Bir Girişimcinin Limited Şirket Kurma Macerası Nasıldır?

Bir limited şirketini kurmak ve mal hariç dükkanı açar hale getirmek için en az 12 bin 320 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu işler de en az 7 günde tamamlanıyor. İşte bir girişimcinin limited şirket kurma macerası..

Bir limited şirketini kurmak ve mal hariç dükkanı açar hale getirmek için en az 12 bin 320 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu işler de en az 7 günde tamamlanıyor.

Çalışan ya da iş hayatına atılmak isteyen herkesin rüyası kendi işini kurmaktır. Ancak Türkiye’de gerek bürokratik işlemler gerek harcamalar nedeniyle girişimcilir, esnaflık zor zanaat. Bismillah deyip iş kurmak isteyenin hem sabrının hem cebinin geniş olması gerekiyor. Örneğin limited şirket için kurulum sözleşmesi, muhasebeciye verilecek vekaletname, imza beyannamesi, defterlerin onayı gibi sadece notere ödenmesi gereken tutar 1407 lira.

Tescile 750 Lira

Ticaret ve sanayi odasına tescil için ödenecek tutar 750 lira. ( Not: İTO, şirket kuruluşlarında aldığı hizmet ücretini kaldırdı, darısı diğer kurumların başına. ) Bunları ödeyince işi açarım diye düşünmeyin. Çünkü yapılacak iş çok. Örneğin, (eğer parekende satış yapacaksanız) alacağınız yazarkasa 450 lira. Sermayenizin 4′te birini bankada bloke etmek zorundasınız. Örneğin 50 bin lira sermayeli bir şirket için 12 bin 500 lirayı bankaya yatıracaksınız. Sermayenizin 10 binde birine denk gelen tutarı Halk Bankası’na yatırmanız da gerekiyor.

Bir Limited Şirket İçin Muhasebeci Şart

Tüm bunları takip ederken de muhasebeciyle birlikte yapmalısınız ki, bu da ilk etapta 400 lira demek. Noterde işlemlerinizi yaptırmanız için muhtarlıktan alacağınız resimli ikametgah ve nüfus sureti için cebinizden 30 lira çıkacak. Faturaların üzerine kullanacağız ya da işlerinizi takibi için bankadan IBAN numarası için hesap açmanız lazım. Bunun için de banka ‘müşteri masrafı’ adı altında yaklaşık 70 liranıza el koyuyor. Dükkanın elektrik ve su açma masrafları da yaklaşık 650 lira tutuyor. Tüm bu masraflar toplandığında cebinizden çıkacak toplam tutar 3 bin 819 lira. Bu işlemler için de zaman lazım. Bu da en az 7 gün.

Kira, Bilgisayar Masraf Değil Mi?

İşini kurmak isteyenlerin satacağı malı rafa koymadan önce yapması gereken masraflar da var. Örneğin dükkan kendinizin değilse mal sahibine 1 kira ve en az 2 depozito ödemesi lazım. Ayrıca dükkan için emlakçıya da bir kira bedeli ödemeli. Yani ortalama 4 kira. Kiranın 500 lira olduğu düşünüldüğünde 2 bin liralık bir masraf demek. Ayrıcı, boya, raf, ofis mobilyası, kırtasiye, bilgisayar, muhasebe programı, tabela, kartvizit, fatura, irsaliye ve kilit değişimi için de en az 8 bin 500 lira ödenecek.

Evet, bu macera şimdiye kadar böyleydi. Bu dönemlerden dakikalar içerisinde şirketimizi kurabileceğimiz, MERSİS'in tam anlamıyla entegre çalışmaya başladığı  şu dönemlere bir an önce geçmeyi diliyoruz. Zira, maddi destekler haricinde, Devletin başlangıç süreçlerini kolaylaştırıp bürokrasiyi azaltması girişimciler için en büyük destek ve teşviklerden birisi olacaktır.

Bugün Gazetesi'nden Hamit Varol'un kaleme aldığı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorumlar

Harun
Harun
1 Ocak 2013'te başlayacak demişler de yok değil mi öyle birşey?
ssk emeklilik
ssk emeklilik
Şayet kuracagınız şirket parekende satış yapmayacaksa yazar kasa almanıza gerek yok. Bunu atlamayalım.
Cengiz Pak
Cengiz Pak
Hızlı ve çabuk kursan ne olacak. Kurduktan sonra o kadar çok detay, vergi, kontrol var ki ... Daha sattığın malın parasını cebine koymadan vergi vermeye başlayacaksınız, işte bunu hiç mi hiç atlamayın, sonra ben ne yaptım demeyin.
Ahmet Tunaboylu
Ahmet Tunaboylu
Merhaba, şirket kurmak çok kolay bir kaç günde kurabilirsiniz. Fakat burada sorun asıl şirket kurulumundan sonra başlamakta. Şirketi kurduktan sonra her ay bir sürü masraf, vergi vs. çıkmakta ve eğer düzenli bir kazanç yoksa sıkıntı olmakta. Bu yüzden iyi hesaplayıp o şekilde girmenizi tavsiye ederim.
madalya.web.tr
madalya.web.tr
Bilgilendirme için teşekkürler..
Abit Gülistan
Abit Gülistan
Tabi ki işletme kurmaktan çok işletmeyi devam ettirmek daha önemlidir. Ama girişimcilerin en büyük hataları bilmedikleri işe pazar araştırması yapmadan girmek, plansız ve para yönetimine dikkat etmemek. ayrıca işletme bilgisi olmadan da devam edilemez her zaman kendilerine yol gösterecek biri olmalıdır. Ayrıca kosgeb girişimcilik kapsamında 3000 TL işletme kurulumu, 15.000 TL ofis mobilya makine ve ekipman alımına 12,000 TL de kira yardımı alabilirler. Sadece yeni kurulan işletmeler değil kurulmuş işletmeler de kosgebin değişik 36 adet desteklerinden yararlana bilirler.
Mehmet CAN
Mehmet CAN
Elbette bunlar kuruluş safhasında kaçınılmaz gider kalemleri. Fakat bunlarla birlikte limited şirket kurmak için en az 10.000 TL sermaye şayet bir çırpıda bulunamıyorsa 4 taksitle ödeme imkanı mevcut. Tabi ki bu nakit şart fakat gider kalemi değil sermaye. Öyle görünüyor ki şirket kurmak için minumum tutar düşünülerek belirlenmiş.
Abdullah Mete
Abdullah Mete
Şirket açmak için minimum sermayenin dahi ucu ucuna denkleştirildiği bir girişimse söz konusu faaliyet, şahıs firması açılması ardından limited kurulması daha makul olabilir zira 10 bin lira dahi denkleştirilemiyorsa zaten ticaretin hacmi yatırımdan dolayı vergi sıkıntısı doğuracak bir şahıs firması haline gelmeyecektir. Benim düşüncem budur http://www.metedenetim.com/

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor