Türkiye Girişim Ekosistemi Dördüncü Çeyrekte Hızla Yükselecek

“Türkiye Girişim Ekosistemi” araştırması 2023 ilk sonuçları açıklandı. Verileri değerlendiren Duygu Eren, yılın ilk yarısında tüm dünyada düşüş yaşandığını, 3. çeyrekte ekosistemin toparlanıp 4. çevrekte çıkış olacağını söyledi.

Startups.watch tarafından hazırlanan ve dönemsel bazda gerçekleşen yatırım ve satın almaları içeren “Türkiye Girişim Ekosistemi” araştırmasının 2023 yılı ilk yarı sonuçları açıklandı. 2023’ün ilk yarısında 130 yatırım turunda 111 milyon dolar yatırım yapıldı. İkinci çeyrek bazında bakıldığında ise 72 yatırım turunda 52 milyon dolar yatırım yapıldı. Tutar olarak bakıldığında geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 59 düşüş dikkat çekti. Benzer şekilde İngiltere’de de yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yatırım tutarı yarıdan fazla düştü.

Üçüncü çeyrek toparlanma dördüncü çeyrekte de çıkış bekliyoruz

Verileri değerlendiren Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, tüm dünyada şu anda 500 binin üzerinde melek yatırımcı olduğunun altını çizerek, “Türkiye'de lisanslı melek yatırımcı sayısı ise 907 kişi. Girişimcilik ekosisteminde ilk 6 ay dramatik düşüşlerin yaşandığı bir 6 ay oldu. Geçen sene Türkiye'de 66 girişime 502 milyon dolar yatırım yapılırken, bu sene ilk çeyrekte 55 girişime 56 milyon dolarlık yatırım yapıldı. İlk çeyrek rakamlarının hem global noktada hem de Türkiye noktasında bu kadar düşük olmasının farklı farklı sebepleri var. Globale baktığımızda San Francisco’da bankacılık krizi yaşanmakta ve hala artçıları devam ediyor.

Avrupa'da 2022 yılında çıkan ve aslında kimsenin beklemediği savaş hala sürmekte. Dünyanın her yerinde hemen hemen büyük ekonomilerde enflasyon konusu var ve ülkemizin maalesef yaşadığı üzücü deprem felaketi ve seçimin getirdiği belirsizlikler ilk çeyrekte metriklerin bu şekilde gelmesine sebep oldu. İkinci çeyreğin metrikleri de benzer şekilde geldi. Keiretsu Forum Türkiye olarak beklentimiz üçüncü çeyrek itibariyle her şeyin biraz toparlanması ve dördüncü çeyrekte de çıkış yaşanması.” dedi.

3 yeni yatırım yolda

Keiretsu Forum Türkiye’nin geçen seneyi 11 yatırımla kapattığını da sözlerine ekleyen Eren, “Bu sene şu ana kadar 8 yatırım açıkladık. Bu ay 3 yatırım daha açıklayacağız. Bizim yatırımcılarımızın yatırım veya risk alma iştahı kesilmiş değil. Tam tersi pandemiden sonra biz de biraz duraksamıştık fakat bu sene kendi tarafımızda yine oldukça iyi gitmekteyiz. Dünyaya baktığımızda güvenlik aynı zamanda da internetle ilgili olan her şey bizim için de çok önemli. Siber güvenlik girişimleri yatırım almakta fakat bu yatırımlar tabii ki melek yatırımcılığa oranla görece daha büyük ölçeklerde yapılmakta. Enerji çok ön plana çıktı. Son zamanlarda bizim de birkaç enerji yatırımımız var. Enerjinin gündemini çok parlak görüyorum. Türkiye deyince fintek ve SAAS girişimleri de hala olmazsa olmazlarımız. Teknoloji şirketlerinin sadece büyümesi değil, istihdama olan katkıları, aldıkları yatırımlar ve aslında şu anda da yeni nesil ekonomi diyeceğimiz kendi ekonomi modellerini yaratmaları da dünya açısından çok kritik noktalardan biri.” şeklinde konuştu.

Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren'e değerlendirmeleri için teşekkür ediyoruz. .Startups.watch tarafından hazırlanan ve dönemsel bazda gerçekleşen yatırım ve satın almaları içeren “Türkiye Girişim Ekosistemi” araştırmasının 2023 yılı ilk yarı sonuçlarına buradan erişebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor