TÜBİTAK, Kamu Projeleri Odaklı ARDEB 1007 Programını Yeniledi!

TÜBİTAK tarafından 2005 yılından beri kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçlarının karşılanması ya da sorunlarının çözümü amacıyla Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) bünyesinde Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) yürütülmekte. Program süreçlerinde 2012 yılında bazı değişiklikler yapıldı. Yeni program süreçlerine göre, kamu kurumları ile yapılan çalışmalar sonucunda ihtiyaç başlıkları belirlenmekte, bu ihtiyaçlar esas alınarak TÜBİTAK tarafından proje çağrısı yapılmakta ve ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak; üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri veya özel kuruluşlar ile bunların oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından hazırlanan proje önerileri doğrudan TÜBİTAK'a sunulmakta. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK tarafından 2005 yılından beri kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçlarının karşılanması ya da sorunlarının çözümü amacıyla Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) bünyesinde Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) yürütülmekte.

Program süreçlerinde 2012 yılında bazı değişiklikler yapıldı. Yeni program süreçlerine göre, kamu kurumları ile yapılan çalışmalar sonucunda ihtiyaç başlıkları belirlenmekte, bu ihtiyaçlar esas alınarak TÜBİTAK tarafından proje çağrısı yapılmakta ve ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak; üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri veya özel kuruluşlar ile bunların oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından hazırlanan proje önerileri doğrudan TÜBİTAK'a sunulmakta.

Kamu Kurumları'nın öncelikli Ar-Ge nitelikli ihtiyaçlarının sistematik bir yaklaşımla tespiti, projelerin başvuru ve değerlendirme süreçlerinin kısaltılması, tüm yetkin yürütücü kurumların Ar-Ge projelerine başvurabilmesi ile yaygın etki ve rekabetçi Ar-Ge yaklaşımının getirilmesi hedefleri ile yapılan revizyon kapsamında getirilen önemli yenilikler:

  • Proje başvuruları için çağrılı sisteme geçiş,
  • Çağrı başvurularının doğrudan TÜBİTAK'a yapılması,
  • 3 farklı nitelikte proje yaklaşımı (Prototip/Sistem/Pilot Tesis Projesi, Model/Yöntem/Süreç Projesi, Teknoloji Birikim Projesi),
  • İki aşamalı proje başvurusu,
  • İhtiyaçların ve yapılabilirliğin doğru tespiti için fizibilite, kavram ispatı, alan araştırması ve analiz çalışmaları,
  • İhtiyaç Başlıkları için Odak Grup Çalışmaları,
  • Proje değerlendirme süreçlerinde MK'nın aktif katılımı,
  • Proje sonuçlarının sürekliliğinin sağlanması için yeni bir yaklaşım,
  • Toplam bütçenin %5'i oranında Ar-Ge nitelikli hizmet alımı,
  • Yaygın katılımı teşvik amacıyla özel sektör katılım koşullarında iyileştirmeler.

TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı), kamu kurumlarının Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçlarının karşılanması ya da sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla 10 Mart 2005 tarihinde yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) Toplantısında alınan karar ile kurulmuş.

Kamu kurumlarının Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçlarının karşılanmasına ya da sorunlarının çözümüne yönelik 1007 Programına sunulan projeler iki Araştırma Destek Grubu tarafından desteklenmektedir;

  • KAMAG - Kamu Araştırmaları Destek Grubu - Erişim için görsele tıklayınız.

  • SAVTAG -Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu - Erişim için görsele tıklayınız.

Kamu projelerine ilgi duyan girişimci okurlarımızı, bu program ( ARDEB 1007 ) kapsamında hazırlayacakları kurumsal projelerle kamu kurumlarımızın ihtiyaçlarının çözümüne katkı sağlamaya davet ediyoruz. Programa ilişkin daha ayrıntılı bilgiye www.tubitak.gov.tr/1007 adresinden ve devamındaki sayfalardan ulaşabilirsiniz.

Kamu projelerine ilgi duyan girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor