüzde 93 uygulamamış. Şimdi orta yüksek ve yüksek teknolojide yüzde 15 fiyat avantajını uygulamak zorunlu hale geldi. Yüzde 15 dahi pahalı olsa yerli ürün belgesi olan bir ürünü kamu satın almak zorundadır. 'Ben alırsam soruşturma açılır mı? Başıma bir şey gelir mi?' gibi bir şey yok, kanun bunu emrediyor. İkincil mevzuatı da hazırladık şu anda yürürlüktedir. 330 ürünün Yerli Malı Belgesi alması sevindiricidir. Kamu tedariğinin önemli bir kısmını yerli temin edecek."

Işık, kamu ihalelerine girmek için ihtiyaç olan iş bitirme belgesini teknolojik ürünlerde bir engel olmaktan çıkardıklarını belirterek, eğer bir ürün Ar-Ge sonucu geliştirildiyse Bakanlık olarak teknolojik ürün deneyim belgesi verdiklerini, bu belge ile iş bitirme belgesi aranmadan firmanın ihaleye girebildiğini aktardı.

Şu ana kadar 13 teknolojik ürün deneyim belgesinin alındığını kaydeden Işık: "Bütün bu hedefleri gerçekleştirmek için ithal etmek zorunda kaldığımız bazı ürünlerde de savunma sanayisinde başarılı şekilde uygulanan 'ofset' dediğimiz sanayi işbirliği programını da buraya uyguluyoruz. 'Eğer ithalat yapacaksanız, ithalatın yüzde 50'sini yerli kaynaklardan karşılayacaksınız' diyoruz. Bu da yürürlüktedir." şeklinde konuştu.

Işık, bu yılı Türkiye'nin mesafe alabileceği bir yıl olarak gördüklerini ifade ederek, yerlilik oranlarını önemsediklerini; mobilyada yüzde 86, giyimde yüzde 82, tekstilde yüzde 63 yerlilik oranına sahip olunduğunu kaydetti. Tekstilin yüksek teknolojili ürün gamına girmediğini ama buradaki hedeflerinin katma değeri yüksek ürün gamına geçmek olduğunu vurgulayan Işık, bunun için de tasarıma yoğunluk verdiklerini söyledi.

"Tasarım Ofisleri Ar-Ge Merkezleri Gibi Desteklenecek"

Bakan Işık, tasarım ofislerinin Ar-Ge merkezleri gibi desteklenmesini sağlayacak kanunun hazırlığını tamamladıklarını, yakında Bakanlar Kurulu'na sevk edeceklerini, en kısa sürede tasarım ofislerinin Ar-Ge merkezleri gibi destekleneceğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Artık kendi tasarımlarımızla kendi ürünlerimizi geliştireceğiz. Aynı ürünleri bugün sattığımızın 2-3 katına satma imkanına kavuşacağız. Özellikle yerli patentli ürünlerin lisans gelirlerini artırmak için vergi teşviği uygulamasını da ay sonuna kadar Maliye Bakanlığımız tebliği yayımlayacak, hayata geçmiş olacak. Bir araştırmacımız yaptığı araştırma sonucunda patent ve patentten sonra elde ettiği gelirinden vergi alma noktasında yarısından vazgeçiyoruz."

Bakan Işık'tan Hem Otomotive Hem de Vatandaşa Müjde

Bakan Işık, bir müjde paylaşmak istediğini belirterek, şunları anlattı: "Otomotiv sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biridir. İhracatta, hazır giyim ve tekstili birleştirirsek ikinci, birleştirmezsek en fazla ihracat yaptığımız sektör. Bu sektörde yerli otomotiv yan sanayisini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik. Hazine Müsteşarlığımız da 13 Ocak'ta tebliğ yayımladı, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak. İlk 2 yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. Böylece otomotiv yan sanayinde yerli üretimi artırmış olacağız."

Bunun tüketici açısından da son derece önemli olduğunu ifade eden Işık, tüketici üzerindeki maliyet baskısının azalacağını, ayrıca sigortanın çok maliyetli parçaları sigortalamadığı için oluşan mağduriyetin ortadan kalkacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ firmasına Yerli Malı Belgesi verdi.

sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi reel sektörde faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor