Global Rekabet Çinli Startup'lara Darbe mi Vuruyor?

2017 yılında Çinli startup'lar iyimserlik ve girişimcilik ve inovasyona yönelik önemli bir devlet desteği yaşadı. Ancak, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin de etkisiyle bu desteklerde gerileme söz konusu. İşte detaylar..

2017 yılında Çinli startup'lar iyimserlik ve girişimcilik ve inovasyona yönelik önemli bir devlet desteği yaşadı. Ancak, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin de etkisiyle hükümet politikasında finansal riskten arındırma ve düzenleyici değişikliklere yönelik bir kayma, ciddi bir dönüşüme yol açtı. Finans, eğitim, oyun ve teknoloji gibi sektörler bu dönüşümden derinden etkilendi.

Girişimciler, P2P borç verme platformlarının toplu olarak kapatılması, 2021'de özel derslere getirilen ciddi kısıtlamalar ve artan düzenleyici denetim gibi engellerle karşılaştı. Hem yerli hem de yabancı yatırımlardaki düşüş ve hükümetin kamu iktisadi teşebbüslerini tercih etmesi zorlu bir ortam yarattı. Çin'deki ABD özel sermaye ve girişim sermayesi yatırımları önemli ölçüde düştü.

Hükümet, teknoloji sektöründe güvenliğe vurgu yaparak tüm ulusu kapsayan bir yaklaşımla yanıt veriyor. Dünya İnternet Konferansı bu değişimin altını çizdi. Girişimciler zorlu iş ortamıyla ilgili endişelerini dile getiriyor, pek çok startup zorlanıyor ya da iflasla karşı karşıya kalıyor.

Zorluklara rağmen, hükümetin yakın zamanda özel ekonomiyi destekleme taahhüdü var. Girişimciler, zorlukları kabul etmekle birlikte, hayallerine ve girişimcilik ruhuna bağlı kalmakta ve bunu kendi yerleri olarak görmekte.

Genel tablo, Çinli startup'lar için mevzuat değişiklikleri, küresel gerilimler ve ekonomik önceliklerden etkilenen karmaşık ve belirsiz bir manzara sunuyor.

Asya Pasifik Raporu 45. Hafta kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz. Eğer Asya Pasifik bölgesindeki önemli gelişmeleri takip etmek isterseniz Yavuz Selim Şen'in hazırladığı Asya Pasifik Raporu bültenlerine chiefasiaofficer.substack.com adresinden abone olabilirsiniz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor