Türkiye, Gizliliği Olmayan Verileri Girişimcisine Açmalı

Veri Teknolojileri Uzmanı Akan Abdula, yapay zeka ve veri dünyası hakkında yaptığı değerlendirmede, “Türkiye girişimcisine verisini açmıyor. Bizde veri açma neredeyse sıfır. Bunlar gizliliği olmayan veriler. ABD’de açık veri oranı yüzde 23 seviyesinde” ifadelerini kullandı. İşte detaylar..

Veri Teknolojileri Uzmanı Akan Abdula, üretken yapay zeka alanında trendlerin nasıl olduğunu ve yapay zekanın nasıl bir veri dünyasından beslendiğini değerlendirdi.

Insaların bıraktığı her adımın bir veriye dönüştüğünü ve işlendiğini belirten Abdula, 3 milyar insanın dijital gözlem altında olduğunu belirtti. Abdula, yapay zekanın bu verilere bulut teknolojisiyle ulaştığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Verinin büyüme hızı ile veriyi işleyecek teknolojinin büyüme hızı aynı değil. Veri işleyecek teknolojiler geriden geliyor. Şu an süper bilgisayarların 6 ayda çözdüğü problemi kuantum teknolojileri 2-3 mikro saniyede çözecek. Birçok global marka kuantum teknolojisini geliştiriyor. Kuantum teknolojileriyle verinin büyüme ve verinin işlenme hızı aynı olacak. O zaman çok daha büyük bir resimle karşı karşıya kalacağız.

Türkiye’nin ve diğer ülkelerin girişimciler için temin ettiği açık veri konusuna da değinen Abdula, “Türkiye girişimcisine verisini açmıyor. Bizde veri açma neredeyse sıfır” dedi. Söz konusu verilerin gizliliği olmayan veriler olduğunu söyleyen Abdula, ABD’de girişimciler için açık olan verinin yüzde 23 seviyesinde olduğunu belirtti.

Bir belediyenin kış mevsimi boyunca kullandığı tuz oranının ya da otobüslerin gecikme sürelerinin açık verilere örnek olarak verilebileceğini söyleyen Abdula, açılacak bu veriler ile girişimcilerin diğer ülkelerdeki veri işleme şirketleriyle daha rekabet edebilir hale gelebileceğini kaydetti.

BloombergHT kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor