ODTÜ'yü Bitirdi, Rahatsızlanınca İşini Kurdu, Dünyaya Açıldı!

Dünyanın en iyi zeytinyağı üreticileri listesi olan "EVOO Dünya Sıralaması"nda son iki yıldır üst üste 4'üncü sırada yer alan Bahar Alan, bu yılki hedeflerinin birinciliğe yerleşmek olduğunu söyledi. İşte detaylar..

ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, 20 yıl kurumsal hayatta çalışan Bahar Alan, 2017 yılında zeytinyağı üretimine başladı. Alan, kolunda kötü huylu olduğundan şüphelenilen bir tümörün tespit edilmesinin ardından sağlıklı bir yaşam için harekete geçmiş ve zeytinyağı ile bu süreçte tanışmış. İşte anlattıkları:

Ayvalık'ta zeytin bahçesi alarak işe başlayan Alan, Amerika'ya hem tadım hem de zeytinyağı üretimi üzerine eğitim almaya gitti. Bu alanda çalışan danışmaları Türkiye'ye getiren Alan, üretim sürecinde onların desteğinden de yararlandı.

Kendi markasını kuran (Nova Vera) Bahar Alan, şu an 1600 dönümlük arazide bulunan toplam 55 bin zeytin ağacından elde edilen ürünler ile üretim yaptıklarını anlattı. Üretime başladıkları günden bu yana birçok ödül aldıklarını dile getiren Alan şunları söyledi;

5 yılda 350'den fazla altın madalya aldık. EVOO Dünya Sıralaması'nda son iki yıldır üst üste dünyanın en iyi 4'üncü zeytinyağı üreticisi konumundayız. Bu seneki hedefimiz, bunu birinciliğe taşımak. Bunun yanı sıra dünyanın en iyi jürilerinin tadım yaptığı yarışmalarda da çeşitli dönemlerde alınan 'ülkenin en iyisi', 'sınıfının en iyisi' ve 'dünyanın en iyisi' gibi ekstra ödüller aldık." dedi. İçilebilir kalitede zeytinyağı üretmeye çalıştıklarının altını çizen Alan, "Çocukların beyin ve kemik gelişimleri için zeytinyağı önemli bir unsur. Bu nedenle çocuk zeytinyağını da çıkarttık.

Türk zeytinyağlarının kalitesinin, yurt dışında çok tanınmadığına işaret eden Alan konuşmasına şöyle devam etti;

Yurt dışında 'ucuz zeytinyağı' olarak biliniyor. Biz yaptığımız üretimle aslında Türkiye'den de çok iyi yağlar çıkabileceğini, farklı çeşitlerin güzel işlenebileceğini dünyaya gösteriyoruz. Tüm yerel zeytin çeşitlerinin bir arada olmasını, bu zeytin çeşitlerinin tek bir bahçe içerisinde hasadını yapmayı istiyoruz. Türkiye'nin yerel zeytin çeşitlerini en iyi işleyen firma olmak gibi bir niyetimiz var.

Alan, son yıllarda zeytinyağında yaşanan fiyat artışlarında küresel ısınmanın büyük bir rolü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Bu sene piyasada işlenmek üzere alınan zeytin maalesef dolar bazında arttı. Bunun sebebi küresel ısınma nedeniyle meydana gelen zamansız yağışlar ve kurak bir yaz geçirilmesi. Bunun sonucunda hasat miktarı düştü. Küresel ısınma devam ettikçe tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağında da fiyat artışları ile karşılaşma durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle bizlerin, üzerimize düşeni yapmamız lazım. Su kaynaklarını ve doğayı olabildiğince korumak gerekiyor.

Markanın sitesinde kuruluş öyküsü şöyle özetleniyor: Bir kadın girişimci markası olan Novavera'nın hikayesi, 2017 yılında Ayvalık'ta başladı. ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu Bahar Alan, yaşadığı bir sağlık sorununun ardından en önemli iki değerinin sağlık ve doğayla uyum olduğunu fark etmiş, rotasını yüzyıllardır zeytin ve zeytinyağının merkezi olan Ayvalık'a çevirmiş ve 25 yıllık kurumsal çalışma hayatının ardından girişimciliğe adım atmıştır.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor