Cebinde Kara Delik Olan Girişimciler İçin 9 Tasarruf Yöntemi

Bir çoğumuz finansal hatalar yüzünden para biriktiremiyoruz. Birikim yapamayanlar için en sık yapılan hataları ve ufak düzeltmelerle buhar olup giden paraların birikime dönüşebilmesi için 9 tasarruf yöntemini paylaşıyoruz..

Bir çoğumuz bütçemizdeki kara delikler yüzünden para biriktiremiyoruz. Özlem Denizmen birikim yapamayanlar için en sık yapılan finansal hataları derledi ve ufak düzeltmelerle buhar olup giden paraların birikime dönüşebilmesi için 9 tasarruf yöntemi önerdi.

1) Yanlış Zamanda Alışveriş

Alışverişlerinizi alacaklarınızın en ucuz dönemine denk getirin, senede yüzlerce lira tasarruf edin. Marketleri indirim günlerinde ziyaret edin. Kıyafet alışverişinde sezon sonu indirimlerinden faydalanın. Mağazalar mobilyaları bir iki çizikle outlet mağazalarına atıyorlar. Evinize eşya almadan önce bu yerleri gezdiğinizden emin olun. Telefon, internet, televizyon üyelikleri için markaların sitelerini sık sık takip edin. Kampanyaları kaçırmayın.

2) Fişi Çekin

Uydu alıcısı, tost makinesi, alarmlı saat… Elektrikle çalışan aletler kullanmadığınızda bile fişe takılıyken elektrik harcıyorlar. Kabaca bir hesapla fişteyken 3W elektrik tüketen 20 alet senede fazladan yaklaşık 100 liranın çöpe atılması demek.

3) Hesap İşletim Ücretleri

Kredi kartı ya da vadesiz hesabınız için ücret almayacak bankaları araştırın. Hiç olmadı faturalarınız için otomatik ödeme talimatı vererek bu masraftan kurtulabilirsiniz. Bankanızı arayın, bu konuda ne gibi teklifleri olabileceğini sorun.

4) Pratik Yöntemler Bulun

Çok pratik, hemen uygulayabileceğiniz yöntemlerle evde enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Sık kullanmadığınız odalardaki kalorifer peteklerini kapatabilir, tatile çıkarken kombinizin vanasını kısabilirsiniz. Daha yüzlerce yöntemi internette biraz araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.

5) Yanlış Mağazadan Alışveriş

Bir markete girip bütün ihtiyaçları oradan tamamlamak tabii ki kolay. Baklagilleri aldıktan sonra yan reyondan temizlik malzemelerini kap, kasap reyonundan da tavuğu al, parayı öde, çık. Halbuki bunların hepsinin ayrı ayrı ucuzcuları var. Marketleri gezin. Her firmanın fiyatlarıyla müşterileri cezbettiği alanlar farklı. Mümkünse biraz daha zaman ayırıp fiyatları karşılaştırın. Uzun süre bozulmayan ürünler için toptancılara uğrayabilirsiniz.

6) Gizli Markaları Keşfet

Kıyafet alırken, ‘Aman boyası çabuk akar, bir yıkamada çeker, hemen yırtılır…’ Gıda alışverişinde ise ‘Sağlıksız koşullarda üretiliyordur, katkı maddesi vardır’ diye tereddüt ediyoruz. Bunlar bizi marka alışverişine iten düşünceler. Haksız da sayılmayız. Hayati önem taşıyorlar. Siz yine de komşulara, dostlara sorarak, onların tavsiyesiyle gizli kalmış ucuz ama kaliteli markaları keşfedebilirsiniz. Çok daha az paraya kaliteli alışveriş yapmak mümkün.

7) Gecikme Bedelleri

Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, televizyon, kredi kartı, kredi ödemeleri… Bu liste uzayıp gider. Aylık rutin ödemelerimizin sayısı ne kadar fazla değil mi? Her ay 2 ya da 3 tanesini ödeme gününden geç ödesek gecikme faizleri başımızı ağrıtıyor. Belki bir tanesi için miktar az görünüyor ama 2-3 tanesi birleşince rakam artıyor. Son ödeme günlerini geçmemek şart. Bu konuda otomatik ödeme talimatı ilaç gibi gelecektir.

8) Bir Paket Sigaranın Gerçek Maliyeti

Türkiye’de ortalama bir paket sigaranın maliyeti 8 lira. Peki yol açtığı hastalıklar nedeniyle sağlık hizmetlerine verdiğiniz paraları hiç düşündünüz mü? Yani bu zaafınıza ödediğiniz miktar paket fiyatıyla eş değer değil. Dünyada bunun üzerine araştırmalar yapılıyor ve sonuçlar tüyler ürpertici. 35-40 yıl sigara içen birisinin sigaraya bağlı hastalıklara, giysi ve ev temizliğine harcadığı paraları da ekleyince bir paket sigaranın maliyeti ülkeye göre 6-16 katına kadar çıkabiliyor. Yani en kötü ihtimalle bir paket sigara 48 lira. Sigarayı bırakın, günde tam 48 lira tasarruf yapın.

9) Bereketli Hesap

Bir hesap açmışsınız. Her ay, hiç olmasa 3 ayda bir bu hesaba para aktarıyorsunuz. Tebrikler. Birikim yapmanın keyfine varmışsınız demektir. Bunu tadan kolay kolay bırakamıyor. Belirtmeden geçmeyelim, yaptığınız birikim kadar parayı nerede biriktirdiğiniz de bir o kadar önemli. Pasif bir hesaptaysa üzerine eklenmeyecek her kuruş sizin için kayıptır. Bankaların birikim hesaplarını inceleyin. Faiz düşünmüyorsanız altın hesapları size göre olabilir.

ParaDurumu kaynaklı derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 10.501 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor