Bilişim 500 Şirketlerinin 2022 Geliri 372 Milyar TL'ye Ulaştı!

Bilişim sektörünün kılavuz niteliğindeki araştırma “Bilişim 500 – İLK BEŞYÜZ BİLİŞİM ŞİRKETİ Araştırması” tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre, ilk 500 bilişim firmasının 2022 yılında toplam geliri 372 milyar TL oldu.

Bilişim sektörü, Türkiye'nin önde gelen bilişim firmalarını sıralayan ve kılavuz niteliğinde olan "Bilişim 500 - İLK BEŞYÜZ BİLİŞİM ŞİRKETİ Araştırması" sonuçlarına göre, 2022 yılında ilk 500 bilişim firmasının toplam geliri 372 milyar TL'ye ulaştı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 74'lük büyümeyi temsil ediyor.

Araştırmada, 89 yeni şirket yer aldığı görüldü. Sıralamaya giren şirketlerin 187'si yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösterdi. En yüksek büyüme ise yazılım sektöründen geldi.

İlk 500 Bilişim Şirketi arasında birincilik ödülü Turkcell'in oldu. 24 yıldır düzenlenen 'Bilişim 500 Ödül Töreni'nde Turkcell adına bir mesaj ileten T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin bilişim altyapısını güçlendirmek gerektiğini vurgulayarak, yerli ve milli ürünlerin önemine değindi.

Türkiye'nin İlk 500 Bilişim Şirketi-Bilişim 500 Araştırması sonuçları, M2S Araştırma Şirketi tarafından 9 Ağustos 2023 tarihinde düzenlenen ödül töreninde açıklandı. "Dağıtıcı", "Sistem Entegratörü ve İş Ortağı", "Uluslararası Merkezli Üretici/Üreticinin Temsilcisi", "Türkiye Merkezli Üretici", "Bilişim 500 Plus" ve "Türkiye Ekonomisine Katkı" olmak üzere 6 ayrı ana kategoride ödüller takdim edildi.

Türkiye Ekonomisine Katkı kategorisinde, Yılın Finans Bankacılık Sektörü Yazılım Kategorisi birincisi Intertech, Yılın Yapay Zekâ Kategorisi birincisi KoçSistem olarak belirlendi. Ayrıca Yılın Ar-Ge Yatırımı, Yazılım İhracatı ve Hizmet İhracatı kategorilerinde de birinciler belirlendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'nin en büyük 10 bilişim firması ise sırasıyla Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Arena, Teknosa, Bilkom Bilişim, Armada Bilgisayar, Penta Teknoloji ve Lenovo Türkiye oldu.

2022 yılı araştırmasına göre, sıralamaya giren şirketlerin gelirleri yüzde 74 artarak 372 milyar TL'ye ulaştı. Ayrıca Türkiye Merkezli Üretici Yazılım kategorisinde yüzde 84'lük bir büyüme kaydedildi. Şirketlerin 187'si yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösterdi ve en yüksek büyümeyi yüzde 501 ile yazılım şirketi Erka Grubu gerçekleştirdi.

2022 yılında finans, perakende ve üretim gibi temel sektörler en yüksek teknoloji yatırımlarını yapan sektörler olarak öne çıktı. Ayrıca yapay zeka ve nesnelerin interneti yatırımlarında artış görüldü.

Bu yıl ki ve önceki yıllara ait Bilişim 500 Katalog larını bthaber.com/b500pdf buradan inceleyebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor