Kıbrıs'a Proje Destekli Hibe Dönemi Başlıyor

Türkiye’deki kalkınma ajansları modeli Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de hayata geçiyor. Kıbrıs’a sağlanan parasal destekler artık projeler üzerinden gerçekleşecek. Söz konusu projeyi yürütmek için Adana ve Mersin'i kapsayan Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) görevlendirildi.

Türkiye’deki kalkınma ajansları modeli Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de hayata geçiyor.

Kıbrıs’a sağlanan parasal destekler artık projeler üzerinden gerçekleşecek. Söz konusu projeyi yürütmek için Adana ve Mersin'i kapsayan Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) görevlendirildi.

Son günlerde yapılan parasal yardımların tartışıldığı Kıbrıs’la ilgili hükümetin başlattığı bir çalışma, yavru vatandaki ekonomik kalkınmayı geliştirmeyi amaçlıyor. Kalkınma ajansları aracılığıyla proje merkezli verilecek destekler sayesinde özellikle orta ölçekli işletmelerin kalkınması sağlanarak Kıbrıs’ın uzun vadede kendi ayakları üzerine durması hedefleniyor.

Bu konudaki koordinasyon görevi Çukurova Kalkınma Ajansı’na verildi. Türkiye Yardım Heyeti’nin kaynaklarıyla finanse edilecek çalışma kapsamında Kıbrıs’taki kamu kuruluşları, özel sektör ve KOBİ’ler hazırladıkları projeler ile hibe desteği alabilecek. Yapılacak uygulama ile kamu ve özel sektör yatırımları artırılacak hem de kaynakların proje tabanlı dağıtımı sağlanacak. Devlet Planlama Teşkilatı ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre kasım ayında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük’ün imzaladığı KKTC’deki Kısmi Hibe Destek Yardım Projelerinin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü kapsamında bu adımın atıldığı belirtildi.

Adana ve Mersin'i kapsayan ve Türkiye’de bölgesel ajansların kurulmasında pilot bölge olarak başlayan Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Kıbrıs’ta da kalkınma ajansı modelini uygulayacağı belirtildi.

Ajans, Kıbrıs ekonomisini canlandırmak için İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ve Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı’nın yanı sıra yavru vatanın ekonomik kaynaklarına göre de hibe programlarına yer verecek. Ayrıca, kalkınma ajansı, özel sektörün üretimini artırıp, teçhizatını modernize etmesine katkı sağlayacak. KOBİ ve imalatçı sektörün gelişimi amacıyla da yeni politikalar üretilecek. KOBİ’ler ve imalatçıların 150 bin TL’ye kadar yapacakları teçhizat, kapasite artırımı, yazılım gibi yatırımların yüzde 50’sini aşmamak kaydıyla hibe verilecek. Ayrıca kalkınma ajansları kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek temin edilen kaynakları etkin ve yerinde kullanarak yerel potansiyeli hayata geçirmeyi hedefliyor. Bölgenin yatırım imkanları iç ve dış yatırımcılara da tanıtılması amaçlanıyor. Ayrıca yavru vatanda yapılacak araştırmalar ile bölge yatırım planı hazırlanacak ve alanlar belirlenecek.

Diğer taraftan Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, görevlendirme talebi yazısının yaklaşık bir ay önce Adana'ya gönderildiği ancak ÇKA'dan görevlendirme konusunda henüz onay gelmediği açıklandı. Ajansın onaylamasının ardından yavru vatanda çalışmalara başlanacağı kaydedildi.

Cihan kaynaklı haberimizi girişimci ve yatırımcı okurlarımızın ilgi ve bilgilerine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 5.465 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Uluslararası

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor