İstanbul'un Hedefi, Dünyanın İlk 10 Finans Merkezi'nden Biri Olmak!

İstanbul’un bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde Borsa İstanbul’un ev sahipliği ve İstanbul Finans Merkezi Girişimi işbirliğiyle, “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumlarının ilki, 11 Ekim Cuma günü Washington D.C’de gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

İstanbul’un bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde Borsa İstanbul’un ev sahipliği ve v işbirliğiyle, “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumlarının ilki, 11 Ekim Cuma günü, ABD’nin başkenti Washington D.C’de gerçekleşti.

Forum, hükümet, bürokrasi ve özel sektörün üst düzey temsilcileri ile uluslararası düşünce kuruluşu ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirdi.

Forumun açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bugünkü durumlarına değinerek, hala gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre çok daha büyük büyüme oranlarına sahip olduğunu ifade etti. Şirketler için gelişmekte olan ülkelerin gerçek fırsatlar sunduğunun altını çizen Babacan,  “İstanbul Finans Merkezi´nin 10 yıl içinde, dünyanın en büyük 10 finans merkezinden biri olmasını hedefliyoruz” dedi.

İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumunda Türkiye’nin karşılaştırmalı üstünlüklerinin değerlendirildiği ilk panelde, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Fara Group Yönetim Kurulu Başkanı Allen Collinsworth, Dow Chemical Kamu Piyasaları Sorumlusu Dan Beattie, Citigroup Hükümetlerarası İlişkiler Direktörü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Charles Johnston ve EastWest Institute Başkan Yardımcısı Greg Austin konuşma yaptı.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “SPK, Borsa İstanbul ve bankalar finans merkezi için çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Mali ürünlerin çeşitlendirilmesi için birçok yasa yapıldı. İstanbul Finans Merkezi projesi gerçekçi bir yol haritasına sahip. Süreci başlattık, zamana ihtiyaç var.” diye konuştu.

Dow Chemical Ülke Piyasaları Lideri Dan Beattie, “Bizi Türkiye’ye çeken en önemli şey Türkiye’nin en önemli büyüme piyasalarından biri olması ve güçlü üretim tabanı ve önemli piyasalara yakınlığı” diye konuştu.

Fara Group Yönetim Kurulu Başkanı Allen Collinsworth ise Türkiye’nin üç kıtayı kapsayacak bir merkez olacağını vurguladı.

'İstanbul'un inanılmaz bir potansiyeli var'

Washington D.C’de düzenlenen İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör forumunda “Finans Merkezi Olarak İstanbul” başlıklı ikinci panelde, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Nasdaq OMX Başkan Yardımcısı Meyer Sandy Frucher, Dünya Bankası Finansal Sistemler Küresel Uygulamalar Başkanı Abayomi Alawode, IFSB Genel Sekreteri Jaseem Ahmed ve IIFM CEO'su Ijlal Ahmed Alvi konuşma yaptı.

Dr. Turhan: Rekabetçilik konusunda daha fazla çalışıyor olacağız

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Türkiye’yi 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında görme hedefinin altını çizdikten sonra bu amaç çerçevesinde finans merkezi olmak için kapasite, sermaye, bağlantı, rekabetçilik ve sermayeden oluşan bir formüle ihtiyaç olduğunu söyledi. Turhan, “Kapasite ve bağlantı gücümüz zaten var. Rekabetçilik konusunda attığımız adımlar da gittikçe hızlanacak.” dedi.

Türkiye gibi ülkelerde asıl sorunun tasarrufların artırılması olduğunu ve bunun için Türkiye’de gerekli araçların bulunduğunu ifade eden Turhan, “Faizsiz finans çok iyi yönetiliyor. Tasarrufları daha da artırmak için daha fazla araç üretilmesi gerek. Piyasa altyapısını oluşturdukça ürün çeşitliliği de artacak.” diye konuştu.

Frucher: Borsa İstanbul 10 senelik süreci 1 sene içerisinde kat etti

Nasdaq OMX Başkan Yardımcı Meyer Sandy Frucher, Borsa İstanbul’da sadece teknoloji sunucusu olmayacaklarını belirtti. Frucher, “Ticaret zemini yaratmak için küresel bağlantısı olan altyapılar hazırlanmalı. İstanbul’da düzenleme altyapısı çok güçlü, ticaret için gelen firmalar sermayeyi beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

İstanbul’un, Orta Avrupa ve Orta Asya’da potansiyel olarak önemli bir yere sahip olabileceğini belirten Frucher, İstanbul’un inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu, farklı bölgelerin sermayesinin şehirde biraraya geldiğini kaydetti.

Frucher, Borsa İstanbul’un kaydettiği hızlı ilerlemeye de dikkat çekerek, “Borsa İstanbul bulunduğu yere bir yılda gelirken diğerleri 10 yılda gelebildi.” dedi.

Alawode: Finans merkezi olmak uzun bir süreç

Dünya Bankası Finansal Sistemler Küresel Uygulamalar Başkanı Abayomi Alawode, finans merkezi olmanın bir maraton olduğuna ve uzun bir süreç gerektirdiğine dikkat çekti. Alawode, İstanbul Finans Merkezi projesinin, öncelikle bölgeye odaklanmak gerektiğinin farkında olduğunun altını çizdi.

IFSB Genel Sekreteri Jaseem Ahmed, İslami finans ile Türkiye’nin çok önemli bir olanak yarattığını, bununla hükümet bütçesinin desteklenebileceğini ve altyapı çalışmalarının karşılanmasına kaynak yaratılabileceğini belirtti.

IIFM CEO'su Ijlal Ahmed Alvi, İslami finans konusunda yasal sorunların nasıl yönetileceğinin önemli olduğunu vurguladı ve ürün geliştirme konusunun ele alınması gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi açılıyor

Washington DC'de yapılan “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumunda Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin İstanbul'da açılması dolayısıyla bir basın toplantısı yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Hazine Müsteşarı Sayın İbrahim Çanakçı, Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin İslami finansmanın küresel gelişimine katkı sağlayacağını belirtti. Çanakçı, faizsiz bankacılığa ve yeni yatırım gereçleri geliştirmeye önem verdiklerini kaydetti.

Toplantıda, Dünya Bankası Finansal Sistemler ve Küresel Uygulamalar Direktörü Tunç Uyanık, Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin İstanbul’da bu ay sonunda açılacağını söyledi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan ise Boğaziçi Üniversitesi ile finans teknoparkı kurulması yönünde çalışmaları olduğunu duyurdu.

“İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumlarının devamı gelecek

İstanbul’un bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde Borsa İstanbul’un ev sahipliği ve İstanbul Finans Merkezi Girişimi işbirliğiyle düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumları dünyanın önemli merkezlerinde yapılmaya devam edecek.

“İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumlarının İngiltere'nin başkenti Londra'da, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında İsviçre'nin Davos kentinde, Singapur'da ve Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak toplantılarla sürmesi planlanıyor.

İstanbul Finans Merkezi Girişimi hakkında detaylı bilgi için istanbulfinansmerkezigirisimi.com web adresini ziyaret edebilir, çalışmalarını twitter ve linkedin profilinden takip edebilirsiniz. Haberimizi finans sektöründe faal olan yatırımcı ve girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor